söndag 25 mars 2007

Om islamofobi

Ordet, eller begreppet, islamofobi, har blivit vanligt förekommande under de senaste åren. Den franske islamologen och professorn Gilles Kepel skriver i sin bok Kampen om islam att ordet är något som islamiströrelsen hittat på för att avleda all kritik som riktas mot den. Det påståendet tror jag inte riktigt på längre, även om islamiströrelsen naturligtvis kan använda begreppet i det syftet.
Förra året kom det en studie av Jonas Otterbeck och Pieter Bevelander med titeln: Islamofobi - en studie av begreppet, ungdomars attityder och unga muslimers utsatthet. I studien sägs att det äldsta belägg som finns för ordet islamofobi är på franska från 1918.
Den intressanta studien inleds med ett antal citat, som påvisar inställningen till islam och muslimer. FN:s generalsekreterare Kofi Annan bidrar med en kort reflektion över just ordet islamofobi (från den 7 december 2004):
"När ett nytt ord gör entré i vårt språk, är det ofta resultatet av ett vetenskapligt framsteg eller en modefluga. Men när världen tvingas mynta en ny term för att beskriva en alltmer utbredd trångsynthet, är det en sorglig och bekymmersam utveckling. Så är fallet med islamofobi."
I studien hävdas att
"Islamofobi är något som drabbar muslimer, men islamofobi är inte muslimers ensak. På samma sätt som rasism, xenofobi, sexism, homofobi och antisemitism orsakar islamofobi beteenden, åsikter och attityder i samhället som rimmar illa med ideal om demokrati och mångkultur.
Det finns en ”hatets politiska ekonomi” som politiska entreprenörer använder sig av. Så länge som kategorin ”muslimer” är sämre skyddad i lagstiftning och rättspraktik kommer de som syftar till att exploatera människors rädsla för det främmande att använda muslimer i sin propaganda."
Här hittar du hela studien

Inga kommentarer: