torsdag 9 mars 2006

Trinidad - The land of calypso 2

Karnival på Fredrick Street, Port of Spain, 1888
Sedan slaveriet förbjöds, och Trinidads svarta befolkning började delta i karnevalen, har calypson varit en omistlig del av den årliga festligheten. Oljefatsorkestrarna spelar de populäraste melodierna och i alla gathörn strömmar calypson ut ur ljudanläggningarna. Hundratusentals människor dansar fram på gatorna till de eggande rytmerna.

Karnevalen har sina rötter långt tillbaks i historien. Den är precis som calypson en blandning av afrikanska och europeiska traditioner.

I samband med karnevalen utses årets calypsokung. Finalen, som äger rum kvällen före karnevalens början, har föregåtts av omfattande kvalificeringstävlingar. Varje deltagare ställer upp med två nyskrivna sånger, vilket innebär att det varje år skapas hundratals nya calypson. Vid bedömningen fäster man stor vikt vid texten och dess innehåll, men poäng ges även för melodi och framförande. Mighty Sparrow har sedan mitten av 50-talet fram till slutet av 70talet dominerat tävlingen.

Calypson är en levande tradition. Genom att blanda nya musikstilar med de traditionella rytmerna utvecklas och förnyas den ständigt. Från att endast ha ackompanjerats av olika rytminstrument har den i dag tagit steget in bland inspelningsstudiornas avancerade elektroniska utrustning.

Inga kommentarer: