söndag 8 april 2012

Lammstek


Nu ska jag börja preparera en lammstek på 2,5 kilo genom att smörja in den med rosmarin*, salt, olivolja och sticka in massor av vitlöksskivor i den. Steken får stå i kylen över natten och dra åt sig smakerna riktigt ordentligt. I morgon åker den in i ugnen - doften som sprider sig från en lammstek i ugnen är svårslagen - och avnjutes till middagen med potatisgratäng. Mums.

*rosmarin, Rosmarinus officinalis, är en kryddört som fick sitt namn av romaren Plinius d.ä. Han kombinerade ros, som betyder "skum", med mare, som betyder "hav" och ville därmed ange att den växer så nära stränderna att havets skum stänker över den. Rosmarin ansågs stärka minnet, varför studenter i det forna Aten hade rosmarinkransar på sig under tentamina. Från 1600-talet och framåt har den använts för smaksättning av främst fläsk och lammkött.

Källa: Stora matlexikonet av Jan-Öjvind Swahn.

4 kommentarer:

JanE sa...

Ett råd från en erfaren mogen man:

Ät INTE upp HELA steken på en gång!

Svarten sa...

Närå, Jan. Ingen fara. Den ser hiskeligt stor ut.

Har nyss ätit de första fyra skivorna - riktigt, riktigt gott! Måste ta reda på hur länge den håller sig i kylen. Någon som vet?

Jan sa...

Jag skulle föreslå att du skär skivor och fryser in i portionsförpackningar samt lägger
en bit i kylen (inte större än vad du beräknar äta inom en vecka).
Lammkött har tyvärr inte någon lång hållbarhet(:-D)

Svarten sa...

Tack, det låter som en utmärkt idé. Hur gott det än är, så har jag absolut ingen lust att sätta i mig 2,5 kilo lammstek på en vecka. Dessutom känns det alltid bra att ha lite färdiglagad god mat i frysen.