torsdag 23 februari 2012

Abdullah Quilliam

Att jag aldrig lär mig. Gång på gång hamnar jag i samma situation när jag hittar något jag tycker är riktigt intressant; jag samlar på mig en massa länkar, läser, lyssnar och tittar på videos. Sedan vet jag inte hur jag ska hantera materialet. Eller om det överhuvudtaget är meningsfullt att lägga tid på att göra ett lite mer genomarbetat inlägg - som kanske ingen ändå orkar läsa.

Jag "löser" problemet som jag brukar; skriver ett kort intro och lägger ut några prioriterade länkar för den som vill lära sig mer. Så får det bli.

William Henry Quilliam föddes i Liverpool 1856 och dog i London 1932. Efter en vistelse i Marocko konverterade han 1887 till islam och tog namnet Abdullah Quilliam. Han hade även kommit i kontakt med religionen 1882 då han besökte södra Frankrike och gjorde avstickare till Tunisen och Algeriet.

Samma år som han konverterade började Quilliam hålla regelbundna föreläsningar om islam. Juldagen 1889 invigde han i Liverpool det som anses vara Storbritanniens första moské. I samma byggnad öppnades några år senare en internatskola för pojkar och en dagskola för flickor. Där fanns även ett bibliotek med läsrum, museum och ett laboratorium. På kvällarna undervisades det i olika ämnen och lektionerna var öppna även för icke-muslimer. Efter drygt tio år hade församlingen 150 medlemmar och bestod i huvudsak av engelska män och kvinnor. Den första som konverterade och gick med i församlingen var en kvinna vid namn Elizabeth Cates, som tog förnamnet Fatima. Hon blev också den första kassören för Liverpool Muslim Institute, som församlingen kallades.

Se en video om restaureringen av byggnaden där moskén låg. Videon är tvåspråkig, huvudsakligen på engelska. Restaureringsarbetet bekostas genom insamlingar av Abdullah Quilliam Society

Quilliam skrev flera böcker och pamfletter om islam. The Faith of Islam publicerades 1889 och trycktes i flera upplagor. Den hade formen av en korrespondens mellan Quilliam och (Elizabeth) Fatima Cates där de utväxlade tankar om grunderna i sin gemensamma tro. Bokens senaste upplaga gavs ut 2011. Quilliam startade 1893 veckotidningen The Crescent och sex år senare The Islamic World, som utkom månadsvis och distribuerades till ett 20-tal länder.

Quilliam gjorde flera resor till muslimska länder och träffade ledande personer i bland annat Persien och Afghanistan. Sultan Abdul Hamid II i Konstantinopel (Istanbul), den 34:e och sista kalifen i det Osmanska riket, utnämnde honom till Sheikh-al-Islam av de brittiska öarna.

Quilliam lämnade 1908 Storbritannien av anledningar som inte är kända och vistades under flera år utomlands. När han återvände på 1920-talet levde han under antaget namn resten av livet och var verksam vid moskén i Woking, som var Storbritanniens första ändamålsenligt byggda moské.

Det får räcka så. Jag hoppas att åtminstone någon har blivit tillräckligt nyfiken för att själv ta reda på mer om Quilliam. Själv skulle jag gärna lära mig mer om hans idéer om "brittisk islam", som bland annat tog sig uttryck i att han skrev religiösa texter till traditionell engelsk musik

Några användbara länkar att börja med:

William Quilliam - Britain’s First Islamist Ett radioprogram från BBC som ger en introduktion till hans liv och gärning. Enligt programinformationen finns ljudfilen tillgänglig till och med 2099 [sic!].

En amatörmässig, men stundtals intressant dokumentärfilm

Senaste numret av tidskriften Emel, som kan laddas ner för ett pund, innehåller en artikel om professor Ron Geaves, författare till boken Islam in Victorian Britain. Life & Times of Abdullah Quilliam som publicerades 2010.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Får jag fråga hur det kommer sig att du är så intresserad av muslimer? Och har du aldrig själv varit intresserad av att konvertera?

Tack för en fantastisk blogg!

Svarten sa...

Tack för det vänliga omdömet om bloggen :-)

Nej, jag har aldrig haft några funderingar på att konvertera.

"intresserad av muslimer" I dessa tider tycks alla tala/skriva om muslimer och islam - så även jag.