måndag 25 augusti 2008

När börjar fastemånaden ramadan 2008?

Frågan i rubriken går inte att ge ett entydigt svar på. Det finns nämligen inte något gemensamt datum då världens alla muslimer påbörjar ramadan. Men när börjar den i Sverige?

Ramadan (رمضان), fastemånaden, är den nionde månaden i den muslimska kalendern. Det muslimska året grundar sig på månens läge och ramadan börjar och avslutas när man kan se nymånen.
Det inträffar vid olika tidpunkter beroende på vart i världen man befinner sig. När nymånen kan skådas i Mecka, Saudiarabien, är det fortfarande ett dygn kvar innan den kan ses i Europa.

Nymånen bildas i år 21.59, svensk tid, lördagen den 30 augusti,
men är då inte synlig från jordklotet. Den blir möjlig att se i Mecka den 1 september och kvällen efter i Europa. Det skulle i praktiken innebära att fastan i Europa påbörjas under onsdagen den 3 september. Många muslimer i Europa väljer emellertid att följa Mecka och inleder ramadan redan 1 september och avslutar fastan den 30 september.

Källa: Wikipedia

Bönetider under ramadan i 14 svenska städer.




Videon visar hur svårt det kan vara att bestämma när fastan skall inledas. Klippet är ur ett avsnittet från första säsongen av komediserien Little mosque on the prairie som började sändas i Kanada den 9 januari 2007. Serien har blivit en stor succé och visas nu på TV i omkring 70 länder världen över.

ramadan_moon.mp3

Ramadan moon från Yusuf Islams skiva I look, I see 2.

Ladda ner Ramadan Moon som gratis mp3

Inga kommentarer: