torsdag 30 november 2006
Guinness: Inget fängelse
Direktörerna för ölmärkena Heineken, Budweiser, Carlsberg och Guinness är ute en eftermiddag och spelar golf. Efter avslutade 18 hål samlas de vid hål 19 (baren i klubbhuset). De hann knappt sätta sig förrän en servitris uppenbarade sig och frågade vad de ville dricka.
Carlsbergdirektören skulle ha "Carlsberg. Probably the best beer in the world".
Heinekenkillen fnös och beställde det han ansåg vara världens bästa öl, nämligen; Heineken.
Killen från Budweiser smålog och sa på släpig Texasaccent "You guy´s don´t know shit. Give me the best selling beer in the United States, a Budweiser".
Direktören för Guinness meddelade frankt att "I´ll have a Coke". Chockade frågade dom andra varför han inte beställt en Guinness, varpå Guinnessdirektören snabbt svarade "Well, if you guys don´t drink beer, neither will I".
Fler reklamfilmer hittar du på Konserverad gröt
Yusuf Islam: En liten granskning
Från Cat Stevens till Yusuf Islam (36:40)
I dessa dagar är Yusuf Islam ett högaktuellt namn i media. Hans nya skiva, An other cup, kom ut för någon vecka sedan och den 11 december framträder han vid Nobels fredspris-konsert i Oslo.
Efter en framgångsrik karriär som popsångare (under namnet Cat Stevens) konverterade han 1977 till islam, vilket väckte starka känslor hos många personer. I dag är Yusuf Islam mycket aktiv inom den muslimska rörelsen och driver tre skolor och ett omfattande internationellt välgörenhetsarbete, bland annat genom sin egen organisation Small Kindness
I egenskap av internationellt känd muslim har Yusuf Islam de gångna åren också varit en populär måltavla för allehanda journalister och organisationer. I september 2004 blev han nekad inresetillstånd till USA. Enligt Svenska Dagbladet skulle Yusuf i samband med detta sagt:
"Det fantastiska är att jag inte fick, och fortfarande inte har fått, någon som helst förklaring till vad jag anklagas för eller varför jag nu anses vara ett hot mot säkerheten. Jag har bara fått veta att ordern kom uppifrån."
I TV4 programmet Efter tio, som sändes för ett par veckor sedan, gav han sin syn på anledningen till varför han blev nekad inresa till USA.
De brittiska dagstidningarna The Sun och The Sunday Times publicerade 2004 artiklar där Yusuf anklagades för att stödja terroriströrelser. Yusuf stämde tidningarna och det hela slutade med att de gjorde upp i godo och det publicerades en ursäkt (The Sun).Yusuf förklarade sig vara mycket nöjd med uppgörelsen, enligt amerikanska tidskriften Billboard
Det mest seglivade påståendet om Yusuf Islam, är att han 1989 skulle ha uttalat sitt stöd för dödsdomen, fatwa, mot författaren Salman Rushdie och hans bok Satansverserna. Detta påstående har dykt upp gång på gång under 17 års tid och har varit ganska flitigt förkommande i internationell press i samband med att den nya skivan släpptes. Här i Sverige skrev Sundsvalls Tidning i en recension att Yusuf gjort sig " 'berömd' genom att stödja fatwan som Salman Rushdie drog på sig med sin bok Satansverserna."
Jag har ägnat en del tid åt att, med mina begränsade resurser, försöka få klarhet i hur det förhåller sig med Yusufs påstådda stöd till fatwan mot Rushdie och det kan sammanfattas med orden; en riktig härva. Jag har ingen ambition att i detta sammanhang försöka reda ut denna härva; det skulle bli alldeles för rörigt. Men efter att ha gått igenom hundratals webbsajter har jag inte hittat någon annan källa än en artikel i The New York Times, 23 maj 1989 (Det krävs gratis registrering för att kunna läsa artikeln).
Artikeln i NYT hänvisar till ett engelskt tv-program, som ännu inte hade sänts när artikeln skrevs, där Yusuf påstås uttala sitt stöd för fatwan. Jag har inte lyckats hitta en enda artikel som kommenterar programmet efter att det skulle ha sänts.
I en lång intervju med amerikanska tidskriften Rolling Stone, 21 juni 2000 ger Yusuf Islam sin version om upphovet till ryktena. I artikeln uppmanas läsarna att försöka hitta hans "stöduttalande" i skrift någonstans och tillägger "As happens, with the passing of time fiction become fact, myth becomes legend."
Yusuf Islam har en hemsida för sin musik och en annan med bredare innehåll På den senare finns en sida med hans svar på vanligt förekommande frågor, den inleds med raderna:
I’m just a soul whose intentions are good,
Oh Lord! Please don’t let me be misunderstood.
Fler inlägg om Yusuf Islam på bloggen
onsdag 29 november 2006
Bönerum för muslimer
Tid för bön är ett svårt problem, anser imamen Abd al Haqq Kielan, ordförande för Svenska islamiska samfundet. "Muslimer som bor i Sverige har en svag position. De har svårt att komma in på arbetsmarknaden och får man jobb vågar de inte ställa krav. Att käfta med arbetsgivaren om bönelokaler och riskera att bli av med jobbet – de gör man inte", säger han i en artikel i Stockholms City
tisdag 28 november 2006
Reklam, profit och etik
Den här reklamfilmen gjordes för att hedra offren vid terrorattacken mot World Trade Center den 11 september 2001. För att undvika beskyllningar om att profitera på denna tragedi sändes den endast vid ett tillfälle i amerikansk TV; i samband med Super Bowl 2002.
Fler reklamfilmer hittar du på Konserverad gröt
Läs om Budweisers Clydesdales hästar
lördag 25 november 2006
Yemaya - Havsgudinnan
Grupo Yoruba Andabo
Yemaya är havens, eller vattnets, gudinna och har sitt ursprung i Yoruba-folkens religion i Nigeria. Yemaya förekommer i dag i flera religioner, bland andra Santeria (Kuba), Vodou (Haiti) och Candomblé (Brasilien). Precis som inom evolutionsteorin anses livet på land ha uppstått ur livet i vattnet och Yemaya betraktas som moder till allt levande. Hennes man, Aganju, är jordens gud och hennes dotter Oya är vindarnas gudinna.
Yemaya är en omtänksam, rättvis och tålmodig gudinna, som sällan brusar upp. Men de gånger hon blir arg kan hon, precis som ett stormigt hav, bli mycket våldsam och destruktiv. Siffran 7 förknippas med henne och syftar på de sju haven. Hon bär sju kjolar och hennes färger är blått och vitt.
Det finns flera alternativa stavningar och uttal av Yemayas namn: Yemanja, Yemojá, Yemonja, Yemalla, Yemana, Ymoja, Iamanje, Iemonja, Imanje. Ibland kallas hon även Mama Watta och det är förmodligen även hon som avses med de gudinnor som i Ghana kallas för Mamie Waters.
One Apartment and Six Drummers
Music for One Apartment and Six Drummers (9:29)
Kortfilm från 2001 av Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson. Filmen har fått över 30 priser vid olika internationella filmfestivaler och nominerades till Bästa kortfilm vid Filmfestivalen i Cannes 2001.
Besök hemsidan för Kostr-film
torsdag 23 november 2006
The Darkness på Stockholms konserthus
Gustaf Grefbergs musik till Starbreezes tv-spel The Darkness kommer den 2 juni nästa år att framföras på Stockholms konserthus av Kungliga Filharmonikerna.
Redan förra sommaren framfördes Grefbergs musik till Starbreezes spel The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay på konserthuset. Arrangemanget blev en stor succé och biljetterna var slutsålda långt i förväg. De två planerade konserterna genomförs i regi av den amerikanska organisationen Play!, som är verksamma över stora delar av världen och har specialiserat sig på konserter med musik från tv-spel.
Biljetterna släpps redan måndagen den 27 november och kan köpas hos konserthusets biljettkontor
PLAY! announces 2007 concert dates for Stockholm
Ladda gratis och helt lagligt ner Gustaf Grefbergs musik till spelet The Chronicles of Riddick (43.7 MB. 46 minuters speltid)
Play! Video Game Concert (6:49)
TV-reportage om premiären i Chicago på årets världsturné.
onsdag 22 november 2006
tisdag 21 november 2006
The Darkness: Level 1
måndag 20 november 2006
Yusuf Islam: Midday
I like to take a walk out in the midday
checking life out in the park
I like to take a walk out in the midday
Ah, but I avoid the city after dark
Oh, I like to see the children playing in the rain
Splashing books and kicking mud
Oh, I like to see the kids playing in the rain
Ah, but I avoid the city after dark
I like to feel the ocean blowing in my face
Wave as the old boats depart
I like to feel the wind blowing in my face
but avoid the city after dark
Besök Yusuf Islams hemsida
Hans välgörenhetsorganisation: Small Kindness
Tidigare inlägg om Yusuf Islam på bloggen
Mordet på Fadime
"Hade samhället tagit sitt ansvar och hjälpt mina föräldrar att bli mer delaktiga i det svenska samhället så hade detta kanske kunnat undvikas. Det som har hänt mig är inget som man kan göra någonting åt, men jag tror att det är viktigt att man lär sig någonting av det och gör någonting i framtiden, så att såna här fall inte upprepas."
Läs hela Fadimes tal
Den 21 januari 2002 mördades Fadime Sahindal av sin far.
Tillsammans med cirka 4000 personer närvarade jag vid minneshögtiden för Fadime i Uppsala domkyrka. Någon plats inne i kyrkan fick jag inte, utan stod utanför. Och jag kommer aldrig att glömma synen av de sex svartklädda, barhuvade kvinnorna som bar ut kistan ur kyrkan, en av dem var Nalin Pekgul. Framför kistan gick en kvinna och bar på ett stort porträtt av Fadime.
Senare läste jag i tidningen att domprosten Tuulikki Koivunen Bylund hade upplyst kvinnorna om att kistan var tung och försynt undrat om de verkligen skulle orka bära den. Hon fick svaret: Gud ger oss styrka.
Jan Guillou: Hedersmord har inget att göra med religion Aftonbladet, 23 januari 2002.
Kurdo Baksi: Gör som Danmark – döm hela familjen för hedersmord Aftonbladet, 21 juli 2006.
söndag 19 november 2006
torsdag 16 november 2006
Sverige och slavhandeln
Jag har länge haft i tankarna att uppmärksamma en relativt okänd period i svensk historia; Svenska Afrikakompaniets deltagande i slavhandeln i västafrika under 1600-talet. Dokumenten om kompaniets verksamhet förstördes förmodligen när Stockholms slott brann ner 1697 och det var först 1990 som vi fick klarhet om att Svenska Afrikakompaniet bedrivet slavhandel.
I sin doktorsavhandling, Handelskompanier och kompanihandel - Svenska Afrikakompaniet 1649-1663. En studie i feodal handel (Acta Universitatis Upsaliensis, 1990), har György Nováky lyckats påvisa, med hjälp av fram för allt holländska dokument, att det svenska handelskompaniet aktivt deltog i slavhandeln.
När jag i dag äntligen hade bestämt mig för att skriva om detta, så började jag med att göra en sökning på nätet. Till min stora förvåning är den första träffen hos Google en motion till riksdagen med rubriken "Sverige och slavhandeln", inlämnad den 27 oktober i år av Ingvar Svensson (kd). Motionen inleds
"Handeln med svarta slavar – främst över Atlanten – innebar en enorm folkomflyttning av stor tragisk omfattning. Den påbörjades tidigt av Portugal och Spanien med Storbritannien som efterföljare. Även Holland och Frankrike ägnade sig åt denna hantering. Att Sverige också varit inblandat i denna fruktansvärda människohandel är mindre väl känt. Det är dags att erkänna och klargöra Sveriges roll i sammanhanget."
Läs hela riksdagsmotionen Uppgiften att ett avtal slöts 1850 med kungen av Fetu i Ghana är ett feltryck, det skall naturligtvis vara 1650.
Jag vill också passa på att rekommendera Janne Lundströms utmärkta serietidningar och ungdomsböcker om skeppspojken Johan Vilde och hans äventyr, efter att han rymt från ett av Svenska Afrikakompaniets skepp och stannat i Ghana. Böckerna gavs för några år sedan ut i ny upplaga av Natur och kultur.
Project Monkz feat. Maulana: Once a slave (5:43) Text / Lyrics
Musikvideon är delvis inspelad i det handelsfort i Cape Coast, Ghana, som ursprungligen anlades av Svenska Afrikakompaniet.
onsdag 15 november 2006
Attendo Care: Stora missförhållanden
- Attendo Care måste betala tillbaka ersättningar de fått från kommunen, säger kommunalrådet Lars O Ericsson (c).
Läs artikel i Upsala Nya Tidning
I pappersupplagan av UNT uppges även att chefen för äldrekontoret i Uppsala kommun, sammanbor med en person som tills helt nyligen varit regionschef vid Attendo Care, dock inte för det distrikt Uppsala tillhör. Ordföranden för kommunens äldrenämnd säger att detta inte varit något problem.
Tidigare inlägg på bloggen om Attendo Care
måndag 13 november 2006
söndag 12 november 2006
Yusuf Islam: An Other Cup
Magiskt av en skäggig popmuslim skriver Aftonbladet:
"Hela skivan bär Stevens förtjusande prägel av starka melodier och budskap om lycka i vardagen och hos Gud. Första spåret "Midday (avoid city after dark)" låter som någon av den sena Paul Simons allra största stunder."
Läs hela recensionen
Se även Ny skiva med Yusuf Islam: An Other Cup och Yusuf Islam: Peace Train
Moustapha Akkad: Afrikas lejon
Jag skriver det på en gång:
Det här var en riktigt stor filmupplevelse!
Filmen skildrar hur Omar Mukhtar under 20 år leder libyernas frihetskamp mot Mussolinis fascistiska ockupationstrupper. Regissören Moustapha Akkad har tittat igenom mängder av Mussolinis propagandafilmer och försökt återskapa historien på ett i det närmaste autentiskt sätt. Man anlitade till och med Mussolinis egen barberare för att raka skallen på skådespelaren som gjorde den rollen.
Förutom en storslagen filmupplevelse fick jag en lärorik historielektion om ett krig som jag knappt hade hört talas om. I filmen förekommer även händelser som gjorde det självklart att dra paralleller till vad som utspelas i dag på andra ställen i världen. De italienska fascisterna byggde bland annat en Hadrianus mur i Libyen, inte för att utestänga fienden - som romarna en gång gjorde i Britannien - utan för att stänga inne befolkningen.
Discshop.se har just nu ett kampanjpris (gäller tills vidare) på filmen; 79 kronor + 29 kronor för frakten. Filmen har fått snittbetyget 4,9 (av 5 möjliga) från 12 registrerade kunder.
Det finns också möjlighet att som "prova nu"-kund hyra den alldeles gratis från Lovefilm.se
lördag 11 november 2006
torsdag 9 november 2006
Ny bok av Seyyed Hossein Nasr
Nasr är professor i islamologi vid George Washington University i USA och hedersdoktor vid Uppsala universitets teologiska fakultet sedan 1977 och har besökt Sverige flera gånger. Han räknas som en av de främsta islamologerna i väst genom tiderna.
Islamologi.se har intervjuat översättaren Ashk Dahlén.
Seyyed Hossein Nasr medverkar i This Is America Google video (27:00).
Kristallnatten
Animerad film: Shoa (3:48) Shoa betyder Förintelsen på hebreiska.
Kristallnatten eller Natten av krossat glas kallas natten mellan 9-10 november 1938, då nazisterna i Tyskland iscensatte en landsomfattande pogrom. Ett hundratal judar dödades, 30 000 fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes och över 7 500 butiker vandaliserades.
Nazisterna använde officiellt benämningen "rikskristallnatten" och ordet kristall valdes för att skyla över den omfattande förödelsen och vandalismen. Aktionen motiverades av nazisterna med att en 17-årig tysk jude den 7 november sköt ihjäl den tyske legationssekreteraren i Paris, Ernst vom Rath.
Det är inte helt klarlagt vem som beordrade kristallnatten och om den var planerad sedan långt tidigare. Enligt en teori uttalade sig Hitler i allmänna ordalag om behovet av en markering efter mordet på vom Rath, och detta ledde till att främst Goebbels och Göring organiserade kristallnatten. Det var en del av upptrappningen av våldet mot judar vilket kulminerade i den egentliga förintelsen under andra världskriget.
Texten ovan från Wikipedia
onsdag 8 november 2006
Moustapha Akkad: The Message
Moustapha Akkads mest kända film är den Oscarsnominerade The Message från 1976; en film om profeten Muhammed och islams första år. Filmen tog totalt sju år att färdigställa och manuskriptet hade i förväg godkänts av muslimska auktoriteter i Kairo och Beirut. Många muslimer anser även i dag att filmen är en bra skildring av islams framväxt. Daniel Lillman skrev nyligen i en debattartikel i Aftonbladet:
"Budskapet är en film som många av oss muslimer kan se flera gånger och skulle kunna bli en tradition under Ramadan. Det är även en bra film för vem som helst och kan ses av alla."
Den nästan tre timmar långa filmen kom tidigare i år ut med svensk text och DVD:n innehåller även en mycket intressant 45 minuter lång dokumentärfilm om inspelningen. The Message spelades in parallellt i två versioner, en engelskspråkig och en på arabiska, med olika skådespelare. I den engelska versionen spelas huvudrollen som Hamza, Muhammeds morbror, av Anthony Quinn.
Så här presenteras filmen på Discshop.ses hemsida:
Ett storslaget epos om Islams födelse
Mekka på 600-talet är en stad i förfall, kontrollerad av giriga köpmän. En enda man vågar konfrontera dem: Muhammed, en man med en förkunnelse från en högre makt. Uppfylld av en ängels gudomliga budskap ger sig Muhammed ut bland folket för att sprida den nya läran.
Profeten och hans lärjungar blir förföljda av stadens ledare och tvingas fly till Medina. Ännu en uppenbarelse kommer från Allah: han måste skapa en armé och befria Mekka från de avgudadyrkande köpmännen. Så börjar islams allra första heliga krig.
The Message är den största, mest kända film som någonsin gjorts om islam. Med episk tyngd skildras ett viktigt kapitel i vår världshistoria, en unik och angelägen berättelse om födelsen av en av våra största världsreligioner.
Discshop.se har just nu ett kampanjpris (gäller tills vidare) på filmen; 79 kronor + 29 kronor för frakten. Filmen har fått snittbetyget 4,4 (av 5 möjliga) från 27 registrerade kunder.
Det finns också möjlighet att som "prova nu"-kund hyra den alldeles gratis från Lovefilm.se
tisdag 7 november 2006
Angélique Kidjo: Batonga
Musikvideo med Angélique Kidjo: Batonga
Jag har sett Angélique Kidjo på scenen ett antal gånger i olika länder, men hon har aldrig varit så bra som på legendariska Rackis puben här i Uppsala. Det måste ha varit alldeles i början av 90-talet och hennes debutskiva Logozo hade nyligen kommit ut.
Rackis puben var full med folk, vilket innebar cirka 300 personer, och jag förmodar att endast en handfull av besökarna hade hört talas om henne tidigare. Angélique Kidjo fick alltså börja från noll för att övertyga publiken om att det var en blivande världsstjärna som stod på scenen - när kvällen var slut tror jag inte någon tvivlade på det.
Angélique Kidjo föddes i Benin (Västafrika) 1960 och började redan som 6-åring att dansa och sjunga i sin mammas teatergrupp. Under 70-talet började hon lyssna på europeiska och amerikanska artister som Jimi Hendrix, James Brown, Beatles och Rolling Stones. Hon flyttade till Frankrike för att studera musik och blev kvar där i flera år, men är numera bosatt i USA.
Redan tidigt i sin karriär fick hon kritik av västerländska musikjournalister för att vara alltför influerad av västerländsk musik; att hon hade glömt sina afrikanska rötter. I en intervju i BBC:s tidskrift, Focus on Africa, från 1992 bemötte hon kritiken:
"Yes, they say that and I don´t give a shit. Being open to the rest of the world doesn´t mean that you are not African anymore. It is being very intelligent. Being open makes you be a part of this world by being an African. And that´s the big part of it."
Jag reste en hel del i Västafrika under 90-talet och besökte bland annat Benin och grannlandet Togo flera gånger. I samband med att debutskivan Logozo kom ut 1991, så hörde jag den spelas flera gånger om dagen i dessa länder. Och aldrig hörde jag någon afrikan påstå att Angélique Kidjo hade förlorat kontakten med sina afrikanska rötter.
Wikipedia om Angélique Kidjo
Tidskriften Rolling Stones diskografi
måndag 6 november 2006
Arkadiusz Baginski: System
Animerad film av Arkadiusz Baginski: System (4:47)
Fler animerade filmer från Polen: Undo, The Cathedral och Fallen art
Platige Image är Polens ledande studio för animerad film.
fredag 3 november 2006
Mattias Snygg: The Darkness Level 0
Konstnären Mattias Snygg och hans målningar till Starbreezes tv-spel The Darkness har jag uppmärksammat tidigare. Spelet utgår från en serietidning som ges ut av det amerikanska förlaget Top Cow. I december släpps ett nummer av tidningen, The Darkness Level 0, med Mattias Snygg som illustratör. De första bilderna från tidningen finns nu att se på nätet + omslaget och ytterligare en sida
The Darkness Level 0 utspelas under första världskriget och är avsedd att föra läsaren vidare in i spelets handling. Ytterligare fem nummer med direkt anknytning till Starbreezes spel kommer att publiceras; varje nummer motsvarar en nivå i spelet. De numren, Level 1-5, är emellertid inte illustrerade av Mattias Snygg.
Besök Mattias Snyggs hemsida
Upsala Nya Tidning: Bilder från Starbreezes lokaler
Tidigare inlägg om Mattias Snygg och The Darkness
torsdag 2 november 2006
Sabuni jagar muslimer
Aldrig förtryck i religionens namn
Härom dagen tittade jag på ett debattprogram om islam och extrem islamism: Doha debate (Google video).
Programmet inleddes med att panelen fick försöka ge en definition på begreppen extremism och terrorism. Något som inte var helt lätt eftersom det förutsätter att det finns en fast norm för vad som är "normalt".
Ibland stöter man på personer som tycks anse att "den normala normen" är att inte vara muslim; att allt som har med islam att göra är extremism, t.ex. att be fem gånger om dagen, att en del tjejer bär en sjal på huvudet, att fasta under Ramadan, osv. Att föra en vettig debatt med den typen av personer är i stort sett omöjligt.
En intressant sak med uppropet mot Sabuni är att hon själv är muslim, vilket visar på den stora spännvidden av åsikter bland muslimer. Det kan vara bra att ha i åtanke när vissa personer börjar tala om muslimer som om de vore en homogen grupp.
Se även Vem är rädd för islam?
och Gilles Kepel: Kampen om islam
Marcin Wasko: Undo
Animerad film av Marcin Wasko: Undo (2:49)
Marcin Wasko arbetar hos den polska studion Platige Image och Undo från 2003 är hans debutfilm. Han var en av de animatörer som deltog i arbetet med den oscarsnominerade filmen Fallen Art
onsdag 1 november 2006
Lena Andersson: Duck City
Ur Marie Petersons recension i Dagens Nyheter:
"En satir bör vara rolig och Lena Andersson är djävulskt rolig. Gott skrattar man inte, snarare är det ett kraxande läte när man sätter i halsen. Hennes historia är underbart smaklös, provocerande och grotesk. Och så välbekant. Här handlar det om fett, fasan inför det, begäret efter det."
Ur Henrik Hamréns recension i Sydsvenskan:
"I Duck City är det maktens män, eller rättare sagt ankor, som är de riktiga utopisterna. Medelvikten per anka är en bra bit över 200 kilo, insulin är hett på svarta marknaden eftersom alla lider av diabetes och staten har förklarat krig mot fetman.
Samtidigt är fett, socker och salt oerhört lönsamma varor. Särskilt för John von Andersson, som kommit på att man kan fritera allt – till och med sallad."
Läs ett smakprov ur boken; sidorna 7-15