söndag 18 oktober 2009

Yttrandefrihetens gränser



I torsdags hade SVT:s Existens säsongstart med ett program om yttrandefrihetens gränser. Det intressantaste programinslaget handlade om Nobelmuseets agerande med anledning av Theo van Goghs film Submission Delar av filmen visas i museets utställning Yttrandefrihet - var går gränsen?

Dilsa Demirbag-Sten skrev i fredagens Expressen om museets agerande i en artikel som avslutas "det är ovärdigt med en utställning om yttrandefrihet som censurerar sig själv." Museet skriver på sin hemsida att de "har aldrig haft ambitionen eller avsikten att visa hela filmen Submission/.../ Detta framgick dessvärre inte i TV-inslaget där man fick intrycket att museet censurerat i ett helt verk."

Nästa avsnitt av Existens sänds torsdagen 22 oktober och ställer frågan; "behövs hetslagstiftningen?" Medverkar gör bland andra professor Tariq Ramadan och historikern Heléne Lööw.

Se även Magnus Betnér om yttrandefrihet

1 kommentar:

Bahlool sa...

Jag såg programmet och började skriva just ett inlägg om yttrandefrihet. Tariq Ramadan är otrolig duktig på att föra fram sina åsikter så blir kul att se nästa avsnitt