fredag 29 mars 2013

Glada Korven på Brogatan i Bollnäs

Klicka på bilden för större format

Den lilla textsnutten nedan publicerade jag på bloggen för drygt en månad sedan. Jag tycker den passar alldeles utmärkt till Jens Assurs bild ur fotoboken Suécia, där min födelsestad Bollnäs får stå som symbol för det svenska samhället:

I min nöjesfattiga barndomsstad Bollnäs hade korvkioskerna en central roll under tonåren. En kväll på stan var helt enkelt inte riktigt lyckad utan någon form av korvköp. Vi var experter på stadens korvkiosker, vi visste vart den godaste hemlagade senapen eller majonäsgurkan fanns och vart man kunde be om en skopa extra potatismos på mosbrickan utan att behöva betala mer. Om inte pengarna räckte till en korv med mos eller bröd fick man nöja sig med en stor eller liten Tuffing, något jag inbillar mig var unikt för Bollnäs. En liten Tuffing var ett korvbröd med en skopa mos, senap och ketchup, samt valfri gurka. Den stora varianten innehöll två skopar med mos.

Se fler bilder ur boken Läs även Sverker Sörlins förord till Suécia

2 kommentarer:

Gårdestig sa...

Den stora tuffingen fick man även hamburgebröd istället för korvbröd i. Riktig lyx. Vi brukade lyxa till rätten med lite räksallad också...

Svarten sa...

Gårdestig

Wow! Vilket överdådigt frosseri.