söndag 30 april 2006
Dåligt samvete
över inlägget Sista april i Uppsala, som jag postade igår.
Läste nu på morgonen en artikel i Upsala Nya Tidning med rubriken Socialtjänsten samlar 300 vuxna för nattvandring. Socialtjänsten har konstaterat att ju fler vuxna det finns ute på stan desto mindre bråk blir det bland ungdomarna. Chefen för socialjouren i Uppsala, Björn Andersson, säger:
"Vi får tyvärr lägga ribban väldigt högt sådana här helger och inrikta oss på att se till de allra yngsta, 12-13-åringarna. När vi lämnar över staden till de unga blir det bråkigt och större risk för övergrepp. Men gruppen som bråkar är liten, 20-25 personer. De flesta unga vill faktiskt ha många vuxna ute."
Och jag som skrev att jag inte tänkte sätta foten utanför dörren i dag. Jag får väl ta en paus i vårstädningen och gå en vända på stan. Om inte annat, så för att döva mitt dåliga samvete.
Läs hela artikeln...
Valborgsmässoafton
Att som grabb (minns inte att det någonsin var några tjejer med) göra en rejäl arbetsinsats för att samla bränsle till kasen var viktigt, både för den personliga äran och stadsdelens. Alla stadsdelarna hade järnkoll på varandras kasar och snacket om vem som skulle få ihop till den största började långt före Valborgsmässoaftonen. Det är möjligt att mitt minne fungerar aningen selektivt, men jag vill minnas att våran kase alltid var störst i staden.
Ibland hände det att någon kase "råkade" brinna några dagar för tidigt och det spekulerades vilt om vilka som tänt på. Att det var någon konkurrerande stadsdel som låg bakom dådet tog vi för givet. Själv var jag aldrig med om att tända på kasar i förtid, men jag tror faktiskt jag ska ringa till min äldre brorsa och fråga vem det egentligen var som höll i tändstickorna när kasen i X-lunda brann ner ett par dagar före sista april. Det brottet är preskriberat med god marginal, även om det skulle rubriceras som mordbrand.
Kasen vid Uppsala högar brann igen
Texten nedan från Wikipedia
Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt "Valborg", den 30 april, är i Sverige en högtid som grundar sig på den Heliga Valborgs kult mot häxtro och onda andar, som uppstod speciellt efter hennes död 779. Helgen firas genom att bränna bål och förr även smälla smällare. Dessutom brukar små barn klä ut sig till häxor och knacka dörr bland grannarna.
Dagen är också en högtidsdag för vissa av Sveriges högskolor och universitet, där man den 30 april sätter på sig sommarens studentmössa.
lördag 29 april 2006
Sista april i Uppsala
Sista april är årets största festdag i Uppsala. Eller rättare sagt; årets största fylleslag.
Kom just hem efter att ha handlade mat och dryck inför helgen. På livsmedelsaffären var det trångt vid sillburkarna, även om den tidgare obligatoriska sillfrukosten i studentkretsar numera ersatts av champagnefrukost. Vid systembolaget i centrum var det kö, uppskattningsvis 200 personer, för att överhuvudtaget komma in i butiken.
Att studenterna dricker bubbelfrukost och samlas i backen nedanför universitetsbiblioteket Carolina Redeviva för mösspåtagning (studentmössa) är naturligtvis helt OK. Det tråkiga är att "mitt-på-dagen-drickandet" har spridet sig även utanför studentkretsar och långt ner i åldrarna. Sista april är socialjourens jobbigaste dag på hela året. Många föräldrar blir i morgon uppringda och ombeds att komma och hämta sina berusade tonåringar. Jag avstår från att moralisera över detta. Men beklagligt är det.
Tage Åsén har gjort målningen ovan, Den ljusnande framtid..., och är en av mina favoritkonstnärer. Att han under flera år var verksam här i Uppsala och många av hans konstverk har uppsalamotiv är bara ytterligare ett plus i kanten. Jag återkommer nog till Tage Åsén lite längre fram.
Tage Åséns hemsida
fredag 28 april 2006
Deklaration
(0:44)
Videoklippet ovan påstås visa hur skattemyndigheterna i Kanada behandlar medborgarna i deklarationstider.
Jag hade tänkt deklarera nu på förmiddagen, men lyckades inte hitta blanketterna. Vänder upp och ned på hela lägenheten i jakten på blanketterna, utan resultat. Jag ringer till skattemyndigheterna och berättar som det är.
- Hoppsan, säger handläggaren. Det var inte bra.
Hon ställer några frågor, jag svarar. Och det finns ingen lätt, omedelbar lösning på problemet.
- Då gör vi så här, säger hon. Jag ger dig 14 dagars anstånd och sänder nya blanketter.
Jag tackar och bugar.
torsdag 27 april 2006
Hamnen i Uppsala
Jag är nyss hemkommen efter det obligatoriska veckobesöket på Akademiska sjukhuset. Som vanligt tog jag en stillsam promenad via kullerstenarna vid Fyrisåns gamla hamnområde, med utsikt över bland annat stadsparken, Flustret, slottet och det gamla pumphuset vid Islandsfallet. Det här är, i mitt tycket, det allra vackraste området i centrala Uppsala.
En varm sommarkväll sitter jag gärna på uteserveringen nedanför Islandsbron och smuttar på något läskande. Njuter av den vackra utsikten. Den vackra, ombyggda ångbåten Kung Carl Gustaf, byggd 1892, har sin hamnplats alldeles vid serveringen. På andra sidan ån ligger den betydligt mindre, men också mycket fina, båten Sjösala (af Uppsala). Allt är frid och fröjd. Nästan.
Sedan sommaren 2004 har området kring Islandsbron begåvats med en skönhetsfläck. Förresten, jag skriver skamfläck i stället, så blir det riktigt tydligt. Precis bredvid det gamla pumphuset ligger numera under sommaren en anskrämlig aluminiumflotte med plastig påbyggnad (se bild). I den gamla välbevarade miljön sticker den ut och förstör hela den vackra vyn.
Har till min stora glädje noterat att Olrog, som flotten kallas, just nu ligger cirka 100 meter söder om Islandsbron. Ringde till kommunen nu på förmiddagen och frågade om det var så, att den även i fortsättningen skulle ligga på behörigt avstånd från det fina kulturområdet runt islandsfallet. Men så var det inte. Flotten hade bara tillfälligt flyttats inför den traditionella forsränningen sista april. Sedan skall den åter till sin tidigare hamnplats.
Jag förstår faktiskt inte hur de ansvariga tänker i det här fallet. Under de senaste åren har det lagts ner massor av pengar och arbete på att snygga upp området runt Fyrisån i centrala Uppsala. Bra tänkt och väl genomfört. Ett mycket bra initiativ , tycker jag. Och ska man döma av de mängder med människor som sitter efter ån under sommaren, så är det många fler som tycker det. Att i dag promenera efter Fyrisån är en härlig upplevelse - tills man kommer till hamnområdet och får syn på en inplastad aluminiumflotte.
Mitt förslag: Låt "festflotten" även i fortsättningen ha sin permanenta hamnplats där den för tillfället ligger, dvs minst cirka 100 meter söder om Islandsbron. Flotten får sedan strax före avgång lägga till vid pumphuset för att ta ombord passagerarna och så snart passagerarna lämnat flotten efter ankomst, så ska den bort där ifrån. Det skulle innebära en rejäl ansiktslyftning för hamnområdet - alldeles gratis
Två vackra båtar i Uppsala hamn Kung Carl Gustaf och Sjösala
onsdag 26 april 2006
tisdag 25 april 2006
Kalla fakta 2
Jagger snodde Bushs svit
You call yourself a Christian
I think that you're a hypocrite
You say you are a patriot
I think that you're a crock of shit
Och nu har Jagger dessutom snott hotellrummet av Bush.
I juni skall Stones ge en konsert i Wien och Jagger bokade i god tid lyxsviten, som anses tillhöra ett av världens hundra bästa hotellrum, på det femstjärniga Imperial Hotel. President Bush kommer att besöka den österrikiska huvudstaden vid samma tidpunkt. Tidigare amerikanska presidenter, som John Kennedy, Ronald Reagan och pappa Bush senior har alla bott i hotellets svit, men George Bush fick beskedet att sviten och hela första våningen var bokad av Jagger & Co. Representanter för Vita Huset hade räknat med att det skulle vara lätt som en plätt att ändra bokningen, men Jagger vägrade.
Imperial Hotel har nu meddelat att president Bush inte kommer att bo på hotellet under sitt besök i Wien
måndag 24 april 2006
New York - Lugna gatan
New York är i dag en av världens säkraste storstäder.
Under flera decennier var New York en stad som bland annat förknippades med mord och annan grov brottslighet, men den bilden har ändrats radikalt sedan 1993. Om man jämför med Sverige (folkmängd: ca 9 miljoner), så begås det fler mord i New York (folkmängd: drygt 8 miljoner), men övrig brottsstatistik talar klart till New Yorks fördel. Till exempel så anmäldes under 2003 i New York 29 207 inbrott, motsvarande siffra för Sverige var 122 700.
Brottsstatistik för New York:
Förändring i procent 2005 jämfört med 1990.
Mord: - 76,1
Våldtäkt: - 47,6
Rån: - 75,6
Misshandel: - 60,7
Inbrott: - 80,3
Grov stöld: - 56,0
Bilstöld: - 87,8
Aktuell brottsstatistik från New York Police Department.
söndag 23 april 2006
Skjutvapen i USA
(0:28)
I närmare hälften av alla amerikanska hem finns det minst ett skjutvapen. Totalt finns det cirka 235 miljoner skjutvapen i hemmen.
Det är sju gånger mer troligt att ett skjutvapen i hemmet används till mord eller vid annan kriminell handling, än att det används till självförsvar.
Under 2003 dog i USA 30136 personer av skjutvapen. I 16907 fall användes vapnet för självmord och i 11920 fall för mord. 730 personer dog på grund av att ett skott oavsiktligt avlossades.
lördag 22 april 2006
Dendrofili
Charlie Chaplin
Så här sammanfattar Wikipedia filmens handling: "Diktatorn handlar om en judisk barberare (Chaplin) som efter en krigsskada under första världskriget drabbas av en minnesförlust. Under flera år vårdas han på sjukhus utan att känna till de förändringar som pågår i hans hemland Tomalien. Den galne diktatorn Adenoid Hynkel, ett nidporträtt av Hitler, (också spelad av Chaplin), har tillsammans med sina två kumpaner tagit över landet. När barberaren återvänder till sin salong har någon spikat igen den och skrivit Jude på alla fönster. Sakta men säkert börjar han inse vad som pågår och tillsammans med sin flickvän Hannah måste han nu kämpa för att överleva i det ghetto som Hynkel vill rensa bort."
I slutet av filmen förväxlas den judiske barberaren med landets diktator Hynkel och han får möjlighet att hålla ett radiosänt tal. Se videoklippet ovan.
Charlie Chaplin, föddes 1889 i England. Emigrerade 1912 till USA, där han var verksam fram till 1952. De första stumfilmerna spelade han in 1914. Han utvecklades till en av det tidiga Hollywoods stora stjärnor, som till skillnad från många andra klarade övergången från stumfilm till ljudfilm.
Under McCarthy-erans hetsjakt på misstänkta kommunistsympatisörer i USA blev Chaplin anklagad för oamerikanskverksamhet. Chaplin, som fortfarande var brittisk medborgare, fick stora problem och vägrades länge att lämna landet. När han så småningom fick resa ut för ett Londonbesök vid premiären av Rampljus 1952, vägrades han inresevisum till USA. Han flyttade i stället till Schweiz, där han levde fram till sin död 1977.
fredag 21 april 2006
Evolutionsteorin
Cedi
Den sedel vars båda sidor avbildas ovan är från 1982 och är i dag värd 0,0008170 svenska kronor (SEK).
torsdag 20 april 2006
Oredigerat
Frödings bordell
Om Gustaf Fröding någonsin besökte bordellen vet jag inte, men han tillbringade ett antal år här i Uppsala runt förra sekelskiftet. I början av 1880-talet studerade han vid universitetet under sju terminer och bodde senare under två år hos sin syster Cecilia på Bangårdsgatan, i ett hus som låg precis runt hörnet till bordellen. Och dikter som En kärleksvisa är ju lite komprometterande i sammanhanget:
Jag köpte min kärlek för pengar,
för mig var ej annan att få,
sjung vackert, I skorrande strängar,
sjung vackert om kärlek ändå.
Den drömmen, som aldrig besannats,
som dröm var den vacker att få,
för den, som ur Eden förbannats,
är Eden ett Eden ändå.
(Ur diktsamlingen Gralstänk, 1898)
Nåväl. Kanske finns svaret i en handskriven bok som på 1940-talet donerades till Uppsala universitetsbibliotek, Carolina Rediviva. Boken ska, enligt uppgift, beskriva "kärlekslivet" i Uppsala under 1800-talet och har påskriften "Får ej lånas ut på många år". Skälet till det sägs vara att många personer är namngivna i boken.
Jag ringde alldeles nyss till bibliotekets handskriftsavdelning och kollade om boken verkligen existerade och om det fanns möjlighet att få titta i den. Jorå, boken finns och är tillgänglig för vetenskapliga studier. Jag berättade vem jag var, samt anledningen till mitt intresse och fick beskedet att det nog inte skulle vara några problem om jag bara kunde legitimera mig.
Så snart jag kommit mig för att förnya mitt ID-kort går jag dit och tar mig en titt i boken. I rent vetenskapligt syfte, naturligtvis.
onsdag 19 april 2006
Kapitalets moral
Vykortet är designat och tryckt av Raphael Tuck & Sons Co, Ltd, 1909
Vårdag
I dag upplevde jag den första riktiga vårdagen här i Uppsala.
Visst, det har redan varit några riktigt fina dagar i april, men våren är inte bara ett meteorologiskt begrepp eller något som bestäms av almanackan. Meteorologiskt är det vår när dygnsmedeltemperaturen är stigande och ligger mellan 0 och 10 grader. Vårdagjämningen var redan 20 mars och sommartid har vi sedan 26 mars. Men först i dag kom våren till mig.
Tog en stillsam promenad upp till Akademiska sjukhuset för att kolla PK-värdet. Solen sken, men det var fortfarande lite småkallt i skuggan. Går på den östra sidan av Fyrisån, som är till brädden fylld med smältvatten. Passerar ån vid Islandsbron, vars vattenfall just nu mest påminner om en brusande fors. Skrattmåsarna har intaget Svandammen och för ett väldans liv. De flesta änder har lämnat dammen, förmodligen för att lägga sina ägg på någon mer skyddad plats. Den ståtliga svanhannen Alexander glider majestätiskt fram tillsammans med sin fjärde fru.
Och helt plötsligt så bara finns våren inom mig.
Känner ett pockande, nästan tvingande behov, att meddela omvärlden att våren faktiskt är här. Vänder mig till en man som står alldeles bredvid och säger: "Det tycks bli en riktigt vacker vårdag." Han tittar lite utforskande på mig innan han bestämmer sig för att svara: "Jo. Och snart är luften full av pollen, så man inte kan gå utanför dörren utan att bli sjuk."
Men våren är här. På gott och ont.
tisdag 18 april 2006
måndag 17 april 2006
Uppståndelsen
Jag hade redan skrivit en liten betraktelse om hur Jesus på den tredje dagen uppstår från de döda och det var bara att lägga ut den, men det ville sig lite annorlunda. Jag fick fullt upp med min egen "uppståndelse", som inträffade redan på påskaftonen. Ja, nu var jag ju inte död, inte ens i närheten, men jag jag mådde riktigt dåligt och ännu en gång blev jag tvungen att uppsöka akutmottagningen på Akademiska sjukhuset här i Uppsala.
När jag stapplade in genom dörrarna på akuten och anmälde mig vid kassan, kändes det väldigt skönt att personalen prioriterar efter vårdbehov och inte efter hur mycket pengar den vårdsökande har på bankkontot. Efter lite formalia var det bara att gå raka vägen in och överlämna sig till A-teamet, som lungt, vänligt och professionellt gör vad som ska göras. Sedan upp på vårdavdelningen för att invänta kardiolog- och narkosläkare. En injektion, några djupa andetag och in i dimman. POFF! 200-300 volt likström genom kroppen och uppståndelsen är ett faktum.
Större delen av påskdagen tillbringade jag i sjukhussängen. Mellan måltider, EKG och medicinering läser jag - äntligen! - da Vinci koden av Dan Brown. Boken kommer längre fram, med stor sannolikhet, att dyka upp fler gånger på den här bloggen. Om ni ännu inte har läst den - gör det.
Tummen upp!
för personalen på akutmottagningen och kardiologavdelningen 50F vid Akademiska sjukhuset, Uppsala.
lördag 15 april 2006
Gammal tro, nya tankar
Reklamfilmen ovan visas hos flera av de större tv-bolagen i USA under perioden 3-23 april. Om kyrkan som ligger bakom reklamen, United Church of Christ, lyckas samla ihop tillräckligt med pengar kommer sändningarna att fortgå till 14 maj.
United Church of Christ har väckt mycket starka känslor med sin reklam och fått såväl positiva som negativa reaktioner. En av deras tidigare reklamfilmer prisbelönades förra året av Association of National Advertisers för sitt mångkulturella budskap. De stora tv-bolagen CBS och NBC vägrade att visa reklamen. NBC uppgav att de sedan lång tid haft principen att inte sända reklaminslag vars innehåll var kontroversiellt bland allmänheten. Det som uppfattas som kontroversiellt är kyrkans mångkulturella öppenhet och acceptans av människor med olika sexuella läggningar. I en av sina tryckta annonser skriver de att "Our faith is over 2000 years old. Our thinking is not".
United Church of Christ har 1,4 miljoner medlemmar och grundades 1957. Deras rötter går emellertid betydligt längre tillbaka och kyrkan uppger att dess föregångare redan 1853 prästvigde den första kvinnan. Den första öppet homosexuella prästen vigdes 1972. I juli förra året godkände de äktenskap mellan personer av samma kön och är därmed den största kristna kyrka som gjort det.
Ytterligare tv och radioreklam från United Church of Christ. Kyrkans hemsida Se även predikan av Mel White
fredag 14 april 2006
Läs Bibeln
Tidigare i år gjorde Sifo på uppdrag av Svenska Bibelsällskapet och Sveriges Kristna Råd en undersökning om svenska folkets förhållande till Bibeln. Det visade sig bland annat att knappt en av tio läser Bibeln någon gång i månaden. Varannan person mellan 15-29 år har aldrig läst Bibeln. Av kvinnor mellan 15-29 år anser knappt sju procent att Bibeln har mycket stor eller ganska stor betydelse medan män i samma ålder är något mer intresserade av Bibeln, nio procent. (Svenska Bibelsällskapets pressmeddelande)
Bibelstudier (på engelska) med Penn och Teller (29:18)
torsdag 13 april 2006
Blåkulla
Häxan antogs fara till Blåkulla på en kvast, gren eller någon form av vardagligt redskap, men även husdjur eller människor förekom i berättelserna. Med på färden förde hon ibland ett barn eller en vuxen, vilken på detta sätt kunde värvas till Satans tjänst. Under tiden häxan befann sig på Blåkulla kunde omgivningen inte märka att hon gett sig av, utan hon tycktes fortfarande befinna sig på sin vanliga plats.
Berättelser från barn eller vuxna som sade sig på detta sätt blivit bortrövade blev vid häxproceserna i Sverige det enda beviset - och det enda som behövdes - när häxan skulle fällas. Under den sista större häxprocessen i Sverige, i Mockfjärds kapell i Dalarna 1858, vittnade mellan 80-90 personer från de 12 byarna vid Mockfjärden att de hade varit på Blåkulla.
Texten från Wikipedia
Lästips: Häxornas försvarare av Jan Guillou.
Songkran
Songkran är årets största högtid och firas över hela landet. Vissa regionala variationer i firandet förekommer, men genomgående är förekomsten av vatten i olika sammanhang. Det här är den varmaste tiden på året i Thailand och marken väntar på regn. Enligt den traditionella tron framkallade de mytiska ormarna, Nagas, regn genom att spruta vatten från himlen.
Igår storstädades det i massor av thailändska hem. Allt gammalt och slitet ska bort och hemmen ska vara rena och fina inför de nya året. I dag tvättas templens alla Buddhastatyer rena. De yngre i familjerna häller välsignat vatten i händerna på de äldre och på sina föräldrar, som ett bevis på respekt och för att bli välsignade av dem.
På gatorna över hela landet pågår i dag en riktig vattenorgie; alla kastar och sprutar vatten på varandra. Glada, våta och rena möter thailändarna det nya året.
onsdag 12 april 2006
Gudomliga armar
Tai Lihua och medlemmar i Kinas danstrupp för funktionshindrade framför Thousand Armed Goddess of Mercy.
12 april 1961
Enligt internationella media ska Gagarin ha sagt: "Jag ser ingen gud här uppe", de orden förekommer dock inte i den ordagranna rapporten om Gagarins konversationer med jorden under flygningen.
tisdag 11 april 2006
Sex i Hundparken 2
Sverige: Naturreligion
Enligt livsåskådningsprofessorn Carl-Reinhold Bråkenhielm i Uppsala kan en av förklarningarna vara det religionsmonopol som fanns i Sverige fram till 1800-talet.
– Nutida forskning säger att religiös mångfald verkar vitaliserande på religionen. När olika religioner bryts mot varandra i den offentliga diskussionen väcker det uppmärksamhet. Det leder till att företrädarna skärper sig i konkurrensen om själarna. Det blir med andra ord högre kvalitet på livsåskådningarna. Kanske har monopolsituationen gjort att vi har dålig kvalitet på vår religion.
Den amerikanske religionssociologen Ronald Inglehart menar att en ökad grad av existentiell säkerhet kan vara en anledning till ointresset för religion. I ett land med ekonomiskt välstånd och social trygghet behövs inte religionen längre.
Svenskarna kan delas upp i tre grupper när det gäller inställningen till religion. Ungefär 15 procent håller fast vid den traditionella religionen och en lika stor grupp tar kraftigt avstånd från den. Den allra största gruppen förhåller sig något skeptiska, men avvisar inte religionen helt och hållet. Enligt professor Bråkenhielm får många svenskar sitt andliga behov tillfredsställt genom kontakten med naturen. För dem förmedlar hav och skog den känslan starkare än många gudstjänster, säger han.
Källa: Uppsalatidningen (sid. 16-17, pdf-fil)
måndag 10 april 2006
Reflektion
söndag 9 april 2006
Lindansaren
Fem dagar kvar
I dokumentet fördömer Jesus homosexualitet, hånar sina lärjungar och planerar sin egen korsfästelse in i minsta detalj.
Dokumentet hittades i en ökengrotta i Egypten 1978, där det legat sedan år 180. Det 31-sidiga manuskriftet antas vara en kopia av en ännu äldre skrift.
Förutom en artikel planerar National Geographic två böcker om manuskriftet och i dag sänder deras tv-kanal ett två timmars dokumentärprogram.
Källor: BBC News och Expressen
Kalla fakta
Men dagens vetenskap har visat att gårdagens skeptiska konfirmander kanske hade rätt. En professor i oceanografi vid Florida State University skriver i en artikel i tidskriften The Journal of Paleolimnology, att det för 2000 år sedan, i sällsynta fall, inträffade att det bildades is på vattnet i övre Galileen, där Jesus var verksam. Han hävdar också att isen kunde bli tillräckligt tjock för att bära en fullvuxen person och, under speciella förhållanden, skulle detta kunna ge intrycket av att någon verkligen gick på vattnet.
Professorn och hans kollegor säger sig dock överlåta åt andra att ta ställning till huruvida detta är förklarningen till att Jesus "gick på vattnet".
Källa: The New York Times
lördag 8 april 2006
Jesus älskar porrstjärnor
En talesman för anti-porrsajten tycker det är viktigt att ta strid med bibelsällskapet, eftersom frågan berör själva kärnan i det kristna budskapet. Han anser inte omslagstexten vara missledande; Jesus älskar porrstjärnor, där emot inte pornografi. Han anser att bibelsällskapet hindrar spridandet av det kristna budskapet på grund av sin rigida struktur och tradition.
"Hela den religösa regelboken måste brännas upp. Vi måste skapa nya regler, annars kommer kristendomen att dö ut", säger anti-porrsajtens talesman.
Källa: Los Angeles Times
Hela mig...
Lämnar mitt hjärta
Når en likgiltighet
Trasas sönder till oigenkännlighet
Karlssons klister ngn?
Av bloggaren girlie
fredag 7 april 2006
torsdag 6 april 2006
Minne
Blåfrusna tår
- int varn vacker int -
Jag älskarn hejdlöst
Ulla Ekh
Ur Lapptäcke, 1976.
Läs mer om Ulla Ekh
onsdag 5 april 2006
Sex i Hundparken
Igår kom hennes tredje inlägg om samma ämne och det hade rubriken: Botten, svt!!
Karin hade besökt SVT:s spelsajt för barn och upptäckt spelet Hundparken, där barnen kan skapa sin egen hund och chatta med andra spelare. Om hunden ska överleva måste den, har Karin observerat, para sig med andra hundar. Och sånt tycker hon inte om. Hennes inlägg avslutas med orden: "Tycker vi att det är ok med spel för barn som handlar om att hundar ska ha sex för att överleva? Det är våra licenspengar det handlar om!"
Karin Långström Vinge är präst i svenska kyrkan.
_________________________________________
tisdag 4 april 2006
Mitt liv som hund
Men. Eftersom jag har en i stort sett icke-existerande presentation i "My complete profile", så gjorde jag en personlighetstest, som jag tänkte bjussa på: Vilken hund är du? Svaret blev: Bullmastiff
Bullmastiffen är en muskulös och kraftig hund, stark utan att verka klumpig. Den skäller sällan och har inte så starka jaktinstinkter. Bullmastiffen kanske ser lite ruff ut, men det är inte en hund som är trolig att bita människor. Tvärtom så är bullmastiffen en fantastisk sällskapshund.
Bullmastiffen har aldrig blivit använd i flock utan har alltid arbetat ensam. Detta gör att den har utvecklat en hög grad av självständighet. Denna självständighet gör att bullmastiffen har en stark självtillit och är väldigt trygg i sig själv.
Bullmastiffen har ett mycket kärleksfullt lynne samtidigt som den är psykisk stark. I en familjesituation anpassar den sig lätt till familjens rytm. Den är inte så beroende av fasta rutiner. Bullmastiffen är glad och utåtvänd mot vuxna och barn och är en lugn och behärskad familjemedlem.
Tidigare inlägg på denna blogg om mastiff
Kora
Soumaila Jakite sjunger och spelar kora (3:54)
Bilder från Malis huvudstad, Bamako.
Le Mali en Fete, över en timme musikvideos med några av Malis främsta artister.
Segou, Mali 1991
Den 4-6 februari befann jag mig i Segou, Mali, cirka 20 mil nordöst om Bamako. Enligt biljetten, som jag klistrat in i fotoalbumet, kostade bussresan från Bamako 1 500 CFA. Jag hade tydligen varit ordentligt magsjuk och bestämt mig för att tillbringa några stillsamma dagar i Segou. Under de två första dagarna drack jag bara mineralvatten och te.
Ur dagboken
4 februari, 16:30
I dag, måndag, är veckans marknadsdag här i Segou och det är en fantastisk upplevelse. Marknadsplatsen ligger i närheten av floden Niger och båtar fullastade med varor och passagerare kommer och går. Segou är vackert, värdigt, vänligt och varmt.
5 februari, 14:00
Staden ger ett nästan öde intryck i dag, när det inte är någon marknad. Har vandrat omkring i staden; breda sandiga gator, några skuggande träd och ett mycket lungt tempo. En del lerhus i traditionell stil och stenhus från kolonialtiden.
6 februari, 12:30
Ett par timmar kvar i Segou, sedan 7-8 timmars bussresa till Mopti. Gäller att fylla magen före avresan.
Segou var en mycket angenäm bekantskap.
____________________________
Bilder från Segou av Jorge Tutor.
måndag 3 april 2006
Symphony In Black
Duke Ellington and his Orchestra: Symphony In Black (9:29)
En film från 1935 av den legendariske Adolph Zukor/Zucker (1873-1976), som 1912 grundade filmbolaget Paramount Pictures. En 20-årig Billie Holiday gör sin filmdebut.
Mattias Snygg
Konstnären Mattias Snygg är född 1979 och bor nu i Uppsala. Han har studerat målning och skulptur under tre år. Hans konst, som ofta har en dragning åt det mörka och morbida, är influerad av konstnärer som Dave McKean, Jeffrey Jones och Anders Zorn.
Han arbetar för närvarande som "concept artist" hos de svenska tv-spelsutvecklarna Starbreeze och har skapat karaktärer och miljöer till deras spel The Darkness, som släpps senare i år.
Jag föreslår att ni genast gör ett besök på Mattias Snyggs utmärkta hemsida och närmare lär känna denna mycket lovande och spännande konstnär.
söndag 2 april 2006
Akademiska sjukhuset, Uppsala
Stort tack! Speciellt till personalen på akutmottagningen och på kardiologavdelningarna 50F och 50G. I'm still around and kicking!
lördag 1 april 2006
Känn (av) mig
dina fingertoppar
mot min puls.
Dikten ovan av
Lindansaren - med fötter känsliga för tystnad
Min favoritpoet. Besök hennes blogg