onsdag 30 juni 2010

Östersund - Guinness och bröllop


I början av juli åker jag upp till Östersund för att vara med på ett bröllop. Naturligtvis tar jag chansen att stanna några dagar extra, men sånt kräver självklart noggrann planering. Det finns vissa saker i livet jag inte klarar mig utan. Guinness från fat är ett av dessa oumbärliga livselixir. Att sitta på en uteservering och puffa på en god cigarr är ett annat. Min käre storebror har förstått det och sände mig ett helt uppslag ur Östersunds-Posten med sommarens krogguide till uteserveringarna. Den finns även i en variant på nätet

Sedan tidigare visste jag att Simon & Victor vid stortorget hade Guinness på fat. Med hjälp av restaurangernas hemsidor lyckades jag hitta ytterligare två och en halv krog som serverar Guinness som det ska serveras. Det där med "en halv krog" kräver naturligtvis en förklaring. Brunkullan serverar nämligen fuskfat, surger. Kolla in hur det fungerar. Nu tycker jag visserligen att 49 kronor för 25 centiliter fuskfat är i dyraste laget, med tanke på att både Simon & Victor och Plaza tar 59 kronor för en pint (57 centiliter) riktig Guinness, men jag är ändå glad över att jag för första gången får tillfälle att testa hur det smakar. Det ska bli spännande. Även Dalwhinnie serverar Guinness från fat, någon prisuppgift finns inte.

Ja, det är vad jag hittade. Om jag missat något får ni gärna tipsa mig. Sammantaget tycker jag att tre krogar med riktig Guinness i en stad med knappt 60 000 invånare är imponerande. Dessutom är priset för en pint något lägre än på Uppsalas två irländska krogar.



HP Burman sjunger Jamtlandstaus Text / Lyrics av Erik "Äcke" Olsson

Inga kommentarer: