fredag 7 december 2012

Underteckna "Snusuppropet"Alla behöver inte gilla snus, men låt en miljon svenska snusare själva bestämma om de vill ha en prilla under läppen och hur den ska smaka.

Inför folkomröstningen om EU-medlemskap 1994 var ställningen jämn i opinionsundersökningarna, med endast en knapp övervikt för Ja-sidan. Ett medlemskap skulle bland annat betyda att det svenska snuset skulle förbjudas, något som gjorde oss snusare riktigt förbannade. Inte nog med att vi skulle avsäga oss vår nationella självständighet, de tänkte även ta död på vår gamla snustradition.

När våra politiker blev medvetna om att 700 000 svenska snusare var beredda att rösta Nej för rätten att kunna fortsätta avnjuta en prilla under läppen blev det fart på EU-förhandlarna. Snusets vara eller icke vara blev avgörande för ett svenskt Ja eller Nej till medlemskap i EU. Ja-sägarna lyckades förhandla fram ett löfte om att Sverige blev en frizon för snusare. Och Ja-sidan fick därmed sin majoritet.

Men nu är de sjukligt klåfingriga EU-byråkraterna i farten igen. Jag hade trott att de skulle ha förstånd nog att lämna vårt snus ifred, men icke. Nu har de fått för sig att ändra på sammansättning av snuset. Förutom att vissa aromatiska smakämnen ska förbjudas, så tänker det höja andelen tobak i snuset från nuvarande omkring 50 procent till minst 85 procent. Ett starkare, mer nikotinrikt snus, utan smakämnen, är inte längre ett svenskt snus, det är en nikotinbomb. I värsta fall kan det ännu hemliga lagförslaget från EU-kommissionen leda till att snus inte alls får säljas i Sverige.

I dag snusar omkring en miljon svenskar, varav 200 000 kvinnor. Låt oss själva bestämma om vi vill fortsätta med det. Snusare eller inte snusare, skriv på Snusuppropet

Inga kommentarer: