onsdag 27 mars 2013

Maryam Basir - modell, skådespelare och muslim


I går publicerade The New York Observer artikeln Muslim bikini model Maryam Basir enjoys her moment som presenterar en ung, framgångsrik amerikansk muslimsk kvinna som av många, både muslimer och icke-muslimer, upplevs som kontroversiell. Maryam Basir är skådespelare - medverkar bland annat i filmen Mooz-lum (2010) - och fotomodell, samt ägare till modeföretaget Maryam, Inc. Det är inte bara folk i största allmänhet som har synpunkter på hennes karriär och/eller religion. Hennes far, som konverterade till islam på sin 23-årsdag, önskar att hon valt en annan väg i livet.

- Maryam är en snäll, kärleksfull flicka. Det är viktigt för mig som far. Och jag uppskattar att hon förverkligar sina drömmar. Men jag önskar att hennes energi hade ägnats åt utövandet av islam.

När det gäller Maryams lättklädda poserande på bilder är han entydig och mycket bestämd.

- Du kan inte skapa dina egna regler. Det är icke-islamiskt för en kvinna att visa sin kropp. Det är inget att diskutera.

För något år sedan fick Maryam ett meddelande på Facebook från en "syster i islam", som det så vackert brukar heta. Hon skrev att Maryam var en dålig förebild som sänker sig själv och säljer sin kropp och själ för värdslig vinning. Maryam svarade henne att hon inte var en av dem, som så många andra hon träffat, som övergett islam på grund av människor som försöker få någon att känna sig som om den inte är tillräckligt mycket muslim.

Professor Asma Afsaruddin, chefredaktör för The Oxford Encyclopedia of Islam and Women och författare till ett flertal böcker om islam, hävdar att koranen inte uttryckligen anger att kvinnor måste täcka sina kroppar. Det talas om blygsamhet, säger hon, och blygsamhet är ett kulturellt koncept. Vad som anses  blygsamt i vissa muslimska samhällen är inte nödvändigtvis vad som anses vara blygsamt i exempelvis USA.

Maryam berättar i artikeln att hon ber fem gånger om dagen, fastar under ramadan och högtidlighåller islamiska storhelger. Hon besöker moskén för fredagsbön och ger zakat (allmosa) Hon dricker inte alkohol eller använder droger och har definitivt för avsikt att genomföra hajj (pilgrimsfärden till Mecka) Dessutom var det viktigt för henne att gifta sig med en muslimsk man.

- Jag är medveten om att jag inte är en perfekt muslim. Men jag tror inte att Gud är fördömande, säger Maryam.

Inga kommentarer: