söndag 29 april 2012

Muslimska kvinnor höjer rösten

Illustration i Foreign policy till Mona Eltahawys artikel Why do they hate us?

Och vad har jag gjort i natt? Klickade mig lite håglöst runt på nätet utan att egentligen leta efter något speciellt. Sökte på "muslim women" under nyheter på Google och den första träffen var en artikel i The Guardian med rubriken Female British Muslims are at last finding their voice Läser om de organisationer och nätverk för muslimska kvinnor som växer fram i Storbritannien och tar mig en närmare titt på hemsidan för Muslim womens's network, UK De skriver:

Vår vision är ett samhälle där muslimska kvinnor har en stark ställning och möjlighet att bidra till samhället i stort.

Vår mission: Skapa ett brittiskt nätverk där kvinnor kan dela kunskap, förena sina röster och främja alla muslimska kvinnors behov.

Detta kräver vi:

• Stärk de muslimska kvinnorna
• Erkänn mångfalden inom den muslimska gemenskapen
• Främja jämställdhet för muslimska kvinnor
• Värdesätt åsikter från muslimska kvinnor på gräsrotsnivå


Bland de tio första träffarna hittar jag också artikeln Is it safe for a Muslim woman to wear the hijab in America? i The Huffington Post. I en närmare sju minuter lång video diskuteras frågan med anledning av ett mord på en muslimsk 5-barnsmamma bosatt nära San Diego.

I artikeln Mona Eltahawy jumpstarts an important dialogue kommenterar The American Muslim Eltahawys omdebatterade Why do they hate us? I anslutning till artikeln presenteras en lång rad med länkar till relaterade artiklar. Global Voices citerar i svensk översättning flera av reaktionerna på Eltahawys artikel. Eltahawy belönades 2010 av Anna Lindhs minnesfond  Förra året greps hon på Tahrirtorget i Kairo i november under en demonstration, misshandlades svårt och utsattes för sexuella övergrepp av egyptiska säkerhetsstyrkor (se SVT Play). Hennes hemsida och Twitter

Ja, det är vad jag har gjort i natt. Som avslutning väljer jag att citera Mohammad Akram Nadwi:

Att utestänga muslimska kvinnor från utbildning och religiös auktoritet är besläktat med den för-islamiska seden att begrava flickor levande. Jag säger till folk: Gud har gett flickor kvaliteter och potential. Om de inte får utveckla dem, om de inte ges möjligheter att studera och lära sig, är det i princip som att bli levande begravd.

Inga kommentarer: