lördag 1 december 2012

Ksenia - helgonförklarad "dåre i Kristus"


Häromdagen snubblade jag över ett exemplar av tidskriften Forskning & Framsteg från 2007. Den innehöll en artikel om Ksenia (Xenia) från S:t Petersburg, en kvinna som helgonförklarades 1978 av ryska ortodoxa kyrkan i USA och 1988 av den ortodoxa kyrkan i Ryssland. Jag trivs med att tassa omkring i gränstrakterna mellan folktro och religion, där sanningshalten avgörs av vad man själv väljer att tro på. När det gäller Ksenia finns det inga tidiga skriftliga källor att hänvisa till, inga noteringar i kyrkböcker. Hon anses ha levt på 1700-talet, men födelse- och dödsår är okänt. Berättelsen om hennes liv grundar sig på den muntliga berättartraditionen. Vad man i dag vet är att kulten kring hennes grav började på 1820-talet.

Ksenia var en "dåre i Kristus". När hennes man Andrej dog kom hon till begravningen iklädd hans officersuniform och hävdade bestämt att hon var Andrej och att det i själva verket var hon som dött. Senare, när uniformen var utsliten, gick hon alltid klädd i en tunn blus och kjol. Hon sägs ha haft gåvan att förutse kommande händelser och att uträtta under.

Nu är det så lyckligt ställt att hela artikeln om Ksenia finns tillgänglig på nätet, så det är bara att klicka på länken och läsa vidare om detta fascinerande kvinnliga helgon och kulten kring henne.


Inga kommentarer: