fredag 24 oktober 2008

Svenskarna positiva till invandrare

Sedan 2005 har sociologiska institutionen vid Uppsala universitet årligen publicerat en mångfaldsbarometer, en undersökning som visar våra attityder till invandrare. Under juni-juli i år fick 805 slumpmässigt utvalda svenskar besvara en enkät med frågor om invandrare i Sverige. Generellt visar undersökningen att de allra flesta svenskar har en positiv attityd till invandrare.

Hela 85,6 procent uppger att de har goda erfarenheter av nära kontakt och samarbete med personer med invandrarbakgrund. 61,8 procent anser att den etniska mångfalden utvecklar vår kultur, något som kan tyckas kollidera med uppfattningen att invandrarna har skyldighet att anpassa sig till vårt lands vanor, vilket 79,7 procent anser. Forskarna anger som en möjlig tolkning att det finnas en öppenhet för att acceptera andra kulturella inslag, men de måste integreras i en gemensam svensk kultur.

När det gäller muslimska kvinnor som lever i Sverige anser 61,7 procent att dessa är mer förtryckta än andra kvinnor i landet. 45,8 procent anser att det borde vara förbjudet för muslimska kvinnor att bära slöja i skolan eller i arbetet.

En trend som varit märkbar sedan undersökningarna började är att extrema främlingsfientliga uppfattningar ökar. År 2005 var dessa "extrema negativa attityder mot mångfalden", som det står i pressmeddelandet, 3,8 procent och har nu ökat till 5,7 procent. Den attityden är vanligast bland personer med lägre utbildning, men har i år ökat bland personer med högskoleutbildning, särskilt män.

Ladda ner hela undersökningen i pdf-format.

1 kommentar:

nitza sa...

Och jag som tolkade det hela utifrån TV nyheterna att det var flest kvinnor som var extremt främlingsfientliga, i synnerhet mot kvinnor i slöja.