måndag 9 april 2012

Bilden av den arabiske mannenSedan 2009 arbetar den kanadensisk-irakiska fotojournalisten Tamara Abdul Hadi på ett projekt hon kallar för Picture an Arab Man

- Så långt tillbaka som på 1920-talet var stereotypen av arabiska män shejker med harem, eftersom det var vad som presenterades av västerlänningar genom orientalistiska skildringar. På senare tid har det vänt till "terrorister", en stereotyp som blev ännu vanligare efter 9/11, säger Abdul Hadi i en intervju med Illume magazine.

Att hon valt att porträttera männen semi-nude förklarar hon med att det blir enklare att hålla fokus på ansiktet när inga iögonfallande kläder, smycken eller andra accessoarer finns med på bilden.
Dokumentärfilmen Reel Bad Arabs: How Hollywood vilifies a people grundar sig på en bok med samma titel av professor Jack G Shaheen.

Mattias Lindén skriver i artikeln Muslimer i populärkulturen:

Man behöver inte vara överkonspiratoriskt lagd för att snudda vid slutsatsen att det passar Amerikas intressen att araber överlag skildras på ett negativt sätt på film och tv. Det blir så klart enklare att sälja in krig i Irak och Afghanistan om man ser till att befolkningen matas med en negativ bild av det folk man strider mot. Och faktum är att en grupp regeringstjänstemän under ledning av George W Bushs rådgivare Karl Rove efter 11 september-attentaten 2001 reste till Hollywood för att be om hjälp i ”kriget mot ondskan”. I Hollwood sammanträdde gruppen med omkring 50 personer i chefsbefattningar inom filmindustrin.

Inga kommentarer: