fredag 4 juni 2010

Kamelburgare

Kamelkött har under lång tid funnits på menyn i Mellanöstern, Asien och Afrika, men det är först på senare år kamelburgare börjat bli populära. Efter en snabbkoll på nätet har jag hittat uppgifter om att de numera serveras i Marocko, Saudiarabien och Dubai I denna video gör några engelsktalande besökare i Dubai tummen upp för kamelburgare. Den här videon är på arabiska och är gjord på ett betydligt proffsigare sätt.

Profeten Muhammed åt kamelkött, men hans efterföljare har krånglat till det för sig. På hemsidor och diskussionsforum stöter man på olika uppgifter om hur muslimer ska förhålla sig till ätandet av kamelkött. Alla tycks vara överens om att kamelkött är halal, men sedan börjar åsikterna gå isär. Det finns åtminstone en hadith som tolkas lite olika. Enligt vissa upphäver ätandet av kamelkött wudu (auto wudu washer), så den rituella tvagningen måste göras om innan man ber eller läser koranen. Andra anser att förnyad wudu måste göras endast om man ätit köttet från en honkönad kamel.

På flera ställen har jag sett uppgifter om att det här med förnyad tvagning är ett missförstånd på grund av att hadithen tagits ur sitt sammanhang. Det berättas att några av Muhammeds följeslagare tillsammans med profeten blivit inbjudna till en fest där det serverades kamelkött. Efter festen gick de till fredagsbönen i moskén. Under khutbah märkte Muhammed att någon släppt en illaluktande fis. Profeten ville inte genera smygfisaren genom att inför församlingen uppmana personen att gå och göra om sin wudu. Istället säger Muhammed att alla som ätit kamelkött ska förnya sin tvagning.

Så var det problemet ur världen utan att någon behövde skämma ut sig offentligt. Det borde således vara helt i sin ordning att äta kamelkött utan att göra om sin wudu - så länge man inte fiser.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack så mycket för länken! =) glädjer mig att du tänkte på mig där. Haha intressant inlägg, har du ätit kamelkött då? :P funderar du på att göra det? / Norah Jones!

Svarten sa...

Nä, kamelkött har jag inte haft tillfälle att äta, men jag skulle gärna göra det. Någon skrev att det smakade som en blandning av ko och älg.

Anonym sa...

lol. Har du en autentisk hadith på den historien? hahaha