måndag 11 mars 2013

Courage Imperial Russian StoutÖlskribenten Melissa Cole samtalar med bryggmästaren Jim Robertson om det nylanserade Courage Imperial Russian Stout.

Efter söndagens utsökta middag bestående av entrecôte med vitlökssmör, frasig klyftpotatis, smörstekta champinjoner fyllda med grekisk färskost med vitlökssmak, så var det dags att gå ut i kylan för en Guinness på min stamkrog. När jag beställde vid bardisken upptäckte jag en liten skylt som upplyste om att de för tillfället hade Courage Imperial Russian Stout i sitt sortiment. Krogens ägare berättade att de köpt in en kartong. En flaska innehållande 27,5 centiliter kostade 99 kronor. Jag blev självklart tvungen att köpa en.

Imperial Russian Stout har sina anor tillbaka i 1700-talet då det bryggdes av The John Courage Brewery i London och exporterades till Katarina II av Ryssland Det var ursprungligen Peter den store som under ett besök i England 1698 fick smak för denna typ av robusta drycker och gjorde en beställning till sitt hov från Thrale’s Brewery. Den första leveransen blev ett totalt fiasko. Ölet frös och förstördes under frakten. För att klara de låga temperaturerna under transporten över Östersjön höjdes därför alkoholhalten betydligt. I dag är den 10 procent i Courage Imperial Russian Stout.

The John Courage Brewery fortsatte att tillverka Imperial Russian Stout i London fram till 1982 då de köptes upp av ett skotskt bryggeri. Efter uppköpet blev den årliga tillverkningen mer sporadisk och upphörde helt i slutet av 90-talet. Wells and Young’s Brewing Company köpte 2007 rättigheterna till Courage varumärken och Imperial Russian Stout lanserades åter vid en stor ölmässa i Denver, USA, i september 2011. Då fanns ölen endast tillgänglig i USA, men förra året släpptes den även i Europa.

Bryggmästaren Jim Robertson var en av de sista som bryggde ölet hos Courages legendariska bryggeri i Horsleydown, London. Han har nu återskapat ölet som det en gång smakade. Det bryggs endast vid ett tillfälle varje år och flaskorna är numrerade. Förra året bryggdes 210 000 flaskor och min har nummer 150 677. Vill man avnjuta ölet på dess höjdpunkt bör det lagras i åtminstone ytterligare tio år. Enligt flaskan är bäst före datum 16 augusti 2025. Just nu finns Courage Imperial Russian Stout hos 54 systembolag. Här i Uppsala finns i skrivande stund totalt 115 flaskor fördelade på tre butiker. Priset är 44,90. Så för mig blir det en vända till systembolaget i dag.

Se även Russian Imperial Stout, Alexander Palace Time Machine

2 kommentarer:

Jan sa...

Har just inhandlat
nummer 148400 och 148401,
samt en Jämtlands Porter.
Hoppas vi får tillfälle att jämföra
dessa delikatesser i sommar,
för att utröna om:
liten mängd för STORT pris slår STOR mängd för litet pris

Svarten sa...

Jan

Jag kom tyvärr inte iväg i dag. Siktar in mig på onsdag eftermiddag.