söndag 31 augusti 2008

Internet: Läs koranen på svenska

Äntligen stod prästen i predikstolen, som Selma Lagerlöf (1858-1940) inleder romanen Gösta Berlings saga, och äntligen finns koranen på internet - på svenska. Initiativtagarna till publiceringen lovade för en tid sedan att Mohammed Knut Bernströms tolkning, Koranens budskap, skulle läggas ut på nätet under fastemånaden ramadan och nu är således löftet uppfyllt.


Förutom den svenska texten är även den arabiska tillgänglig och naturligtvis finns det en sökfunktion. Dessutom har varje vers en audio-fil med koranrecitation av Ali Abulrahman Al-Huthaifi, som enligt sajten är en av de bästa koranrecitatörerna. Jag tyckte det var en fin upplevelse att läsa den svenska texten och samtidigt lyssna på den arabiska recitationen, som är vacker och välljudande.

Marina Stagh, fil dr i arabisk litteratur, recenserade Mohammed Knut Bernströms tolkning av Koranen i Aftonbladet (1999-11-20):

"Det känns egentligen helt fantastiskt att ha tillgång till en modern svensk Koran med kommentarer som speglar den pågående diskussionen inom islam."

Bernströms kommentarer till koranen är mycket intressanta att läsa, men hur jag än letar så lyckas jag inte hitta dem på sajten. Det har dock utlovats att de skall finnas med, så de dyker säkert upp med tiden. Ramadan har ju faktiskt inte börjat ännu, de har en hel månad på sig för att få allt på plats.

Min allra första sökning på www.koranensbudskap.se blev rättskaffens liv Jag fick 30 träffar. Den första träffen är sura 2,
vers 62:

De som tror [på denna Skrift] och de som bekänner den judiska tron och de kristna och sabierna - ja, [alla] som tror på Gud och den Yttersta dagen och som lever ett rättskaffens liv - skall helt visst få sin fulla lön av sin Herre och de skall inte känna fruktan och ingen sorg skall tynga dem.

Bernström skriver i sin kommentar till versen:

"I passagen ovan framställs en grundläggande trossats i Islam som Koranen på flera ställen återkommer till. Med en vidsynthet som saknar motstycke i andra trossystem uppställs här endast tre 'frälsningskrav': (den sanna) tron på Gud, tron på Domens dag och ett rättskaffens liv."


Tillägg 2008-09-02:

Jag fick i dag ett mail från kontaktpersonen för koranensbudskap.se, det stod att "ha med kommentarerna har
vi inte planerat i det här skedet men sajten är under fortsatt utveckling och vi kommer att ta ställning till det under tiden."

Inga kommentarer: