måndag 27 juli 2009

Storebror ser dig

För något år sedan köpte jag ett PC-paket genom jobbet. Windows XP var redan installerat och med paketet följde endast en "product recovery CD-rom" för programvaran. För en tid sedan kraschade min hårddisk. När vi skulle ominstallera XP med hjälp av recovery-skivan fungerade det inte. Min kompis lade istället in sin version av programmet. Det har fungerat utan problem.

Igår när jag slog på datorn var skrivbordsunderlägget borta, istället fanns där ett meddelande från Microsoft, typ: "vi misstänker att du använder olovlig programvara". Jag ombads att göra någon slags test för att utröna om så var fallet. Eftersom jag redan visste att det förhöll sig precis just så som Microsoft misstänkte så avstod jag från testen. Vi får se hur det utvecklar sig, tänkte jag.

Under dagen dök det sedan upp ständiga påminnelser om testen, till och med när jag spelade datorspel kom det upp blinkande skyltar som påminde mig om att jag var en misstänkt brottsling.

Jag kapitulerade och gjorde testen. Brottsmisstanken bekräftades. Jag fyllde i ett formulär med namn, adress och telefonnummer. Med kontokortet betalade jag ett nytt XP-program för 1083,86 kronor + moms. Jag fick min programkod och installerade programmet på ett par minuter. Efter omstart fungerade allt som det skulle.

Nu hoppas jag bara Microsoft inte gör en polisanmälan eller drar böterna direkt från mitt konto. Kom ihåg: Du är aldrig anonym på internet. Storebror ser dig.

7 kommentarer:

THE Banana sa...

Det där är så himla typiskt Microsoft! Du har ju egentligen betalat för en XP i botten, det är bara det förbaskade företaget som inte lämnar ut den även i tryckt form. Microsoft är definitionen av en rikedomens girighet - ju rikare folk blir desto girigare blir det, desto mer pengar vill de ha och desto mer fanatiska blir de i sina försök att behålla sin ställning. Företaget har kommit med mycket gott, men ack så pengalystna de är.

Anonym sa...

Just det
-Storebror ser dig-
;-D

Svarten sa...

Visst är det så, Bananen.

Jag börjar bli riktigt irriterad på allt detta snokande i vår hemelektronik, det ger samma obehagliga känsla som efter ett lägenhetsinbrott.

Börjar överväga att proteströsta på Piratpartiet i riksdagsvalet. Men i landsting och kommun blir det något parti som faktiskt har lite hum om de aktuella politiska frågorna.

Anonym

Äh, lägg av brorsan :-)

Anonym sa...

skicka in recovery skivan till microsoft och kräv tillbaka dina pengar du har ju betalat för samma vara 2 gånger, andra gånger betalade du dessutom ett hutlöst pris med tanke på att windows 7 (alltså TVÅ generationer bättre)
kommer nmärsomhelst och kommer ligga runt samma summa prismässigt.

nästa gång kanske du ska ringa din datorpolare och be honom kolla sånt han verkar vara en smart grabb ;)

Svarten sa...

Anonym 2

"din datorpolare...verkar vara en smart grabb"

Jo, visst är han det. Han brukar dessutom titta in på min blogg ibland och skriva anonyma kommentarer ;-)

Anonym sa...

förstår inte vad du menar.....

ابو حمزة ادريس السولناوي sa...

Jag har ägt en windowsopererad dator i mitt liv. Ganska exakt samma sak hände mig som hände dig, utöver alla virus och trojaner och andra spöken. Program som hänger sig yada yada yada.

Nu är jag tillbaka med alla mina vita vänner och använder "äpplet". Det kostar mer, men jag måste säga att det är värt det.