onsdag 2 januari 2013

I huvudet på en sverigedemokrat

Under gårdagen länkades det flitigt till ett långt inlägg som uppges vara skrivet av en avhoppad sverigedemokrat. Jag tänker inte närmare kommentera inlägget, utan rekommenderar er bara starkt att läsa det. Det ger en unik inblick i den paranoida internetvärld där hatet mot invandrare, muslimer, ja, hela vårt samhällssystem, gror och frodas. Några lösryckta citat:

Jag blev alltså inte sverigedemokrat för att jag hade fördomar eller negativa erfarenheter av invandrare. Däremot började fördomar och negativa erfarenheter av invandrare komma som på beställning när jag blivit sverigedemokrat.

Det finns en sjuklig kultur runt den nationalistiska rörelsen på internet. Det sjuka består i att man avskärmar sig från allt som motsäger den egna världsbilden och trissar upp ett hat och en paranoia hos varandra mot resten av samhället. Det är ett sektbeteende. Det leder till radikalisering och skapar instabila människor.

I efterhand tror jag att en del av skräcken och paniken som Breivik utlöste hos mig och andra likasinnade handlade om att han var så lik oss. Att han inte var någon återfallsförbrytare eller övervintrad nationalsocialist, att han var en helt vanlig kille som hade börjat som oss men gått vidare till att sätta vapen bakom orden. Kunde det ha varit jag?

Läs hela inlägget

Inga kommentarer: