måndag 3 augusti 2009

Hustomter i Akwapim, Ghana



Den nybyggda 4-filiga vägen från Accra upp till Akwapim-regionen.

Jag tycks ha gjort en bra affär när jag i mitten av 90-talet köpte två hustomter i närheten av Aburi i Ghana. Enligt denna video börjar det lägsta priset per tomt (100 x 100 feet = cirka 30 x 30 meter) närma sig 100 000 kronor. Jag köpte båda tomterna för totalt 3000 kronor. Jag kanske skulle bygga ett hus och flytta dit. Eller bygga och sälja.

Aburi ligger i Akwapim(Akuapem)regionen, cirka 3 mil norr om huvudstaden Accra, och är beläget på toppen av en långsträckt bergskam som på sina ställen är uppåt 400 meter hög. På grund av höjden är klimatet betydligt svalare än på slättlandet, det påminner om svensk högsommar året runt - men myggfritt.

Många av de välutbildade ghananer som lämnade landet på 60-70-talet har under senare år återvänt som förmögna pensionärer och byggt hus i regionen, vilket gjort att priset på hustomter skjutit i höjden. En av de mer kända personer som bosatt sig i området är Bob Marleys änka Rita Marley

6 kommentarer:

nitza sa...

Din kapitalist, du har väl så du klarar dej, skänk en av tomterna till en fattig stackare som mej. Kom i håg man ska tänka på sina arbetskamrater som har det svårt.

Svarten sa...

Visst skulle jag kunna skänka en tomt till dig. Problemet är att tomterna ligger bredvid varandra och då fick jag dig till närmaste granne. Huvva!

pinglan sa...

Jo, du ska få en jättebra anledning till att jag vill ha lösenord. Jag kan inte skriva nånting alls utan att harampolisen knackar på. Jag tycker det är jobbigt och jag hoppas slippa dessa om jag lösenordsskyddar :P Det kanske inte funkar alls, men det är värt ett försök tycker jag.

Svarten sa...

pinglan

Jisses, är det så illa :-(
Då förstår jag dig.

Det finns de som slutat blogga pga deras ständiga trakasserier. Någon borde ta dem i örat, lära dem lite vett och etikett, samt ta dem i Herrans tukt och förmaning.

nitza sa...

Men Svarten. Skulle du kunna få det bättre än att ha mej runt dej både på arbets och fritid. Tänk va roligt vi skulle kunna ha det, vi kommer ju ändå att bli nästan grannar.
Tänk, sitta i parken ta en öl, promenera tillsamman till jobbet och boka stolarna bredvid varann när vi far på semester, skulle inte det va trevlig så säg. :)

Saladin sa...

Svarten:

det där med markpriser påminner lite om det som pågår i Kurdistan i norra Irak. Industrialiseringen och urbaniseringen har nått bisarra proportioner. Man kan köpa ett stycke mark ute i bushen, 1 år senare får det dubbla eftersom det ska byggas en väg eller en rik snubbe som vill ha den för ett lager/hus/en pool. Innan kriget 2003 var 1 kvadratmeter mark i centrala delen av huvudstaden dyrare än 1 kvaadratmeter i centrala NY. Den har inte gått ner i pris sedan dess kan jag säga...