onsdag 23 januari 2013

Uppdrag Gransknings uppföljare till "Imamernas råd"I maj 2012 sände SVT:s Uppdrag Granskning (UG) programmet Imamernas råd Med dold kamera dokumenterade de vilka råd en muslimsk kvinna, som bland annat uppgav att hon blivit misshandlad av sin man, fick av representanter för olika moskéer. Programmet väckte en livlig debatt i olika medier. Många av de bloggare som finns med på länklistan Muslimer som bloggar skrev inlägg om programmet. Flera var mycket kritiska till hur kvinnan blev bemött och de råd hon fick (se denna sammanställning av blogginlägg).

Nu har UG gjort en uppföljning av programmet som kommer att sändas inom kort, förmodligen redan nästa onsdag. Trots att många muslimer, både män och kvinnor, var kritiska till de råd kvinnan fick hade UG enligt uppgift stora problem med att hitta någon kvinna som vågade uttala kritiken offentligt inför deras kameror. Men de lyckades till slut. All heder åt den kvinnan Fazeela Selberg Zaib som har civilkurage nog att tala högt om det många andra endast vågar viska om.

7 kommentarer:

Saladin sa...

Av trailern att döma gick programmets tema inte att förutse, men det ska bli ytterst intressant att se vad det är som enligt Fazeela är så sjukt att det är främmande för muslimska kvinnor, men inte muslimska män. Tills vi vet om hela bilden...

Svarten sa...

Nu sa hon ju faktiskt inget om muslimska män. Att det är främmande för många muslimska kvinnor utesluter inte att det samma gäller för många muslimska män.

Saladin sa...

Nej precis, hon sa inget - och det i sig kan i sitt eget sammanhang vara problemet. Vi vet som sagt inte vad det gäller eller hur klippet är redigerat, men det råder ingen tvekan om den mytomsbundna rollfördelningen mellan muslimska män och kvinnor i västerländsk media - ena är det generella offret och den andra den generella skruken, och då är det knivigt om man påstår något som kanske har bred förakring men gör det till en könsfråga. Det finns det ganska mycket av som det är i västerländsk media. Kan inte se något islamteologiskt framför mig som är mera förankrat hos ena könet än det andra. Men vi får se.

Svarten sa...

Som sagt, vi får se. Ingen idé att dra alltför höga växlar utifrån en trailer.

Fazeela Selberg Zaib sa...

Min kommentar är ett svar på frågan vad jag tycker om rådet en misshandlad kvinna fått av en imam: tt hon inte får neka hennes man sex. Det är något jag och många kvinnor tycker är helt främmande för oss att acceptera.
Tror nog att även en hel del muslimska män tycker det också. Dock tydligen inte alla imamer eller män i rådgivningsposition i moskéerna.

Anonym sa...

Med tanke på Uppdrag Gransknings växande intresse för vad som ibland kallas underklassafari kan det finnas mer än en tänkbar anledning till att man inte vill uttala sig "inför deras kameror".

mvh

RJK

Svarten sa...

RJK

Jorå, det finns säkert flera anledningar till att folk inte vill delta i programmet. Personligen är jag dock glad över att det blev just Fazeela som ställde upp. En klok kvinna.