torsdag 28 augusti 2008

Omar Marzouk - dansk ståuppkomiker

- Det kändes märkligt att vara dansk och muslim när protesterna mot "mohammedteckningarna" var som värst, säger Omar Marzouk Jag visste inte vem jag skulle bojkotta eller vad jag skulle bränna. Tidigare var jag hatad därför att jag var muslim, nu var jag även hatad därför att jag var dansk.

Omar Marzouk är en av Danmarks populäraste ståuppkomiker. Han föddes i Köpenhamn 1973, föräldrarna hade invandrat från Egypten. I mitten av 90-talet gjorde han sin debut som ståuppare vid en EU-sponsrad föreställning mot rasism. Sedan har det rullat på; 2004 framträdde han vid den stora komedifestivalen i Edinburgh, Storbritannien, och året där efter i London med föreställningen Krig, terror och andra roliga saker. Det har blivit flera tv-framträdanden och han har också ståuppat i Israel och Mellanöstern.

Omar är ett hatobjekt både för fundamentalister och för islamofober och har fått ta emot en del mordhot. För att underlätta för sina antagonister lade han på sin gamla hemsida (laddar långsamt) in ett formulär där besökarna kunde välja mellan fem olika sätt att döda honom och även hade möjlighet att skriva kommentarer.

Nästa år kommer dansk TV att visa komediserien Terrorcellen. Omar kläckte idén, skrev manus och spelar också med i serien, som handlar om ett gäng oduglingar i en hemlig muslimsk terroristcell. Enligt Omar är programmen inspirerad av den engelska serien Hemma värst (originaltitel: The Young Ones) som första gången sändes i TV på 80-talet.

Karaktären Osama i Terrorcellen är affärsmannen som ser en möjlighet att tjäna pengar på terrorismen genom att sälja t-shirts, kepsar och pennor. Abdul har konverterat till islam och hans största intresse är att konstruera så stora bomber som möjligt. Ali kommer från Pakistan och har vunnit en tävling där det gällde att hämnas på den danske tecknaren som förolämpade profeten Muhammed.

Omar tycker det är alldeles för lite diskussion om dansk invandringspolitik.

- Vi har bland de hårdaste anti-immigrationslagarna i Europa. Vi har trupper i Irak och Afghanistan. Vi har "muhammedteckningarna", men ingen ställer frågan vad som skulle hända om en bomb exploderade i Köpenhamn.

Omar säger själv att det skulle innebära att det främlingsfientliga danska folkpartiet skulle stiga som en raket i väljarundersökningar. Han tycker att danska folkpartiet tidigare ställde de rätta frågorna. Hur skall vi integrera invandrarna? Hur många kan vi ta emot? Numera är de bara okunniga och fördomsfulla, anser Omar.

Video med Omar - för er som förstår danska.
Gratis språkkurs i danska

Källor:
Making a Caricature of a Nation’s Fears The New York Times
War, Terror, and Other Funny Things Qantara
In your face Sterling Magazine

Inga kommentarer: