lördag 25 februari 2012

Dragonfish


Jag vaknade redan vid 4-tiden på morgonen och var ordentligt hungrig. Åt av onsdagens kasslergryta, som blivit ännu godare efter ett par dygn i kylskåpet. Det brukar ju vara så med grytor, de blir godare när de får stå och dra ett tag. En känd kock, minns inte vem, sa att det tar fem dygn att göra en god gryta; ett dygn för marinering, en dag för tillagning och tre dygn i kylskåpet.

Senare i dag blir det dragonfish, eller rättare sagt; torskfilé med örten dragon, som på flera språk kallas "liten drake" efter dess latinska artnamn dracunculus. Jan-Öjvind Swahn skriver i Stora matlexikonet, som finns på årets bokrea för en billig penning, att den mångkunnige romerske vetenskapsamannen Plinius den äldre (23-79) i sin naturlära skrev att den som hade en gren av örten på sig var skyddad mot bett av ormar och drakar. Enligt folktron kan dragon även läka ormbett.

Receptet på dagens drakfisk hittar ni här Det är sammanställt av Raquel Cañas, som arbetar som kock på Gudruns förskola ett stenkast från min bostad.

I en artikel i Upsala Nya Tidning berättar Raquel om sin mormor som lärde henne att mat är både kultur och konst. Om sitt arbete säger hon:

– Jobbet är tungt och slitigt, den dag jag inte lägger ner min själ i maten är det inte värt att fortsätta.

4 kommentarer:

Umm Khattab sa...

Grytor är faktiskt goda dagen efter, det håller jag med om!

Har du någon recept på kasslergrytan du talar om? Nu blev jag nyfiken på att testa själv =P

Svarten sa...

Umm Khattab

Klicka på första länken i inlägget så hittar du en länk till receptet. Men kassler är ju saltat och rökt griskött :-/

Hodan (Umm Khattab) sa...

Oj svarten vilken tabbe. Visst antog jag först att du var muslim (ursäkta) och dessutom tittade jag på blogginlägget om dragonfisk. Trodde det var någon torskfilé gryta du snackade om. Gissa om jag är rätt förvirrad idag. Tack för att du förklarade iaf =P

Nope jag äter inte saltat griskött, håller mig till baqarah (ko) =P

Trevlig dag/ Hodan (Umm Khattab)

Svarten sa...

Hodan

Ha, ha...Du behöver inte be om ursäkt för att du trodde jag var muslim. Det händer allt som oftast här på bloggen :-)

Hoppas du får en trevlig helg!