onsdag 22 juni 2011

När sover muslimer?


Bönen (salat) är en av islams fem grundpelare När jag kollar in bönetiderna i Uppsala under juni månad så kan jag inte låta bli att undra: När sover praktiserande muslimer? Om jag förstått saken rätt är det OK att hoppa över Shuruk-bönen (i dag 03.22) men det blir ändå inte mycket tid över till sömn. För många ringer väckarklockan 06.00 och det är dags att gå till jobbet. Hur tusan orkar de med det?

2 kommentarer:

Muslima sa...

Shuruk är tiden då solen går upp, d.v.s. den tid som man ska ha bett fajr-bönen innan. Shuruk-bön finns inte. Fajr-bönen ber man när det är gryning men inte soluppgång.

Man sover när man kan sova. Man kan vila på kvällen, be ishaa innan midnatt, sova ett par timmar, vakna 10 minuter (de flesta vaknar för att uträtta behov i vilket fall som helst någon gång under sömnen), somna om och vakna i tid till jobbet.

Det är svåra bönetider under sommarhalvåret, men det brukar hjälpa att tänka på den belöning man faktiskt får ju svårare det är. Och det är svårt, men absolut inte omöjligt för någon.

Och nej det är inte okej att hoppa över fajr-bönen precis som alla andra böner.

Svarten sa...

"hoppa över Shuruk-bönen"

Hoppsan. Shuruk-bönen, islams "sjätte" dagliga bön. Nä.

Aningen pinsamt. Nu har jag lärt mig att man inte ska skriva inlägg klockan fyra på morgonen när hjärnan slutat fungera.