tisdag 16 september 2008

Vildsvin i Sverige

Själv har jag aldrig haft något intresse för jakt, men med två arbetskompisar som är jägare (var av en är tjej) blir det naturligtvis en del snack om jakt. Eftersom jag alltid har tyckt det är spännande att lära sig om sånt jag intet vet, så lyssnar jag gärna på dem och ställer den ena frågan dummare än den andra.

Nu ska den mest aktiva jägaren av dem ner till Skåne på kurs för att lära sig mer om vildsvinsjakt. Han tipsade mig, som aldrig har sett ett vildsvin i naturen, om Jägareförbundets webbkamera som är placerad vid en upplyst foderplats någonstans i mellersta Sverige. Tidigare uppgraderades bilderna varannan sekund, men sedan ett par dagar är det strömmande bilder. Webbkameran finns här

Klockan 21, 22 och 23 sprutar spridaren ut foder till de nattaktiva vildsvinen och då är chansen störst att se dem. Under de senaste fem timmarna (21-02) har jag tittat in ett antal gånger och sett vildsvin vid varje tillfälle.

De första vildsvinen kom till Sverige tillsammans med människan för 8-10 000 år sedan. Långt senare, under 1500-talet, gjorde Johan III om hela Öland till en hägn för vildsvin och de bönder som dödade något av hans vilt riskerade dödsstraff.

Vid slutet av 1600-talet var svinen försvunna från de svenska skogarna på grund av jakt och uppgående i tamsvinsstammen genom parning. Kung Fredrik I återinförde 1723 vildsvin som jaktbyte på Öland. Böndernas protester ledde dock till att jakten intensifierades och stammen var utrotad kring 1770.

Under 1800-talet och framåt infördes vildsvinet till hägn i södra Sverige. Den vildsvinsstam som nu uppstått i Sverige härrör från rymningar ur hägn. På 1970-80-talet rymde vildsvin och etablerade en ny vild stam.

Riksdagen beslutade 1980 att vildsvinen inte var önskade i Sverige, med undantag för Stockholms län, där en mindre stam skulle tillåtas för forskning. Vildsvinsstammen tillväxte dock kraftigt och åtta år senare revs beslutet upp och riksdagen fastslog att vildsvinet var ett naturligt inslag i den svenska faunan.

Vildsvinsstammen uppskattades 2006 till mellan 50-80 000 djur, men det anses vara osäkra uppgifter eftersom vildsvinen är mycket svåra att inventera. De finns i alla landskap nedanför norrlandsgränsen (Dalarnas och Gävleborgs län). Den största koncentrationen finns i södra och sydöstra delen av landet. Avskjutningen 2005 beräknades till cirka 25 000 vildsvin.

Galtarna väger upp till 150 kilo och suggorna 60-100 kilo. Enligt min jagande arbetskompis vägde det största vildsvinet som skjutits i Sverige 220 kilo. För att jag skulle inse hur mycket det är, berättade han att den fullvuxna sextaggade älg han sköt senast vägde 175 kilo. Så vi bör vara tacksamma för att vildsvinen är stillsamma och skygga djur, som helst undviker kontakt med oss människor.

Källor: I huvudsak Svenska jägareförbundet, men även Vildsvinsbutiken och Wikipedia

Bilaga: Recept med vildsvin

4 kommentarer:

nitza sa...

Du ska se, en vacker dag ( även om det regnar) så kommer du säkert att följa med till skjutbanan för att test på hur det är att skjuta även om det bara blir mot en springande pappälg.

Anonym sa...

Hur hamnade detta bland veckans populäraste!?

Jag höll på med vildsvinsuppfödning förr i tiden.

Det är väldigt sällan jag erkänner ett misstag men det var onekligen ett misstag. De förpestade mitt liv.

Jag tror att jag blev en klokare människa av erfarenheten men osvuret är bäst.

RJK

Svarten sa...

RJK

Outgrundliga äro besökarnas vägar.

Var du en av dem som släppte ut en massa "tamsvin" i vildmarken?

Anonym sa...

Nej, jag släppte inte ut några men det var verkligen ett helvete att hålla dem hemma. Jag skakar fortfarande på huvudet.

RJK