måndag 6 oktober 2008

Falukorv och pizza - svensk husmanskost 2

- Via pizzorna lärde sig svenskarna att hantera det främmande. På pizzerian fick vi lära oss prova nya saker under trygga förhållanden. Samtidigt försvenskades pizzan i rasande fart, säger Håkan Jönsson, doktor i etnologi vid Lunds Universitet som forskar i mat och matkulturer, i artikeln Pizzerian blev ensam kvar i byn, Norrköpings Tidningar (NT).

Mitt livs första pizza åt jag som tonåring i den schweiziska staden Lugano, från vars centrum det är mindre än en mil till den italienska gränsen. Den första svenska pizzan åt jag på Lucullus i Uppsala. Lucullus öppnades 1969 och var Uppsalas allra första pizzeria. Vid första besöket beställde jag en av mina favoritpizzor från tiden i Lugano, efter bara några minuter kom servitören och ställde en stor salladskål på bordet. Jag begrep ingenting. Jag hade beställt pizza, inte vitkålssallad.

Vitkålssallad som "förrätt" till pizza har jag aldrig blivit serverad utanför Sveriges gränser. Enligt artikeln i NT skapades pizzasalladen av italienaren Giuseppe Sperandio, populärt kallad Peppino. Han öppnade 1969 Pizzeria Piazza Opera i Stockholm, ett ställe med låga priser som siktade in sig på ungdomar och blev mycket populärt. Peppino kom under en tid att betraktas som huvudstadens pizzakung.

Den första svenska pizzerian öppnades 1947 i Västerås och serverade i huvudsak de 300 italienarna som flyttat dit för att arbeta på ASEA. Under 50-talet fanns pizza på menyn hos en restaurang i Stockholm och på ett par restauranger i Göteborg, men någon större uppmarksamhet fick den inte. Det verkligt stora intresset för pizza började när krögaren Bengt Wedholm i Stockholm 1968 gjorde om en del av sin populära restaurang Östergök till pizzeria och Peppino året därefter öppnade sitt ställe.

Men pizzans intåg stötte på motstånd; Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) drog i gång en kampanj för helsvensk mat och Hotell- och restaurangfacket krävde etableringskontroll. Svenska Dagbladet hade inte mycket till övers för den italienska fattigmansrätten. I början av 70-talet spreds den beryktade vandringssägnen om råttan i pizzan och pizzabagaren som hade kylen full med flådda råttor.

Pizzans frammarsch i Sverige gick dock inte att stoppa. 1973 fanns det mellan 30-40 pizzerior i landet. I dag finns det omkring 3000 ställen där man kan köpa pizza för avhämtning eller äta på plats. Pizzan har blivit en del av vår husmanskost, lika självklar som falukorven. I dag anordnas till och med Nordiskt mästerskap i pizza Årets vinnare blev Josef Hakimi från pizzeria Bosporen i Leksand Tillsammans med fjolårets vinnare, Jonas Ahlström, kommer han att representera Norden vid höstens EM i Spanien.

Läs Här föddes pizzan Sydsvenskan

Se även den första bloggposten om Falukorv och pizza - svensk husmanskost

Inga kommentarer: