tisdag 28 maj 2013

Al Jazeera: Den andra sidan av Sverige



Gårdagens sändning av The Stream från tv-kanalen Al Jazeera behandlade de senaste dagarnas händelser i Stockholms förorter. Flera svenskar medverkar i programmet.

måndag 27 maj 2013

Ibn Khaldun



Samtal om Ibn Khaldun.

När jag var i 20-års åldern (och det är ett bra tag sedan), stack en av mina lärare åt mig boken Ibn Khaldoun - en essä om fattigdomens uppkomst av Yves Lacoste, tidigare professor i geopolitik vid universitetet Sorbonne i Paris. "Behåll boken. Jag tror du kommer att uppskatta den", sa min lärare. När jag nu bläddrar i boken inser jag att han trodde alldeles rätt. Boken är fullklottrad av mina understrykningar och kommentarer. Även om jag i dag inte minns så mycket av innehållet är det uppenbart att boken engagerade mig djupt. En av understrykningarna har jag markerat med ett stort, tjockt utropstecken:

"Ur filosofisk synvinkel är Ibn Khaldoun en hängiven muselman genom den kunskap om den översinnliga världen som inte sätter någon tilltro till förnuftet och som har ett absolut förtroende för den gudomliga uppenbarelsen. I allt som gäller den konkreta verkligheten är Ibn Khaldoun empiriker. Empiriker i sin metod, inte en doktrinär empiriker. Fast Ibn Khaldoun är rationalist är han det inte ur filosofisk synpunkt, men hans logiska bildning tillåter honom att höja sig över ett rent konstaterande av konkreta fakta för att lyckas komma fram till en rent veteskaplig metod. Den leder till materialistiska konstateranden vilka för den skull inte ifrågasätter religiösa principer."

Jag förstår än i dag varför jag redan som 20-åring ansåg detta, i mitt tycke, motsägelsefulla förhållningssätt hos Ibn Khaldoun som så viktigt. Den ekvationen har jag nämligen själv brottats med i hela livet utan att lyckas finna något rimligt förhållningssätt.

I dag, för 681 år sedan, föddes Ibn Khaldun i Tunisiens huvudstad Tunis och dog i Egyptens huvudstad Kairo den 19 mars 1406. Ur Wikipedia

"Kitābu l-ʕibār (ordagrant "Boken om bevis" eller Allmän världshistoria) är Ibn Khaldouns mest berömda verk. Den består av sju delar, av vilka förordet Muqaddimah ibland ses som självständig. Kitābu l-ʕibār behandlar arabernas, persernas och berbernas och deras samtidas historia.

Det är dock framför allt förordet, Muqaddimah (även Prolegomena), som han blivit namnkunnig för. I denna beskriver han syftet med historievetenskapen, och menar att historia ska beskriva samhället och dess individer. Solidariteten, asabijja, är vad som betingar skeendena, menar han, varför han även inbegriper socio-ekonomiska aspekter i sin framställning. I detta var han långt modernare än historiografin i Europa, för vilken historieskrivningen uteslutande handlade om ledare och regenter, fram till omkring 1700-talet.
"

Den vetgirige besöker Muslim Heritage och gör en sökning på Ibn Khaldun för fortsatta studier. Sedan är det naturligtvis dags att kasta sig över hans mest kända verk, Muqaddimah, som - hör och häpna! - finns översatt till svenska, Prolegomena: Introduktion till världshistorien

söndag 26 maj 2013

Grattis på Mors Dag


Personen på bilden är anledningen till att jag kan säga "Grattis på Mors Dag" till min dotter.

lördag 25 maj 2013

Kobo Town - Jumbie in the Jukebox



Drew Gonsalves från gruppen Kobo Town presenterar sig själv och sin musik.

När det gäller musik har calypso varit min stora passion. Under tio år drev jag en distributionsfirma som importerade calypso/soca-skivor från Brooklyn i New York, där de ledande skivbolagen inom genren låg. Jag skrev även recensioner och artiklar om musiken för olika tidningar och tidskrifter, samt medverkade i ett antal radioprogram. Att calypson lyckats överleva genom decennierna som Trinidads "nationalmusik" beror på att den ständigt låtit sig influeras av de för dagen populäraste tongångarna bland ungdomar, vilket oftast har varit musik från USA, men även från den västindiska övärlden och latinamerika. Det är med calypso som med farfars käpp; staven, kryckan och doppskon är utbytta, men det är ändå fortfarande farfars gamla käpp.

Nu har jag blivit så gammal att jag börjat tycka att det var bättre förr. Åtminstone när det gäller calypso. Därför blev jag riktigt glad när jag första gången hörde gruppen Kobo Town. En kanadensisk grupp med rötterna i den äldre calypsotraditionen, samtidigt som de varsamt och respektfullt väver in moderna influenser. Gruppen släppte i slutet av april sin andra skiva Jumbie in the Jukebox som fått lysande recensioner i internationell press. GP:s recensent tycker att skivan är "en av vårens mest oväntade orsaker till jubel". Under sommaren ger de sig ut på turné i USA och Europa. Tyvärr finns inte något besök i Sverige inbokat på turnéplanen.

Mina gjutjärnspannor

Fredrik%20Erikssons%20lilla%20gr%C3%B6nsaksskola

Krögaren på Långbro värdshus, Fredrik Eriksson, visar hur man hanterar och tillagar grönsaker. Inledningen, med färsk sparris från Gotland i "min" grillpanna, får det att vattnas i munnen.

I torsdags köpte jag min andra gjutjärnspanna, en äldre begagnad grillpanna i gott skick från Ronneby bruk (som haft en erbarmligt tråkig hemsida och deras Facebook känns heller inte särskilt rolig. Men under de senaste veckorna har deras nya hemsida blivit alltmer komplett). Grillpannan är designad av Sigurd Persson Eftersom jag inte visste hur länge den stått oanvänd bestämde jag mig för att ge den en ansiktslyftning med hjälp av lite rapsolja. Nu står den skinande svart på diskbänken och glänser i morgonsolen. En riktig skönhet. Ser med stor iver fram emot kvällen då den ska återinvigas med ett par tjocka skivor picanha av nöt.

Min första gjutjärnspanna köpte jag i tisdags, en stekpanna från Skeppshult som jag redan använt flera gånger och är mycket nöjd med. Mina teflonstekpannor får finna sig i att tillbringa ännu mer tid i köksskåpet. Fortsättningsvis kommer jag att ge järnet i köket.

onsdag 22 maj 2013

En röst från Husby



Läs även De enda som tjänar på Husbyupploppen är gangsters och rasister av Martin Marmgren, polis i Stockholms Västerortsdistrikt där bland annat Husby ingår.

Jalal ad-Din Rumi - hjärtats poet


Jag försökte finna Gud på det kristna korset,
men Han var inte där;
jag gick till muslimernas Kaba i Mecka,
men Gud var inte där heller.
Jag gick till den gamla judiska synagogan
och hinduernas tempel,
men jag kunde inte finna ett spår av Gud någonstans.
Jag frågade de lärda och filosoferna,
men Han var långt bortom deras förståelse!
Sedan såg jag djupt in i mitt hjärta och
det var där Han fanns, där såg jag Honom;
Gud fanns ingen annanstans att finna.




Dokumentärfilm från 1998: Rumi - Poet of the heart

Ladda ner pdf-filer med 400 dikter och 100 dikter på engelska av Rumi. Länksamling om Rumi.

Demoleringen av Mecka

Klicka på bilden för större format

Grävskopor i Stora moskén, Masjid al-Haram, i Mecka. 

Läs om förödelsen i artiklarna Is expansion harming some of Mecca's heritage sites?, Al Monitor, och The photos Saudi Arabia doesn't want seen – and proof Islam's most holy relics are being demolished in Mecca, The Independent. Se även länkarna i detta inlägg

tisdag 21 maj 2013

Homa Arkani: Marilyn


Målning från utställningen Share me av den iranska konstnären Homa Arkani Hon säger:

"Mina målningar är inspirerade av den nuvarande generationen av iranska kvinnors identitetskris. Dagens iranska kvinnor pendlar mellan vardagens verklighet och fantasin. I dessa fria och glädjefyllda svängningar vidgas gränserna för skönhet och obscenitet och många har gradvis förvandlats till groteska karikatyrer."

söndag 19 maj 2013

Väljarbarometer: Sifo maj 2013


I dag publicerade Sifo sin senaste väljarebarometer Sifo frågade 1 922 personer den 6-16 maj om vilket parti de skulle rösta på vid ett val i dag. Miljöpartiet stod för den största ökningen med 2,0 procentenheter till 10,9 procent. Sverigedemokraterna forsatte i sin utförsbacke. På den SD-lierade bloggen Avpixlat var missnöjet stort i kommentarsfältet. Naturligtvis var Sifos undersökning helt uppåt väggarna missvisande enligt kommentarerna. En skribent startade en egen omröstning som skulle visa hur det verkligen förhöll sig och lade ut en länk i kommentarsfältet. Efter en timme såg resultatet ut som på bilden ovan. Det säger en hel del om vad det är för typer som hänger på den bloggen; nazister och rasister i en olycksalig blandning.

Semesterrepris: Lust och fägring stor


Sommaren är här, även om det är svårt att tro med de senaste dagarnas monsunliknande regn. Tjocka vinterkläder ersätts av lätta och tunna kläder. Vit hud färgas ljust brun av solens varma strålar.

Den vite mannen, papalagi. Söderhavshövdingen Tulavils berättelse påstås vara ett nedtecknat tal som hölls av hövdingen från ön Upolu i Samoa-gruppen efter hans besök i Europa i början av 1900-talet.

Boken gavs första gången ut på tyska under 1920-talet. Personligen tvivlar jag på att boken är ett äkta dokument, men det har i detta sammanhang mindre betydelse. Den kan läsas som skönlitteratur och innehåller onekligen flera intressanta iakttagelser att begrunda.

Bokens första kapitel heter "Om hur papalagi skyler sitt kött, om alla hans höftskynken och mattor". I kapitelets början fastslås att den vite mannen anser att

"Allt som är kött är synd. I varje sena ryms ett lömskt gift som går från människa till människa. Om man så bara ser på köttet, suger man in giftet, får man sår, och man blir lika ond och förtappad
som den som visar köttet. Detta är vad den vite mannens heliga sedelagar förkunnar.
"

Sedan följer en beskrivning av hur den vite mannen och hans kvinnor döljer huden, såväl dag som natt, under lager av olika slags skynken och mattor, sätter ett hus på huvudet och stoppar fötterna
i ett par kanoter. En konsekvens av detta ängsliga skyddande av huden blir, enligt hövdingen, bland annat att

"Eftersom nu kvinnorna och flickornas kroppar är så kraftigt betäckta, bär männen och ynglingarna på en stor längtan efter att få se deras kött - vilket ju också är helt naturligt. De tänker dag och natt på det, de talar mycket om kroppsformerna hos kvinnor och flickor, och alltid som om det naturliga och vackra skulle vara en stor synd och bara finge finnas bland de mörkaste skuggor. Om de fick se köttet öppet och fritt skulle de kunna ägna sina tankar mer åt annat, och deras mun skulle inte tala liderliga ord när de möter en flicka."

Ha en trevlig och lustfylld sommar, käre bloggbesökare!

(Publicerades första gången 14 juni 2009)

Se även mitt inlägg om Nakenhet

fredag 17 maj 2013

Antisemitismen i Malmö

 


Malmös judiska liv krymper snabbt. Församlingen hade 2 000 medlemmar på 70-talet. För tio år sedan var de 1 000. I dag är bara drygt 500 kvar. Läs Niklas Orrenius' artikel Malmös judiska liv tynar bort, Dagens Nyheter 2013-05-17.

Uppdaterad 2013-05-18 13.35

I dag publicerade Niklas Orrenius en uppföljande artikel till den om antisemitismen i Malmö. Han skriver:

I min inbox forsade mailen in i går. Lösningen på antisemitismen är att ”slänga ut alla muslimer”, skrev någon. En annan beskrev min hemstad Malmö som ”det äckliga muslimska arabghettot”.

onsdag 15 maj 2013

Semester


I måndags började min vårsemester. Tre lediga veckor, så ni kan förmodligen räkna med att det blir tunnare än vanligt med inlägg på bloggen. Och vad ska jag göra under ledigheten? Koppla av. Sitta i solen på en uteservering, smutta på en öl, puffa på en cigarr och försjunka i rogivande tankar. Det blir även några vändor till Stockholm för att träffa barn och barnbarn. En vecka i Östersund bland nära och kära är också inbokad, med tillfälle att avnjuta produkterna från Sveriges mest prisbelönade bryggeri Som vanligt tar jag den 17 maj på mig lusekoftan och firar Norges nationaldag Ja, ungefär så är det tänkt att bli, sen får vi se vilka överraskningar livet har att bjuda på.

lördag 11 maj 2013

Fotografkollektivet Rawiya


Texten nedan är hämtad från Bildmuseet vid Umeå universitet. Besök deras hemsida där du hittar mer information om fotoutställningen som pågår till och med 19 maj.

Fotografkollektivet Rawiya grundades 2009 av kvinnliga fotografer från Mellanöstern. Medlemmarna arbetar med projekt kring mänsklig värdighet och inriktar sig särskilt på kvinnors liv. I djupgående fotoessäer berättar de om människors erfarenheter och skildrar bland annat krigets följder och den egyptiska revolutionen. Deras bilder ger en inblick i en region i stark förändring. De balanserar samhälleliga motsättningar samtidigt som de reflekterar över sociala och politiska frågor och stereotyper.

fredag 10 maj 2013

Klockhattar



Klockhattar från 1920-talet.

I går såg jag en serie bilder på mitt barnbarn och blev som vanligt helt betuttad, men denna gång var det i första hand hennes huvudbonad som tilldrog sig min allra största uppmärksamhet. Det var en virkad så kallad klockhatt eller cloche-hatt, efter det franska ordet för klocka. Denna typ av huvudbonader för kvinnor skapades 1908 av den franska hattmodisten och modedesignern Caroline Reboux (1837–1927) Hon hade flera butiker i Paris, den första öppnades 1865, och senare öppnade hon även en butik i London. Under sina femtio verksamma år i modevärlden var hon internationellt känd som "hattmodisternas drottning".

Kolla in massor av bilder på nya och gamla klockhattar.

torsdag 9 maj 2013

Westvleteren - Trappistölens heliga Graal



Ni som kollade in det tredje och sista avsnittet av SVT:s Den stora ölresan (se programmen hos SVT Play) känner redan till det extremt svåråtkomliga Trappistölet som bryggs av munkar i Westvleteren, Belgien. Ölet brukar ofta omnämnas som världens godaste öl. Någon utförligare recension av ölet fick vi inte av tv-seriens programledare Jonas ”Steken” Magnusson, men det får vi i videon ovan.

Systembolagets presentation av belgisk bärs

Läs gärna inlägget Jämtlands bryggeri - Sveriges mest prisbelönade, om min egen lilla pilgrimsfärd till Sveriges ölmecka, och ett inlägg om det nylanserade brittiska ölet Courage Imperial Russian Stout

I dag: Kristi himmelsfärdsdag

måndag 6 maj 2013

Lilla prinsessan


Besök hennes blogg

Kirsty Mitchell: Wonderland



BBC presenterar Kirsty Mitchells fotoutställning Wonderland.

När den brittiske modedesignern och fotografen Kirsty Mitchells mor dog av en hjärntumör i november 2008 påbörjades ett mångårigt konstnärligt sorgearbete. Kirsty började återskapa och fotografera de fantasibilder hon fått när hennes mor läste sagor för henne. Det började som ett litet projekt som efter hand växte sig allt större. Hon övergav sin framgångsrika karriär som designer och satsade helt på fotoprojektet Wonderland.

Allt på bilderna är byggt för hand av Kirsty med hjälp av några vänner. Inget fusk. Inget Photoshop eller annan programvara har använts. Jag rekommenderar er varmt att besöka Kirstys hemsida Titta på alla bilderna, läs hennes texter, se videos och fotografier som visar hur bilderna skapades. Jag lovar - det är en stor upplevelse.

The Storyteller

Klicka på bilden för större format

fredag 3 maj 2013

Hur lycklig är mänskligheten?


Amerikanska forskare har under några år arbetat med att skapa ett system som kan hjälpa oss att avläsa hur lyckliga vi människor är. Dagligen samlar de in 50 miljoner tweets och utifrån förekomsten av 10 000 utvalda ord redovisas ett genomsnittligt värde på mänsklighetens lycka. För att finnas med i underlaget för denna hedonometers beräkningar av vår kollektiva lycka krävs det naturligtvis att man har tillgång till dator och twittrar på engelska, vilket självklart ger en enormt snedvriden bild av det globala känslotillståndet.

Hedonometern finns nu tillgänglig på nätet och uppdateras dagligen. Planer finns för att utöka antalet ord som ligger till grund för beräkningarna, samt använda fler källor än Twitter och ha uppdateringar varje minut. Den redovisar resultatet från och med september 2008 till dags dato. Under denna period har vi varit exceptionellt lyckliga vid fem tillfällen - när vi firat jul. Efter april 2009 har det stadigt gått neråt. Olyckligast var vi den 15 april i år då bomberna vid Bostonmaraton dödade tre människor och skadade ett stort antal. Den djupaste deppardippen, i förhållande till genomsnittet, inträffade 25 juni 2009 i samband med Michael Jacksons död.

torsdag 2 maj 2013

Rapport om vad världens muslimer tycker

Pew forum on religion and public life har intervjuat 38 000 muslimer i 39 länder om allt från moral och förhållandet mellan könen till politik och rättsväsen. Som väntat skiljer sig svaren avsevärt beroende på i vilket land man bor. Att tala om muslimer som en homogen grupp är uppenbarligen en omöjlighet. Det hindrar naturligtvis inte knäppgökar som Ingrid Carlqvist, och andra islamofober, från att bunta ihop dem:

@aharbas Som har 1,5 miljarder presumtiva terrorister som anhängare. Akta dig!
Läs hela rapporten

Klicka på bilderna för större format

Arabiska dollarmiljardärer



Söner av Adam! Anlägg vårdad klädsel var gång ni går till bön - och ät och drick [det som är gott och hälsosamt], men visa måtta [i allt]; Gud är inte vän av dem som går till överdrift. Koranen 7:31

Att man kan vara multimiljardär i amerikanska dollar och samtidigt påstå att man är verksam i ett socialistiskt samhällssystem visade jag i mitt föregående inlägg I den här dokumentären framgår det med all tydlighet att man även kan vara muslim och vältra sig i ofattbar lyx.

Se även listor över arabiska miljardärer, som grundar sig på tidskriften Forbes lista över världens miljardärer

onsdag 1 maj 2013

Socialistiska multimiljardärer i Kina



Socialistiska miljardärer - finns det sådana? Ja, åtminstone om de får säga det själva. Kina har snabbt gått från ett icke-kapitalistiskt system till att bli ett av världens mest kapitalistiska länder. Startskotten kom efter att Deng Xiaoping i ett berömt tal på 70-talet hävdade att det inte spe­lade någon roll ifall katten är svart eller vit, så länge den fångar möss.

Den Honkongbaserade Hurun Report publicerade tidigare i år Hurun Global Rich List 2013 Bloggaren Jinge sammanfattar rapporten så här:

Världen kan glädja sig åt en ökning med 83 nya dollarmiljardärer (+6 %), dvs privatpersoner som äger minst motsvarande 6 500 000 000 kronor. Tillsammans hade dessa 1 453 dollarmiljardärer en förmögenhet på 5,5 biljoner dollar, dvs motsvarande 36 000 000 000 000 kronor. Detta är lika mycket som bruttonationalprodukten i Kina, där det bor minst 1 200 000 000 människor, och knappt 10 procent av BNP i världen/.../ Flest miljardärer, 409 st (28 %) fanns i USA följt av Kina med 317 st (22 %).