måndag 30 juni 2008
Romer - ett jagat folk
Pogromer mot skyddslösa minoriteter borde tillhöra en svunnen tid. Ändå är uppenbarligen Europa i dag långt ifrån immunt mot rasistiskt motiverade upplopp.
I maj utsattes romer i Neapel för mordbrand och fick se sina husvagnar och tält brinna upp. Vad värre var, polis och myndigheter reagerade med att fullfölja mobbens arbete genom att beordra rivningar av romska bosättningar och deportera och arrestera romer.
Hemsida för Delegationen för romska frågor som inrättades av regeringen i februari 2007. Se även bloggposten Myten och sanningen om romer
söndag 29 juni 2008
Lapp-Lisa: Barnatro
Anna Lovisa Vikström (1889-1974) är mer känd under namnet Lapp-Lisa. Hon kom som gift att heta Anna-Lisa Öst och var född i byn Mark i Vilhelmina kommun. Hon gjorde 450 grammonfoninspelningar, men förknippas speciellt med Barnatro. Hennes inspelning av sången såldes i 100 000 exemplar. Andra kända andliga sånger som Lapp-Lisa spelade in var Guldgrävarsången, Lappflickan och I en sal på barnsjukhuset.
Här kan du läsa mera om Lapp-Lisa. Se henne i tv-programmet Hylands hörna från 1963. Lapp-Lisa museet i byn Mark, Vilhelmina.
Lapp-Lisa sjunger Barnatro
lördag 28 juni 2008
Gammal kärlek rostar aldrig
Den här videon hittade jag på bloggen hos en god vän Eftersom jag har tittat på den ett 10-tal gånger med tårarna rinnande i floder över kinderna, så tyckte jag att den kvalificerat sig för att bli postad även på min blogg.
Jag minns kråkan Kravel från min barndom. Den hade ramlat ur sitt bo och jag hittade den på marken med fullt av myror krypande på kroppen. Jag tog hem den, satte den i en kaninbur och matade den.
Efter ett tag började Kravel visa tydliga tecken på att han inte ville vara instängd i en bur. Jag släppte ut honom, kastade upp honom i luften gång efter gång så att han skulle lära sig att flyga, och trodde att jag aldrig mer skulle få se honom. Men där hade jag fel.
Han kunde dra iväg och flyga tillsammans med kråkflockar under en dag eller två, men han kom alltid tillbaka, satte sig på min axel och stoppade kärvänligt in näbben i mitt öra. En riktigt god vän.
Varför kommer jag helt plötsligt att tänka på min tonårsdotter...
fredag 27 juni 2008
Rolling Stone träffar Barack Obama
Se även A Conversation With Barack Obama och Barack Obama: A Photo History från senaste numret av Rolling Stone.
Och alla ni som väntat på en punkrocklåt på spanska som hyllar Barack Obama behöver inte vänta längre. Här är den!
Låten finns även i en engelsk version på internets mest omfattande spellista med sånger som stöder Barack Obama for President
Björn Afzelius: Tusen Bitar
Musikvideo från 1989 med Björn Afzelius: Tusen Bitar Text / Lyrics
Videon är bra, men jag föredrar Anne Linnets originalversion
Om man får tro Wikipedia gick det till så här när Afzelius första gången hörde Linnets sång:
"Afzelius var på biltur genom Danmark och hade inte själv lyckats skriva någon passande avslutningsballad till sin sommarturné. Av en slump fick han höra originallåten när han köpte kassettband till bilen på en bensinstation."
torsdag 26 juni 2008
EU: Registrera alla bloggare
Enligt Dagens Nyheter vill Mikko att alla bloggare skall framträda med namn och foto. Europaparlamentet ska ta ställning till initiativbetänkandet den 22 september.
onsdag 25 juni 2008
200 000 träffar på calypsovideo
Förra sommaren spelade legenden The Mighty Sparrow in en hyllningssång till presidentkandidaten Barack Obama. Sången är en calypso i traditionell stil och heter Barack the magnificent I augusti träffades Obama och Sparrow - eller Birdie, som vi calypsofreaks säger - i Brooklyn och Obama fick ett exemplar av skivan. Händelsen uppmärksammades med bild och artikel i en amerikansk veckotidning för västindier och skivan spelades på några mindre radiostationer. Mycket mer än så blev det inte.
Jag fick kännedom om Sparrows skiva av en ren tillfällighet när jag googlade på hans namn. Efter ett idogt sökande på nätet lyckades jag hitta ett ställe där man kunde ladda ner sången, jag minns att det var lite drygt 40 andra som redan gjort det.
Jag googlade ihop ett knippe bilder och gjorde mitt allra första, mycket enkla, bildspel med Windows Movie Maker Den 11 februari postade jag videon på bloggen och laddade upp den hos YouTube och DailyMotion Sången har sedan dess omnämnts i flera amerikanska nättidningar och det har länkats till videon. Nu på morgonen noterade jag att videon totalt haft över 200 000 träffar.
Tja, det var dagens lilla jubileum. Som sagt, vem annan än jag skulle ha något intresse av att uppmärksamma det.
tisdag 24 juni 2008
Polisen besöker bloggen
Ett ögonblick, käre bloggbesökare, det knackar på dörren...
Kom tillbaka, Ardis!
Två år senare kom skivan Women och jag blev helt övertygad om att Sverige äntligen hade fått sin första riktiga soulrock-drottning. En lång och framgångsrik karriär för Ardis var vad jag hoppades på. Men istället blev det tyst. Helt tyst.
Enligt Wikipedia har hon tillfälligt dykt upp i ett par musikaliska sammanhang och har i all tysthet skapat sin egna musikstil som hon kallar island music. Snälla, Ardis, kom tillbaka och dela med dig av musiken. Vi saknar dig.
Journalisterna skrev ofta, med all rätt, att Ardis' röst påminde om Eartha Kitts Det blev även en del kommentarer om hennes "djuriska utstrålning". Jag minns särskilt en nöjesskribent på Upsala Nya Tidning som skrev något om att hennes sätt att röra sig på scenen förde tankarna till en svart puma.
Några dagar senare kom det en insändare från representanter för en kvinnoorganisation som var mycket upprörda över att kvinnor liknades vid vilda djur. Nöjesredaktören försvarade dock skribentens formulering och avslutade genmälet med att han själv inte skulle ha något emot att liknas vid ett lejon.
Musikvideo med Ardis: Ain't nobody's business Text / Lyrics
Diskografi
måndag 23 juni 2008
Livscykeln för Selaginella apoda
Filmen är gjord av Ciaran Moloney och har skapats med tusentals fotografier som grund.
söndag 22 juni 2008
The Hazzards: Gay boyfriend
Videon är gjord av Ryan McFaul. Se fler filmer på hans hemsida
Singing Sandra: The power of a child
Power Of A Child |
med Singing Sandra och H20 Phlo.
Singing Sandra har jag uppmärksammat i en tidigare bloggpost
lördag 21 juni 2008
Nytt tv-program: Islam & Life
Jag har nyligen sett det första programmet som sändes 16 juni och behandlar det så kallade radikala islam. Tariq Ramadan diskuterar begreppet med tre inbjudna gäster. När jag var in på webbsidan hade endast 112 besökare varit in tidigare, så någon succé är det inte på nätet. Personligen tycker jag inte Ramadan var särskilt lyckad som programledare, men jag ger honom ytterligare några avsnitt att bli varm i kläderna.
Wikipedia om PressTV
fredag 20 juni 2008
torsdag 19 juni 2008
Barnaga - kampanjfilm från Rädda Barnen
Det var 1979 som Sverige blev först i världen med att förbjuda barnaga. Då infördes den nuvarande regleringen i föräldrabalken som lyder:
”Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling.”
Läs om Förenta Nationernas (FN) barnkonvention
Hemsidor för Rädda Barnen, Barnens rätt i samhället (BRIS) och Barnombudsmannen (BO)
Kom ihåg: Barn är oslagbara!
Solglimt - skulptur av Astri Bergman Taube
Att Astri Bergman Taube (1898-1980) - jo, det var Evert Taubes fru - har bidraget till utsmyckningen av det offentliga rummet i Uppsala är något som jag tror är relativt okänt. I en av parkerna på Ulleråkersområdet finns en liten damm och i mitten av den står skulpturen/fontänen Solglimt. Den är gjord 1946.
Jag är inte längre helt säker på om den verkligen heter Solglimt, men det är vad jag en gång hörde för många år sedan. Tidigare fanns det även ett kafé i närheten med samma namn och det påstods vara uppkallat efter skulpturen. I ett par källor som jag hittade på nätet omnämns den bara som "Fontänen".
Igår kväll tog jag en promenad efter Fyrisån till Ulleråkersområdet för att bedriva lite fältforskning. Jag ville se om det fanns någon notering på skulpturens sockel som upplyste om dess namn. Framme vid skulpturen tog jag av mig skorna, kavlade upp byxbenen och hoppade i dammen. Men någon information på sockeln hittade jag inte. Kunde dock konstatera att det vattensprutande barnet var i behov av en ordentlig rengörning.
Tidigare i år utkom boken Astri Bergman Taube: Ett konstnärsliv av Pia Schmidt de Graaf.
onsdag 18 juni 2008
Multikulturella Jessica Fichot och Tara Linda
Jessica Fichot är född i USA och uppväxt i Frankrike med en fransk pappa och kinesisk mamma. Hon bor numera i USA. Om jag skulle försöka beskriva hennes multikulturella musik, så blir det något i stil med jazzig fransk chanson-tradition med inslag av öster- och västerländsk folkmusik. Mjukt och melodiskt.
När jag skrollar nedåt på Jessica Fichots MySpace-sida fastnar blicken på en annan kvinna med dragspel på magen, Tara Linda. Jag klickar på bilden och hamnar på Taras MySpace Lyssnar på de sex sånger som finns på sidan och inser att jag gjort dagens andra fynd.
Klickar mig vidare till hennes hemsida och får bland annat veta att hon förutom sin solokarriär medverkar i två band; Tara Linda & the Blue Fur Monkeys spelar jazzig blues och ökenkabarémusik (sic). När hon framträder med Sombra de La Luna blir det Tex-Mex-musik från 1930-talet.
Två musikaliska fynd redan till dagens första kopp kaffe. Inte illa.
tisdag 17 juni 2008
måndag 16 juni 2008
Islams guldålder i Europa 1/11
Förra sommaren postade jag dagligen under två veckor ett videoklipp från BBC:s program The Power of Nightmares Även denna sommar tänker jag köra en följetong från BBC, When the Moors Ruled in Europe, om islams 700 år i Spanien. Det blir elva videoklipp under lika många dagar, inget avsnitt är längre än tio minuter.
Den vetgirige, med gott om tid, kan se hela programmet i ett svep hos Google video
Läs mer om islam i Al-Andalus (arabiska: الإندلوس,) hos Wikipedia
söndag 15 juni 2008
Vem är du?
I augusti kommer boken Vem är du? av Mikael Mogren och Mohamed Omar, den förstnämnda är kristen präst och den andra är muslim, författare och redaktör för tidskriften Minaret Boken är en sammanställning av deras majlkommunikation under ett år, i huvudsak handlar den om religion ur olika perspektiv.
– Vi skriver om såväl högt som lågt. Från ryggskott till det allra svåraste. Vi diskuterar terrorism, miljön, kvinnosyn och synen på familjen. Vi är två vanliga killar som delar det djupaste vi har, säger Mikael Mogren till Uppsalatidningen Artikeln finns på sidorna 32-33.
Grisbrunnen på Svintorget i Uppsala
Enligt en anteckning hos Uppsalas ortnamnsregister har platsen även kallats Kotorget och Kobacken. På torget pågick under lång tid handel den första tisdagen varje månad, då bönderna kom för att sälja sina produkter.
Uppsalas första bil visades upp på torget. Bilen var vedeldad.
På Svintorget samlade Carl von Linné sina studenter för vandringar ut till sin sommarbostad i Hammarby. Se på kartan hur Linné gick.
Läs om dagens Linné-vandringar i Uppsala
Skulpturer i Uppsala
Olof Hellström har bidragit till Uppsalas förskönande med flera skulpturer på offentliga platser. Ytterligare en av hans klockstaplar Stigande rymd finns på Berthåga kyrkogård.
Min absoluta favoritskulptur av Hellström är Befrielsen från 1978 (se foto nedan). Den har lämpligt nog placerats på Martin Luther Kings plan vid gamla universitetsbyggnaden. Läs en kort historik om platsen som tidigare kallades Kamphavstorg. Den som vill läsa mer om Olof Hellströms konst kan beställa denna bok
Här i Uppsala är himlen i dag klarblå med massor av fluffiga Cumulus humilis (vackertvädersstackmoln) och termometern visar på 24 grader i solen. Tanken att ta en lång söndagspromenad och titta på konst känns lockande. Jag googlade i förhoppning om att hitta lite vägledning på nätet. Och visst fanns det hjälp, till och med ett förslag till en konstrunda i Uppsala med karta och bilder på skulpturerna.
Dessutom hittade jag ett fint fotogalleri med närmare 100 bilder på konst i det offentliga rummet. Tyvärr återges bara namnet på konstverket och platsen där det återfinns. Men jag hittade även denna sida där konstnärens namn och årtalet när konstverket skapades finns med.
Nu ska jag plocka fram stadskartan och planera min egen konstrunda i Uppsala. Det gäller att vara noga med vätskeintaget i värmen, så jag får inte missa att pricka in ett antal uteserveringar utefter promenadvägen.
lördag 14 juni 2008
Klockstapeln vid Uppsala missionskyrka
Och så - plötsligt! - insåg jag det självklara svaret. Det syftar naturligtvis på den gamla fina sången He's got the whole world in His hands
Om det nu verkligen är vad konstnären tänkt sig, det vet jag inte, men jag har bestämt mig. Så är det.
Sverigedemokraterna röstade ja till moské
Vid Karlskronas miljö- och byggnadsnämnds möte på torsdagskvällen röstade man om hurvida en lokal i staden skulle få användas till moské. Den inhoppade suppleanten från sverigedemokraterna röstade ja till förslaget. Richard Jomshof, partiets ordinarie ledamot i Karlskronas kommunfullmäktige och medlem i partistyrelsen, bedyrar att det naturligtvis var ett misstag.
"Själv har jag blivit bombarderad av e-post och telefonsamtal under morgonen, de flesta från undrande sympatisörer. Ett par har frågat om vi har ändrat åsikt i frågan. Svaret är naturligtvis nej", skriver Jomshof på sin blogg.
Så allt är som det alltid har varit med sverigedemokraterna - partiet är för inskränkningar av de demokratiska rättigheterna.
Torgmöte i Borlänge i mitten av 90-talet. Se även bildspelet Sverigedemokraternas historia
Tack till Pierre för nyhetstipset.
fredag 13 juni 2008
Blakk Rasta: Barack Obama (video)
Musikvideo med Blakk Rasta från Ghana: Barack Obama
Jag har tidigare skrivit om Blakk Rasta här på bloggen och lagt ut en annan version av sången. Men nu finns det alltså sedan några dagar även en video på Tuben.
Inte nog med det. Den 19 juni flyger Blakk Rasta till Jamaica för att under en vecka spela in ytterligare en video till samma sång. Videon kommer även att innehålla bilder från Ghana och Kenya.
"Vi får telefonsamtal från personer i USA, Kanada och Europa som vill distribuera skivan", säger en mycket glad artist till Joy Online
SVT: Ny hemsida och blogg om kungahuset
SVT har startat en hemsida med vidhängande blogg om svenska kungahuset. På bloggen får man följa kungafamiljen i text, bild och video, allt från statsbesök till enklare tillställningar utlovas. Hemsidan kommer bland annat att så småningom innehålla alla SVT:s program Året med kungafamiljen sedan starten 1977.
Även TV4 har tidigare uppmärksammat det svenska kungahuset. Videon nedan är ett klipp ur programmet Kändisspecial som sändes 2006 och handlade om prinsessan Madelein.
Övriga klipp ur programmet: 1 (5) / 2 (5) / 3 (5) / 5 (5)
Jennifer Lopez och Barack Obama, del 2
I fortsättningen håller jag mig borta från kändisskvallret, men å andra sidan kanske trovärdigheten bland de "seriösa" journalisterna ligger på samma nivå. Det gäller att läsa och tänka kritiskt.
torsdag 12 juni 2008
Obama laddar med hip hop och soul
Tidigare i dag skrev jag att den amerikanska presidentkandidaten John McCain var en stor ABBA fan. Barack Obama ligger långt ifrån honom, inte bara politiskt, utan även när det gäller musiksmak.
I videointervjun ovan berättar Obama att han lyssnar på hip hop, men de stora favoriterna är artister som Stevie Wonder, Marvin Gaye, Earth, Wind & Fire och The Temptations Obama vinner på knock out i första ronden när det gäller musiksmak.
Pierre Falk: Sommarvals
En låt som gör att jag känner mig så där lättsamt, bekymmerslöst sommarglad. Igår lade Pierre ut ytterligare en av sina kompositioner på bloggen Sommarvals "Jazzvalsig, som det hör sommaren till", skriver han. Ännu en musikalisk pärla från Pierre, skriver jag.
John McCain laddar upp med ABBA
Musikvideo från 1977 med ABBA: Take a chance on me Text / Lyrics
Den amerikanska presidentkandidaten John McCain berättade nyligen i en radiointervju att han gillade ABBA. Innan han höll sina tal laddade han upp med Take a chance on me för att få ordentlig fart på adrenalinflödet.
Han har även skämtsamt sagt att om han blir president, ska han använda ABBA:s musik som bakgrundsmusik i alla Vita Husets hissar.
"Ingen gillar ABBA, men de har sålt fler skivor än någon annan i världen, inklusive The Beatles", säger John McCain. "Du har ingen klass om du gillar ABBA. Men varför går alla och ser Mamma Mia? Hycklare! Rent hyckleri! Jag generas inte över att säga att jag gillar ABBA."
Källa: Celebrities help Obama win image war The Star
onsdag 11 juni 2008
Psalmtoppen: Rätt sång vann!
Wintley Phipps berättar om och sjunger Amazing Grace
Jag har aldrig påstått att jag driver någon nyhetsblogg, men visst skäms jag en smula över att jag glömde skriva om lördagens final av Psalmtoppen, som jag uppmärksammat ett par gånger tidigare.
Nåväl. Ta er tid att se videon ovan. Tyvärr så är bildkvalitén dålig, men ljudet är helt OK. Och som framgår av rubriken; rätt sång vann.
Besök Psalmtoppens hemsida och se/lyssna på samtliga finalister.
Jennifer Lopez och Barack Obama
Vem kan vara hetare att skvallra om än Barack Obama? Va? Jo, det är alltså den man som med stor sannolikhet blir USA:s nästa president. I opinionsinstitutet Gallups senaste undersökning från igår, har demokraten Obama en 7-procentig ledning över republikanen John McCain.
I onsdags förra veckan var Obama inbokad för ett besök på ett sjukhus i St. Louis, men det ställdes in. I stället stannade han kvar i sitt sju våningar höga huvudkvarter under en stor del av dagen. Enligt flera ögonvittnen dök superstjärnan Jennifer Lopez upp i byggnaden med stora solglasögon och fördes till Obamas kontor. När hon tillfrågades av någon nyfiken person vilket ärende hon hade, log hon och svarade att hon inte var mogen att berätta det för pressen.
Säkerhetspersonalen utanför Obamas kontorsdörr fördubblades under den tid besöket varade. Efter en och en halv timme meddelades att Jennifer Lopez diskret lämnat byggnaden.
Nu ryktas det att Lopez kommer att bli ytterligare en av de många artister som ställer upp och stöder Obama och eventuellt även spelar in en kampanjsång. Det vore mycket välkommet för Obama och skulle kunna stärka stödet för honom bland den stora minoritet amerikaner med sydamerikanskt ursprung, bland vilka hans ställning är relativt svag.
Jag håller ögon och öron öppna och återkommer med en uppdatering vid minsta lilla viskning jag lyckas snappa upp. Tills vidare kan ni lyssna på ett hundratal sånger som spelats in av mer eller mindre kända artister till stöd för Obama.
tisdag 10 juni 2008
Lyssna på Upsala Nya Tidning
Chuck Berry stöder Obama - inte McCain
På senare tid har det cirkulerat rykten om att Chucken skulle resa runt med McCain under valkampanjen. Nyhetsbyrån Reuters ringde upp Chucken och frågade hur det egentligen förhöll sig. Han dementerar ryktena och berättar att han tveklöst stöder Obama.
"Det här är en stor och stolt händelse för alla i detta land, inte bara för svarta människor, utan för amerikaner i allmänhet", säger Chucken. "På 50-talet fanns det vissa ställen där vi svarta inte fick åka buss. Nu finns en möjlighet att vi får en svart man i Vita Huset."
Chucken citerar en negro spiritual, som Martin Luther King Jr. gjorde känd i sitt berömda tal den 28 augusti, 1963, I have a dream: "Free at last, free at last, thank God Almighty, free at last."
Källa: Reuters
måndag 9 juni 2008
Seeking you - om kärleken till Hong Kong
Seeking you, från mars 2008, är en kärleksförklaring till Hong Kong av filmaren Jean-Julien Pous
söndag 8 juni 2008
lördag 7 juni 2008
Strandpolisen slår till mot badbrudar
Jag - en bloggare
Men tar det inte en massa tid att posta blogginlägg nästan varje dag? Först är jag på väg att svara jakande, men vid närmare eftertanke är nog svaret ändå nej. Bloggandet är, som sagt, bara en utvidgning/förlängning av mitt sociala liv. Jag gör något som jag ändå skulle ha gjort och bloggposten kommer som en biprodukt. Nu på morgonen har jag till exempel ägnat ett par timmar åt att läsa om islam i Indonesien, det land i världen där det lever flest muslimer. Det har jag gjort därför att det intresserar mig, inte med tanke på att det skulle bli en bloggpost - vilket det nu blir.
Och hur kom jag på idén att klockan sex en lördagsmorgon börja läsa om islam i Indonesien? Jo, jag var in och kollade besöksstatistiken på bloggen och upptäckte att någon från Jakarta, Indonesiens huvudstad, hade besökt min blogg. Personen hade googlat på "film fitna" - Geert Wilders famösa anti-islamfilm - och en länk till min blogg kom upp som första träff. Så den här personen i fjärran Jakarta inspirerade mig till att läsa om islam i Indonesien och fick i utbyte möjlighet att se en film (inte Wilders Fitna) som försöker förklara det här med västerländsk yttrandefrihet och demokrati. Det tycker jag är ett utmärkt exempel på global "dialog".
Om även ni vill läsa lite om islam i Indonesien, så rekommenderar jag en intressant och lättläst artikel av Ann Kull, doktorand i islamologi vid Lunds universitet: Islam, tolerans och fredlig samexistens i Indonesien
fredag 6 juni 2008
Bob Dylan om Barack Obama
Times Online publicerade igår en lång artikel om utställningen. Journalisten intervjuade Dylan på ett mörkt hotellrum i Odense, Danmark. När den egentliga intervjun var avslutad fick Dylan frågan vad han ansåg om den politiska situationen i dagens USA och den pågående valrörelsen. Han svarade att "we've got this guy out there now", Barack Obama, som ändrat definitionen på vad politik och en politiker är. Dylan säger att han känner sig hoppfull om att en förändring kan komma till stånd.
Personligen rekommenderar jag Barack Obama, och alla andra politiker, att lägga några rader ur Dylans klassiker, The times they are a-changin', på minnet:
Come senators, congressmen, please heed the call.
Don't stand in the doorway, don't block up the hall.
Come mothers and fathers throughout the land,
and don't criticise what you can't understand.
Your sons and your daughters are beyond your command.
Your old road is rapidly agin.
Text / Lyrics
6 juni - Sveriges nationaldag
Jag har alltid haft lite svårt med förljugenheten i andra versen av
Du gamla, du fria Ni vet, det där med
Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat Ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad Du var.
så jag har bytt ut versen mot ett trevligare och trovärdigare alternativ.
onsdag 4 juni 2008
Den ökända hästen från Troja
Statsminister Per-Albin Hansson ringde personligen upp Karl Gerhard och bad honom avstå från att framföra kupletten eftersom "dom" (läs; tyska nazister) inte uppskattade den. Karl Gerhard vägrade. Den 9 augusti 1940 utfärdades ett förbud mot sångens framförande.
Läs mer om turerna kring den trojanska hästen hos Wikipedia
Pelle Svanslös i Uppsala och på nätet
Vid Uppsala kommuns firande av nationaldagen kommer jubileet att uppmärksammas. Pelle Svanslös Hus är öppet hela året med utökade öppettider under sommarlovet. Hos Uppsala turistbyrå köper du biljetter till Pelle Svanslös-promenaderna Det blir fyra promenader per dag under sommaren.
På nätet finns naturligtvis Gösta Knutssons Pelle Svanslös-böcker att köpa och du kan se alla avsnitten av Pelle Svanslös julkalender från 1997. Filmerna Pelle Svanslös och Pelle Svanslös i Amerikatt finns att hyra eller köpa
Pierre Falk, med bloggen Pierres hjärna, skrev en mycket intressant och insiktsfull kommentar om karaktärerna i Gösta Knutssons Pelle Svanslös-böcker. Jag lägger ut den här, så ni inte missar att läsa den under "kommentarer":
Gösta Knutsson tillhör dom modiga som öppet vågade kritisera det som under inga omständigheter fick kritiseras under andra världskriget. Måns är ondskan kattifierad. Det är lätt att dra paralleller med nazismen och kommunismen.
Men Måns är inte ensam. Dom ständiga medlöparna Bill och Bull är minst lika otäcka (om än bra mycket dummare). Och nästan alla andra uppsalakatter är vindflöjlar och blåser åt det håll som alla andra just då blåser.
Mot dessa står dom goda med Pelle i spetsen. Även om han är mer ensam så är han det inte helt. Vid sin sida har han även Maja Gräddnos, som är den självständiga katthonan som vägrar gå i maktens ledband. Men även den andra Maja, Gamla Maja i Domkyrkotornet, står för det goda och rättrådiga.
Som sagt, Gösta Knutsson vågade kritisera sin samtids feghet på ett föredömligt sätt. På samma sätt som t.ex. Karl Gerhard gjorde.
tisdag 3 juni 2008
Jussi Marttinen: Säkkijärven Polkka
Jussi Marttinen från Mikkeli i Finland spelar Säkkijärven polkka.
Säkkijärven polkka, är en finsk dragspelspolka med musik av Viljo Vesterinen och text av Reino Helismaa, som spelades in första gången, av Vesterinen, 1939, men kom att bli känd först under 1941, i samband med Finska vinterkriget 1939-1940.
I mars 1940 slöt Sovjetunionen och Finland fred. Finland tvingades till hårda eftergifter bland annat tvingades man avträda Karelen med staden Viborg. Efter att Fortsättningskriget inletts så återtog finländarna Viborg den 31 augusti 1941.
Dock hade mängder av sovjetiska radiostyrda bomber och minor placerats i området, och dessa var tänkta att detoneras av den sovjetiska armén genom att vissa signaler skulle sändas på en särskild frekvens. För att hinna desarmera dem innan dess, spelade finsk radio Säkkijärven polkka oavbrutet på denna frekvens, dygnet runt, i månadsskiftet augusti/september 1941, i syfte att störa de sovjetiska radiosignalerna, vilket man lyckades med. Till slut var alla radiostyrda minor desarmerade.
Källa: Wikipedia
Bombattentat mot dansk ambassad
Videokommentar till gårdagens sprängning av Danmarks ambassad i Islamabad, Pakistan.
Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen kallade i sitt första uttalande attentatet "fegt och uselt" och betonade att Danmark inte ändrar sin politik på grund av terror, skriver Svenska Dagbladet
Bo Diddley är död
Rocklegenden Bo Diddley är död, meddelade hans agent igår. Bo Diddley skapade en unik gitarrstil av pulserande afrikanska rytmer, som kom att influera mängder av andra artister och sätta sin prägel på rockmusiken. Diddley blev 1987 invald i Rock & Roll Hall of Fame
Text / Lyrics / Ladda ner download mp3
måndag 2 juni 2008
Presidentvalet i USA 1960
Richard Nixon var vicepresident åt Dwight D. Eisenhower, men trots att den populära presidenten talade sig varm för Nixon i en kampanjfilm lyckades John F. Kennedy vinna valet med mycket knapp marginal
Presidentvalet i USA 1964
Presidentvalskampanjen i USA 1964 var mycket aggresiv. Den utrikespolitiska debatten präglades av kalla kriget och kommunistskräcken. På det inrikespolitiska planet pågick en intensiv ideologisk kamp. Barry Goldwater representerade en ståndpunkt som på många sätt påminner om dagens så kallade nyliberala ideologi.
Lyndon B. Johnson använde sig av två kampanjfilmer som kommit att bli kända - eller ökända, om man så vill. Av tekniska skäl kunde jag inte ta med dem i videon, men ni kan se dem här
Klicka nedan vid "Etiketter" för att se fler kampanjfilmer.
Presidentvalet i USA 1956
Klicka nedan vid "Etiketter" för att se fler kampanjfilmer.
söndag 1 juni 2008
Presidentvalet i USA 1968
Den som följt mitt bloggande har säkert märkt att jag är intresserad av masskommunikation i olika former, till exempel affischer och reklamfilmer. Nu har jag blickat bakåt 40 år och sammanställt en video med kampanjfilmer från det amerikanska presidentvalet 1968
Klicka nedan vid "Etiketter" för att se fler kampanjfilmer.
Muhammed - The Musical
"Vi bestämde oss för att göra denna föreställning eftersom det råder stor förvirring om vissa aspekter av islam. Vi vill därför på ett kreativt sätt skapa medvetenhet om Muhammeds budskap och liv", säger Zain Bhikha till The Times
Se musikvideo med Zain Bhikha, Dawud Wharnsby och Abdul-Malik.