måndag 20 oktober 2008

Sony kryddar med islamofobi

Sony har problem med att få ordentlig fart på försäljningen av sin spelkonsol PlayStation 3 och spelen till den. Nu har Sony satsat stort på det nya spelet Little Big Planet som enligt tidigare uppgifter var planerat att släppas 24 oktober. Enligt Sony är spelet den största satsningen i PlayStations historia.

I spelet förekommer som bakgrundsmusik sången Tapha Niang med koraspelaren Toumani Diabate från Mali. Sången, som du kan lyssna till på hans MySpace, finns med på albumet Boulevard de l'Indépendance Det gavs ut sommaren 2006 och resulterade i att Diabate vann en Grammy.


För några dagar sedan meddelande Sony att utgivningen av spelet blivit något försenat, vilket är mycket vanligt inom spelbranschen. På Amazon.com anges 4 november som nytt release-datum. Sony säger att orsaken till förseningen beror på att de plötsligt upptäckt att sången Tapha Niang innehåller två rader från koranen. Bolaget vill redigera bort dem innan de släpper spelet så att inte några muslimer känner sig kränkta av att korantexter förekommer i spel- och musiksammanhang. Nyheten om de två "förargelseväckande" koranraderna sprids snabbt över världen via media och Sonys spel får massor av uppmärksamhet.

Jag skulle på rak arm kunna räkna upp flera sånger av nutida muslimska artister som innehåller den islamiska trosbekännelsen och formuleringar från koranen. Att recitera/sjunga texter ur koranen är en konstform som funnits sedan profeten Muhammeds dagar. Några protester från muslimskt håll mot Diabates sång, som alltså gavs ut för två år sedan, har jag inte hört talats om.

Tanken att det är ett planerat inslag i marknadsföringen av spelet ligger nära till hands. Naturligtvis vet Sony att den islamofobiska kryddan kommer att ge extra många indignerade artiklar.

Koranfraser får Sony att stoppa spel Svenska Dagbladet 2008-10-20

Besök gärna Koranens budskap och lyssna på Ali Abulrahman Al-Huthaifi, som av många anses vara en av de bästa recitatörerna.

Tillägg 22 oktober:

"Little Big Planet" Musician defends controversial song to MTV, muslim experts assess whether song is a problem Multiplayer
2008-10-21

Inga kommentarer: