söndag 13 januari 2013

Demokratimarsch i Pakistan

I dag planerar professorn och sufiledaren Muhammad Tahir-ul Qadri att leda en demokratimarsch i Pakistan inför det kommande valet som beräknas äga rum i mitten av maj. Tahir-ul Qadri har dubbelt medborgarskap, kanadensiskt och pakistanskt, och har därmed enligt lagstiftningen inte något rätt att själv ställa upp i det planerade valet. Demonstrationen skall gå från Lahore till Islamabad. Enligt organisatörernas uppgifter beräknas omkring en miljon personer ha anslutit sig till demonstrationen när den i morgon kommer fram till huvudstaden.

- Detta är en andlig och moralisk revolution. Vi kommer inte att ge vika för korruption, säger Tahir-ul Qadri till The New York Times

Enligt uppgifter i pakistansk press uppger demokratimarschens organisatörer att ett stort antal bussar med demonstrationsdeltagare stoppats på vägen till Lahore.

I Pakistan har Tahir-ul Qadri i vissa medier anklagats för att gå utländska makters ärenden genom att arrangera demonstrationen. Både den pakistanska mliltären och amerikanska intressenter har pekats ut som hans uppdragsgivare, någon han bestämt dementerar. För en vecka sedan deklarerade den amerikanska biträdande ambassadören i Islamabad att USA inte stödjer något politiskt parti i Pakistan och har heller inte några kontakter med Tahir-ul Qadri.

År 2010 publicerade Tahir-ul Qadri en 600-sidig fatwa mot terrorism och självmordsbombare, vilket jag uppmärksammade i ett blogginlägg Han sa att terroristerna är icke-troende som endast kommer att bli hjältar i helvetet och fortsatte:

"Terrorism är terrorism, våld är våld, och det har ingen plats inom islam, inget kan rättfärdiga det. Det finns inga ursäkter eller om och men. Världen behöver ett absolut, ovillkorligt och totalt fördömande av terrorism".

I höstas blev Tahir-ul Qadri uppmärksammad i Danmark efter att den socialdemokratiska integrationsministern hoppade av från en konferens där han skulle delta som talare. Hon hävdade att Tahir-ul Qadri var förespråkare för dödsstraff för hädelse och han fick möjlighet att förklara sin ståndpunkt i en intervju i dansk TV

2 kommentarer:

Saladin sa...

Så kunnig var den sosse-ministern då. Hon har säkert "aldrig" satt sig ihop med tex amerikanska och kinesiska politiker och diplomater där dödsstraff är öppen politik.

Tyvärr: att det är dansk politik säger en hel del om tonen och hyckleriet, men att sossarna beter sig så är bara besvikande. Det är också tydliga tendenser som jag sett bland blågula sossar. Usch för denna skandinaviska arrogans och dubbelmoral.

Svarten sa...

...och statliga iranska Press TV ljuger medvetet om demokratimarschens syfte http://tinyurl.com/bjk97kt