lördag 13 juni 2009

Evin Cetin - en vinnare i EU-valet

Foto: Kristian Westin/HelaHälsingland.se

Ni som besökte bloggen tiden före valet till EU-parlamentet den 7 juni kunde knappast undgå att notera min lilla valkampanj för Evin Cetin. Hon stod på 29:e plats på sossarnas valsedel och hade således ingen chans att tilldelas ett av partiets fem mandat. Men Evin bestämde sig för att satsa 100 procent på en helt osannolik kryssningskampanj där landets pizzerior förvandlades till lokala valcentraler och pizzabagarnas barn blev en symbol för det framtida Sverige.

Evin, dotter till en invandrad pizzabagare i Bollnäs, blev med sina
21 830 kryssningsröster den femte mest kryssade kandidaten på (s)-listan, men blev ändå inte vald. För att peta ner någon som står högre på listan måste man nämligen vara kryssad på minst fem procent av sitt partis röstsedlar. Två (s)-kandidater som fick färre kryss än Evin får dock ta plats i EU-parlamentet i Bryssel.

Ändå är Evin en av valets stora vinnare. Att en 25-årig invandrartjej vars politiska ambition är "att förortens barn ska få en rättvis chans" får ett sådant stort stöd bådar gott för vår gemensamma framtid. Oavsett vilka planer hon har för sin egen framtid, så önskar jag lycka till och är övertygad om att vi kommer att få höra mer från Evin Cetin.

Läs hennes artikel Tack för allt stöd!

1 kommentar:

nitza sa...

Jag ser fram mot att du kommer hålla ett vakande öga på henne så vi andra får veta hur hennes arbete fortskrider trots att hon inte lyckades med att komma till Brysel.