tisdag 26 augusti 2008

Visa Lilla moskén i svensk TV!

Den mångfaldigt prisbelönade tv-serien Little Mosque on the Prairie hade premiär i Kanada inför en rekordstor publik i januari förra året. Serien är skriven och producerad av Zarqa Nawaz som är muslim.

Nyligen tecknade det kanadensiska tv-bolaget CBC ett kontrakt med 20th Century Fox som kommer att visa en amerikaniserad version på TV. Med anledning av uppgörelsen intervjuade Riz Khan två av seriens skådespelare, samt representanter för CBC och 20th Century Fox. Se del 1 och del 2 av intervjun.

När jag förra året såg samtliga delar av seriens första säsong, så var jag övertygad om att den snart skulle visas även i svensk TV. Men där hade jag fel. Ännu har inget svenskt tv-bolag köpt in serien. Jag tänker inte påstå att det är en skandal, det är bara obegripligt.

Serien är oerhört populär och har sålts till cirka 70 länder världen över. Den tar upp allvarliga ämnen med en komisk knorr och startar nödvändiga diskussioner. På en svensk muslimsk chatt blev det en livlig diskussion om serien, lite för livlig tyckte chattens administratör som låste strängen. Med sina över 57 000 visningar blev det i alla fall forumets mest lästa sträng.

När "lilla moskén" hade premiär i Israel gjordes detta tv-inslag Se det första avsnittet av serien

Inga kommentarer: