torsdag 22 mars 2007

Hård kritik mot rättspsykiatrin i Uppsala

Rättspsykiatrin är ständigt uppe till debatt i media. Oftast handlar debatten om vem som skall anses vara psykiskt sjuk och, naturligtvis, dessa ständigt återkommande skriverier om rymningar och att farliga patienter släpps ut alldeles för tidigt. Sällan, ja, nästan aldrig, diskuteras villkoren för dem som arbetar inom rättspsykiatrin.

Arbetsmiljöverket (AV) har nu riktat hård kritik mot den rättspsykiatriska behandlingsenheten, Tallåsen, vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Efter en inspektion vid enheten har AV upptäckt stora brister i verksamheten vad beträffar personalens arbetsmiljö och säkerhet.

Anledningen till AV:s inspektion var att en kvinnlig personal i januari blev överfallen av en patient. Överfallet inträffade när personalen ensam var på promenad med patienten inom sjukhusområdet. Åklagaren har rubricerat överfallet som försök till mord En polis som deltog i utredningen sa:"Jag har aldrig sett så fula skador orsakade av enbart knytnävsslag".

En viktig del av AV:s rapport, är kritiken mot de vårdsituationer då personal befinner sig ensam och avskild med patienter, som t.ex. vid promenader. För att åtgärda detta, och kunna ge en god vård, kommer det att krävas att ytterligare personal anställs. Men när det gäller sådana "triviala frågor", så brukar de indignerade artiklarna från annars skrivglada jounalister utebli.

Hela rapporten från inspektionen på Tallåsen kan beställas från Arbetsmiljöverket

Akademiska sjukhusets presentation av Tallåsen

Fler av mina blogginlägg om rättspsykiatri

Inga kommentarer: