fredag 6 februari 2009

Fotoutställning om Gaza stoppas

När danska tidningar publicerade de så kallade Muhammed-teckningarna skrevs det tusentals artiklar till försvar av yttrandefriheten. Samma kämpar för yttrande- och tryckfrihet stod upp till försvaret av demokratin när Lars Vilks publicerade sin rondellhund och när den holländske högerpopulisten Geert Wilders lade ut sin pinsamt amatörmässiga anti-koranfilm på internet.

Sedan dess har hela världen kunnat följa Israels terrorbombningar och folkmord i Gaza på tv- och datorskärmar. Själv har jag delat den förtvivlan och ångest som mina vänner med släktingar bosatta i Gaza upplevt. När nu Palestinska föreningen i Norrköping visar en fotoutställning på stadsbiblioteket med bilder från massakern i Gaza, och dessutom gör en koppling till förintelsen under andra världskriget, blir det för mycket för vissa.

Ett folkpartistiskt oppositionsråd i Norrköping, som under massakern i Gaza på sin blogg publicerade en text med rubriken
"Det är Hamas som ska fördömas", säger till Sveriges Radio att han inte förstår kopplingen till förintelsen. En ansvarig på biblioteket anser att en del av bilderna är så otäcka att det måste tas bort från utställningen. Ordföranden i Norrköpings kultur- och fritidsnämnd uppgav igår att utställningen kommer att tas bort, men att Palestinska föreningen ska få en ny chans att visa den med material "som vi anser är relevant".

Jag har full respekt för att representanter för biblioteket och kommunen i Norrköping själva vill besluta vad som ska visas i deras lokaler. Men politiker som hävdar att det är Hamas som är orsaken till Israels massaker i Gaza, och blir upprörd över utställningens koppling till förintelsen, har jag väldigt svårt att respektera.

Att det nu inte hörs ett ljud från de nyliberaler, sverigedemokrater och andra som (när det passar deras politiska agenda) skriker sig hesa till försvar av yttrandefriheten och fördömer all censur, det är precis som väntat. Det är sådana de är.

Inga kommentarer: