torsdag 25 augusti 2011

Olaglig övervakning av muslimer i New York

Bildkälla: NY Daily News

Efter terroristattackerna den 11 september 2001 har New York-polisen (NYPD) blivit en av USA:s mest aggressiva inhemska underrättelsetjänster som verkar långt utanför dess gränser och kartlägger etniska grupper på ett sätt som skulle vara förbjudet för den federala regeringen.

NYPD har haft ett nära samarbete med underrättelsetjänsten CIA, "ett partnerskap som har suddat ut gränsen mellan utländskt och inhemskt spioneri", skriver The Associated Press (AP) i en omfattande rapport som publicerades igår. Det anses vara ett tvivelaktigt agerande eftersom inte ens FBI, som har jurisdiktion i inhemska fall, skulle tillåtas att göra detta enligt den federala lagen om integritetsskydd.

Verksamheten är främst riktad mot områden där ett stort antal muslimer är bosatta. NYPD har infiltrerat bland annat bokhandlar och kaféer och använt sig av så kallade mosque crawlers. FBI-agenter i New York har beordrats av sina chefer att inte acceptera rapporter från NYPD: s "mosque crawlers" eftersom det kan bryta mot den konstitutionellt skyddade religionsfriheten.

- Verksamheten är en kränkning inte bara av de medborgerliga rättigheterna för amerikanska muslimer, det är också en kränkning av det förtroende vi har för vår brottsbekämpning, säger en representant för Council on American Islamic Relations i New York.

Se en videointervju med Matt Apuzzo, en av journalisterna bakom AP:s rapport. Observera möjligheten att även se intervjun med undertexter eller utskriven i sin helhet.

1 kommentar:

Anonym sa...

ush vad elakt ! muslimer borde få vara mera på tv så man får se muslimernas liv istället för all skit som media delar ut med massa lögner och propaganda !