söndag 12 juli 2009

Barack Obama: Ghana är ett föredöme



President Obamas tal vid slavfortet i Cape Coast, Ghana.

Efter G8-mötet i Italien och besök hos påven landade Obama i fredags på flygplatsen i Accra, Ghanas huvudstad. Det var hans första besök i Afrika söder om Sahara sedan han tillträdde som president. Att det blev just Ghana sägs bero på att Obama vill lyfta fram landet som ett demokratiskt föredöme för hela den afrikanska kontinenten. Här kan ni läsa hela texten till Obamas tal vid besöket.

Jag befann mig i Ghana i mars 1998 när USA:s president Clinton besökte landet. Det var Clintons första anhalt på en tolv dagar lång resa till sex afrikanska länder. Förutom Ghana besökte han Uganda, Rwanda, Sydafrika, Botswana och Senegal.

Under åren efter Clintons besök har Ghana blivit något av världsbankens favoritland i Afrika och har förutspåtts en lysande framtid, speciellt efter den senaste tidens olje- och gasfyndigheter Samtidigt har jag hört från nära och kära i Ghana hur förhållandena blivit svårare för vart år för vanliga arbetande människor. Kritiska röster säger att USA och världsbanken är mer intresserade av de nya oljefyndigheterna än av landets demokratiska system och att skapa drägliga levnadsförhållanden för befolkningen.

Under dagen i Ghana gjorde Obama ett besök vid slavfortet i Cape Coast. Fortet grundlades i mitten av 1600-talet som handelsstation för Svenska Afrikakompaniet, som även bedrev en begränsad handel med slavar. Se mitt blogginlägg Sverige och slavhandeln

Inga kommentarer: