onsdag 9 januari 2013

Är julmusten hotad?

Bengt%20Frithiofsson%20provar%20%C3%A5rets%20julmust

- Julbord, skinka och julmust tillhör den svenska nationalidentiteten, sa dryckesexperten Bengt Frithiofsson när han före jul provsmakade och betygsatte fyra sortes julmust.

I år blev det visserligen inget julbord för mig, men skinkan och julmusten fanns på plats. Jul och påsk är också de enda gångerna under året som jag dricker läsk och då blir det naturligtvis must. Jag var just ut i köket och räknade de tomma julmustflaskorna och konstaterade att jag druckit 19,6 liter must före och under julen.

Men nu kan julmusten vara hotad. Ett nytt EU-beslut kan innebära att den svenska julmusten förbjuds från i sommar, skriver Dalarnas Tidningar EU planerar att förbjuda maltdrycker som har karamellfärg som tillsats och det har julmusten, som vi varje år dricker ungefär 40-50 miljoner liter av.

Spendrups vd är dock inte orolig, han hävdar att det hela är en feltolkning. Det EU vill stoppa är att maltdrycker marknadsförs som hälsodrycker, säger han och tillägger att julmust inte klassificeras som maltdryck trots att den innehåller malt. Jag hoppas han har rätt.

Uppdaterad 2013-01-09 19.05:

Nej, julmusten kommer inte att förbjudas

2 kommentarer:

Tasnim sa...

Om julmust förbjuds är det anledning nog för Sverige att lämna EU! ;)

Svarten sa...

Först hotet mot snuset och nu detta :-(