tisdag 8 maj 2012

Mona Eltahawy kommer till Sverige 15 majVi behöver en "Khadidja-brigad", säger Mona Eltahawy i videon. I Al Jazeeras program The Stream får hon möjlighet att utveckla sina tankegångar ytterligare. Ni som inte känner till henne kanske ändå minns denna händelse

Det blåste upp till en rejäl storm efter att den feministiske journalisten och kolumnisten Mona Eltahawy för ett par veckor sedan publicerade artikeln med den medvetet provokativa rubriken Why do they hate us? När jag nu på morgonen googlade på hennes namn + artikelns rubrik fick jag 90 000 träffar Artikeln har fått en bra bit över 60 000 "Gillar" på Facebook. Och vilket ämne orsakade denna uppståndelse och debatt? Svar: Kvinnornas rättigheter, eller rättare sagt; kvinnornas påstådda brist på rättigheter i arabvärlden. Hon skriver:

"De arabiska upproren kan ha utlösts av en arabisk man - Mohamed Bouazizi, den tunisiska gatuförsäljare som satte eld på sig själv i desperation - men de kommer att fullföljas av de arabiska kvinnorna."

"Våra politiska revolutioner kommer inte att lyckas om de inte åtföljs av revolutioner i tänkandet - sociala, sexuella och kulturella revolutioner som störtar alla Mubaraks i våra sinnen och våra sovrum."

Webbsidan The American Muslim anser att hon har "sparkat i gång en viktig diskussion" och citerar en skribent som hävdar att det inte går att förneka att "statusen för kvinnors rättigheter i arabvärlden är urusla" och ställer frågan: "Varför framkallar Mona Eltahawy en sådan fientlig reaktion även från de arabiska kvinnorna vars rättigheter hon syftar till att försvara?" Se fler kommentarer (översatta till svenska)

Den 15 maj arrangerar Örebro universitet Global journalism day, där Mona Eltahawy kommer att delta i en paneldiskussion Seminariet är öppet för allmänheten, men kräver en registrering på förhand.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

1 kommentar:

Unknown sa...

Mona Eltahawy hade jag gärna lyssnat på, men Örebro?