Läs även artikeln After fighting to go to school, a Pakistani woman builds her own och se dokumentärfilmen A small dream om Humaira Bachals kamp för barns rätt till utbildning.
Jag antar att alla har hört talats om Malala Yousafzai, den 15-åriga flickan i Pakistan som den 9 oktober förra året blev skjuten i huvudet och nacken av en taliban på grund av sin kamp för barns rätt att gå i skolan. Som genom ett mirakel överlevde hon och har nu världen över blivit en symbol för pojkars och flickors rätt till utbildning.
Malala är inte den enda som kämpar för rätten till utbildning. I Pakistan har parollen "I am Malala" blivit vida spridd genom plakat, t-shirts, mössor och på andra sätt. Malala kommer att få många efterföljare, likväl som hon haft många föregångare och andra som i detta nu är aktiva. En av dem är 25-årige Humaira Bachal, som sedan tidig ålder kämpat för rätten till utbildning och startade upp en egen skola.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Mohammad Akram Nadwi i The New York Times
1 kommentar:
Sant förr i tiden begravde man levande tjejer o anledningen var att man trodde att tjejer hämtade skam till familjer men det var ingen islamisk tanke eller något med islam att göra.. när profet mohamed kom slutade man att begrava tjejer o det står sura om det ( man kan säga att det var bara tradition ) och islam säger inte alls att kvinnor eller tjejer får inte utbilda säg motsatsen, profet mohamed uppmuntrade alla att lära sig något (språk, kunskap m.m) bara att man lärde sig. Blir förvirrad när folk tror att islam tycker så att flickor eller barn får inte läsa eller studera eller få deras rättigheter, själv ser jag det som en grupp av folk som följer någon tradition som den här gruppen har själv hittat,det har inget med religionen att göra eller så är det folk som missförstår vad islam är :)
Skicka en kommentar