söndag 1 april 2012

Modetidskriften Âlâ - de beslöjades VogueJag tittade in på Iman Aldebes blogg och upptäckte en pytteliten notis från SvD om den turkiska modetidskriften Âlâ Vid en googling hittade jag en längre artikel i torsdagens The New York Times.

Ibrahim Burak Birer, praktiserande muslim och en av tidskriftens grundare, säger till NYT:

- Fram till nu har de flesta modetidningar erbjudit en livsstil centrerad på att vara sexig, smal och äta sushi. Men inte alla kvinnor klär sig som tjejerna i Sex and the City. Vi insåg att det fanns ett tomrum att fylla för konservativa muslimska kvinnor i Turkiet som har en annan världsbild.

Naturligtvis sticker tidskriften i ögonen på en del andra muslimer. Ali Bulac, som presenteras som muslimsk intellektuell, är inte särskilt förtjust i Âlâs upplägg:

- Tidningar som Âlâ försöker främja en monstruös kapitalism genom att uppmana till konsumtion av varor som folket i Turkiet egentligen inte har råd med. Vår religion, vår profets livsstil, uppmanar oss att agera och leva i ödmjukhet, inte som i den värld Âlâ representerar.


Âlâs senaste nummer pryds på omslaget av Sarah Joseph, chefredaktör för den brittiska tidskriften Emel Ladda gratis ner Emels 40-sidiga modetidskrift Modestyle

Inga kommentarer: