torsdag 24 maj 2012

Sierra Leone’s Refugee All Stars: Radio SaloneTrailer för dokumentärfilmen från 2005 om musikgruppen Sierra Leone’s Refugee All Stars

Dokumentären om Sierra Leone’s Refugee All Stars är en film om människor på flykt undan det ofattbart grymma inbördeskrig som pågick i västafrikanska Sierra Leone mellan åren 1991 och 2002. Ett krig med dödande, stympningar, våldtäkter och tvångsrekryteringar av barnsoldater. När rebellerna i slutet av nittiotalet attackerade huvudstaden Freetown flydde hundratusentals människor till grannländerna och levde i flyktingläger under flera år.

Filmen följer i tre år de personer som kom att bilda bandet Sierra Leone’s Refugee All Stars under deras liv i flyktingläger i Guinea, fram till den dag de vågar återvända till sitt krigshärjade hemland efter att en osäker fredsuppgörelse undertecknats av de stridande parterna. Filmen innehåller flera starka och plågsamma scener, men det bestående intrycket andas optimism och en tro på människans vilja att tänka goda tankar, säga goda ord och göra goda gärningar.

Nu har gruppen turnerat i stora delar av världen. Sommaren 2007 gjorde de en exklusiv spelning på Storsjöyran i Östersund. Nedan kan du lyssna på deras alldeles nya album Radio SaloneKlicka på pilarna för att hoppa mellan de 16 låtarna.

Inga kommentarer: