fredag 15 augusti 2008

Skönhetstävling för badbrudar (2)

Klicka på bilden för större format

Ännu en bild på badbrudar som deltagit i en skönhetstävling. Och visst tusan är det Iola Swinnerton, som den 17 juni 1922 vann en stor pokal vid en skönhetstävlingen i Washington DC, som står längst till höger på bilden. Hon har samma baddräkt och hatt som på det andra fotot Även denna gång ett paraply i handen.

Iolas gamla medtävlande, Anna Neibel, står till vänster om henne, klädd i en annan utstyrsel denna gång. Iola blev utan pokal vid detta tillfälle. Vinnaren blev andra från vänster, Eva Fridell, hon har i alla fall den största pokalen. Tjejen längst till vänster heter Gay Gatley.

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler badbrudar.

Tjejen på bröloppsfotot heter också Eva Fridell (flicknamn: Eva Grace Greenwood), precis som en av badbrudarna på den övre bilden. Fotot är från 1910, då hon gifte sig med sin granne Louis Fridell. Han var invandrare från Sverige och kunde knappt prata någon engelska när de först träffades.

Eva föddes den 27 maj 1893 och var således bara 17 år vid giftermålet. Trots att likheten inte är direkt påfallande, så trodde jag ett tag att tjejerna på de båda bilderna var samma person. Hon skulle i så fall varit strax under 30 år på den övre bilden. Men det verkar vara lite väl gammalt för en "skönhetsdrottning".

Dessutom sprack mitt antagande på grund av hennes fötter. Fötter, undrar ni. Jo, det var nämligen så att Eva hade mycket små fötter, storlek 4 1/2, (amerikansk storlek) , rena barnstorleken, alltså. Tjejen på den övre bilden tycks stå stadigr på jorden med sina betydligt större fossingar. Kanske var hon syster till Louis Fridell.

Och hur kommer det sig att jag känner till Evas skonummer? Det stod faktiskt i en av de många artiklar som publicerades i USA 2003 i samband med hennes 110-åriga födelsedag (!). Hon var då den äldsta personen i staten Washington och naturligtvis en av de allra äldsta i hela landet.

Tror ni mig inte, så kan ni läsa denna artikel Eller var det i den här artikeln jag läste det?

Eva Fridell dog den 20 mars 2004. Frid över hennes minne.

Inga kommentarer: