söndag 5 mars 2006

J.J. Rawlings

I morgon firar Ghana sin 49:e självständighetsdag. Här på bloggen planeras ett mycket traditionellt firande med flagghissning och nationalsång.

Jerry John Rawlings, ja, egentligen heter han Jerry Rawlings John (hans pappa var skotte och hette John John), men när han som ung skrev in sig vid flygvapnet trodde man att John var hans förnamn och han registrerades med Rawlings som efternamn.

J.J. Rawlings ledde Ghana från 1981 till 2000. Han tog makten vid en s.k. palatskupp 31 december 1981. Vid de demokratiska valen 1992 och 1996 valdes han till Ghanas president. Omdömena om honom skiftar beroende på vem man talar med, men helt klart var han mycket populär bland "vanligt folk". J.J. Rawlings brukade oftast omnämnas som enbart J.J., de mest entusiastiska anhängarna uttydde detta som Junior Jesus.

The Legacy of J.J. Rawlings in Ghanaian Politics, 1979-2000

Symbolen som införlivats i målningen ovan är ett traditionellt Adinkra-tryck och ser ut så här Symbolen kallas Gye Nyame och är den mest vanligt förekommande i Ghana. Oftast översätts det som "utom Gud" i betydelsen "Jag fruktar ingen utom Gud". Läs mer om Adinkra-tryck
_________________________

Puss och kram till min 14-åriga dotter, som för tillfället befinner sig i Ghana och studerar vid Kay-Billie-Klaer Academy i huvudstaden Accra.

Inga kommentarer: