lördag 22 april 2006

Charlie Chaplin

Diktatorn var Charlie Chaplins första talfilm och släpptes 1940.

Så här sammanfattar Wikipedia filmens handling: "Diktatorn handlar om en judisk barberare (Chaplin) som efter en krigsskada under första världskriget drabbas av en minnesförlust. Under flera år vårdas han på sjukhus utan att känna till de förändringar som pågår i hans hemland Tomalien. Den galne diktatorn Adenoid Hynkel, ett nidporträtt av Hitler, (också spelad av Chaplin), har tillsammans med sina två kumpaner tagit över landet. När barberaren återvänder till sin salong har någon spikat igen den och skrivit Jude på alla fönster. Sakta men säkert börjar han inse vad som pågår och tillsammans med sin flickvän Hannah måste han nu kämpa för att överleva i det ghetto som Hynkel vill rensa bort."



I slutet av filmen förväxlas den judiske barberaren med landets diktator Hynkel och han får möjlighet att hålla ett radiosänt tal. Se videoklippet ovan.

Charlie Chaplin, föddes 1889 i England. Emigrerade 1912 till USA, där han var verksam fram till 1952. De första stumfilmerna spelade han in 1914. Han utvecklades till en av det tidiga Hollywoods stora stjärnor, som till skillnad från många andra klarade övergången från stumfilm till ljudfilm.

Under McCarthy-erans hetsjakt på misstänkta kommunistsympatisörer i USA blev Chaplin anklagad för oamerikanskverksamhet. Chaplin, som fortfarande var brittisk medborgare, fick stora problem och vägrades länge att lämna landet. När han så småningom fick resa ut för ett Londonbesök vid premiären av Rampljus 1952, vägrades han inresevisum till USA. Han flyttade i stället till Schweiz, där han levde fram till sin död 1977.

1 kommentar:

Pierre Falk sa...

Då - utbuad i frihetens land. Nu - hyllad. Det är lättare att hylla dom som sa sanningen för femtio år sedan än dom som gör det nu.

Jag säger som Jesus: "Hycklare!". Inte bara amerikaner. Utan alla vi som hyllar gårdagens sanningssägare men avrättar dagens.