torsdag 9 mars 2006

Trinidad - The land of calypso 3

Vid mitten av 70-talet skapades på Trinidad, starkt påverkad av främst soulmusik, en ny stil kallad soca (soul+calypso=soca), som numera är den mest framträdande stilen. Arrow hade på 80-talet en internationell socahit med Hot, hot, hot. På hans plattor kan man höra influenser från allt mellan gospel och rumba till hip hop och hårdrock.

Den första kända skivinspelningen av en calypso gjordes förmodligen 1914 på Trinidad. Under de följande decennierna reste många sångare över till USA för besök i inspelningsstudion. Skivbolag som som Okeh, Colombia och Decca gav ut hundratals 78-varvare. Först i slutet av 60-talet började skivbolagen på Trinidad att spela in calypso, men i dag finns åter de viktigaste bolagen i USA.

Calypso/soca har sakteligen börjat hitta ut på den internationella marknaden. Allt fler har upptäckt att dagens variant är något helt annat än den Harry Belafonte och Andrew Sisters en gång presenterade. Calypso är musik för huvud och fötter - för eftertanke och dans. Eller som David Rudder sjunger i Calypso Music från 1987:

It is a living vibration
Rooted deep within my Caribbean belly
Lyrics to make a politician cringe
Or turn a womens body into jelly
It is sweet soca music: Calypso!
You could never refuse it: Calypso!

Inga kommentarer: