tisdag 30 september 2008

Lammkött

Doften som sprider sig från en lammstek i ugnen är svårslagen, skriver Receptfavoriter och ger tips på hur man tillagar stekar, filéer, biffar, kotletter, grytor och soppar. Vinklubben tipsar om viner som passar till lamm. Smaklig måltid!

Shabana Rehman - kontroversiell komiker

Jag minns fortfarande mitt första nattliga möte med den amerikanske ståupparen Sarah Silverman. Jag hade av en ren tillfällighet snubblat över en av hennes musikvideos på nätet och trodde jag skulle få höra någon form av oförarglig gladpop, men då trodde jag fel.

Inför nattens möte med norska Shabana Rehman var jag något bättre förberedd. Jag visste att hon som 1-åring invandrat till Norge från Pakistan tillsammans med sin familj, att många av hennes skämt inte var särskilt politiskt korrekta (för att uttrycka mig milt) och att hon vid flera tillfällen skapat rubriker och debatt i vårt västra grannland. Men jag blev ändå överraskad när jag i natt läste artiklar om henne och en del av de krönikor hon skrivit som spaltist (kolumnist, på svenska) i Dagbladet, samt tittat på ett par videos.

Shabana har tydligen lyckats röra om riktigt ordentligt i den norska samhällsdebatten sedan hon 1999 startade sin karriär som ståuppare. Hennes mer spektakulära utspel, som att omfamna och pussa den kvinnliga kulturministern, visa sin bara stjärt och under en debatt lyfta upp en muslimsk mulla i luften, har naturligtvis varit mums för media. Med sina uttalanden och skriverier har hon lyckats reta upp främlingsfientliga islamofober, kommunisterna kring tidningen Klassekampen, en hel del muslimer och säkert ytterligare några grupperingar.

När litteraturfestivalen i Lillehammer gick av stapeln i maj deltog hon vid öppnandet. Hon tände en stor tändsticka och deklarerade att det borde vara fler bokbål i Norge. Sedan lyfte hon upp koranen och och sade: "Den här boken har kanske mer makt än någon annan bok i vår tid. Om jag bränner den..." Hon gör en lång konstpaus. "...får den kanske ännu mer makt."

Ni kan själva se fortsättningen på videon. Mannen i publiken, som uppgivet skakar på huvudet, är bokförläggaren Willam Nygaard
som 1993 gav ut Salman Rushdies Satansverserna. Han blev med anledning av det skjuten och fick livshotande skador.



Shabana har hotats till livet vid flera tillfällen (någon som blev förvånad?) och hennes systers restaurang i Oslo har blivit beskjuten Dödshoten har hon gjort till en del av sin föreställning, som i den här videon Titta gärna igenom kommentarerna, om ni orkar läsa allt intelligensbefriat hat.

Det får räcka för i natt. Men jag har en stark känsla av att jag återkommer till Shabana vid fler tillfällen. Vid första mötet med Sarah Silverman skrev jag att det inte var helt lätt att omedelbart veta hur man ska förhålla sig till hennes texter. Det gäller i ännu högre grad Shabana Rehman.

Nattens sista länk blir till en artikel i Time magazine: Nice Witch of the North

måndag 29 september 2008

Hysteriska fruntimmer och heliga män

Kvinnor blir hysteriska*. Män blir förbannade. De blir inte bara förbannade, de blir till och med heligt förbannade. Det är som om det vore något religöst över männens ilska. Men kvinnorna, ja, de blir alltså bara hysteriska.

Texten ovan var bara en inledning till det jag egentligen ville komma till. Nämligen, ett intressant exempel som jag hittade på Abd al Haqq Kielans blogg, hur språket på ett försåtligt sätt kan användas för att sprida och befästa fördomar.

*Hysteri (grekiska hyste'ra, "livmoder"). Termen har sitt ursprung i de gamla grekernas föreställning att livmodern kunde vandra runt i kroppen och förorsaka olika sjukdomsliknande tillstånd. "Hysteri" var fram till 1900-talet läkarvetenskapens benämning på en typ av psykiska störningar, som ansågs vara kvinnliga störningar och därav benämningen "hysterikor" för drabbade kvinnor, enligt Wikipedia

Höstvisa



Bo Andersson sjunger Tove Janssons och Erna Tauros Höstvisa.
Text / Lyrics Videon upphittad på Pierres hjärna

söndag 28 september 2008

Shazia Mirza - prisbelönad ståuppare



Tidigare i år blev Shazia Mirza utnämnd till Columnist of the year Ni kan läsa hennes artiklar i New Statesman Kolla gärna in en tidigare bloggpost om ni är nyfikna på att veta mer om henne.

Vem blir terrorist?

På kvällen den 20 september genomfördes en terrorattack mot Marriott Hotel i de centrala delarna av Islamabad, Pakistans huvudstad. Dådet ägde rum när ett stort antal människor samlats på hotellet för att tillsammans bryta dagens fasta (Iftar), för att sedan påbörja de tio sista dagarna av muslimernas fastemånad Ramadan. Ett stort antal människor skadades svårt och 60 dödades när självmordsbombaren körde fram till hotellet med en lastbil och utlöste en mycket kraftfull bomb.

Se tv-nyheter från Al Jazeera

I västvärlden jagas terrorister genom att diskriminera personer med arabiska namn och/eller med anknytning till något land i den muslimska delen av världen. På den amerikanska no fly-listan finns nu uppskattningsvis över en miljon personer registrerade.

I slutet av augusti publicerade Guardian en artikel/(Ljudfil med kort sammanfattning) som avslöjar innehållet i ett hemligt dokument från brittiska säkerhetstjänsten MI5.

En speciell enhet inom MI5 har genom att studera redan kända personer med anknytning till terroristorganisationer försökt besvara frågan "vem blir terrorist?" Undersökningen konstaterar att

  • Majoriteten upphåller sig i Storbritannien legalt och är brittiska medborgare. Omkring hälften är födda i landet. De flesta som invandrat gjorde det av ekonomiska skäl eller för att studera och "radikaliserades" efter ankomsten.

  • En stor andel praktiserar inte sin religiösa tro och kan betraktas som okunniga om religionen. Andelen konvertiter är högre än genomsnittet. En del använder alkohol, droger och besöker prostituerade.

  • Det finns som regel inga tecken på psykisk sjukdom eller personlighetsstörningar.

  • Mycket få är uppväxta i strängt religiösa hem. Enligt MI5 har det visat sig att en stark och väletablerad religiös identitet faktisk kan förhindra att individer dras till terroristgrupper.

  • Majoriteten "radikaliserades" strax efter 20 års åldern.

  • De flesta över 30 år har stadiga förhållanden och har även barn.

  • Nästan alla saknar högre utbildning och har arbeten med låg status.

  • Den etniska bakgrunden är blandad. MI5 hävdar att det inte är möjligt att göra några antaganden utifrån hudfärg, etnisk tillhörighet eller nationalitet. De passar inte in på någon enskild demografisk profil och deras väg till våldsam extremism har sett olika ut.

    I en video från Guardian hävdades i slutet av juli att MI5 bedömer att det största terrorhotet i Storbritannien i dag kommer från terrorister på Nordirland.

    Lyssna på den dramatiserade dokumentären Terroristens stora ensamhet av Lotta Erikson.
  • Ramadan i bilder

    Faisal moskén i Islamabad, Pakistan, 16 september 2008.
    Klicka på bilden för större format.

    Se 35 vackra bilder tagna världen runt under ramadan.

    Eid Mubarak önskar postverket i USA

    Läs mer om frimärket på
    Vita Husets hemsida

    Over the Rhine: Desperate for Love



    Musikvideo med Over the Rhine: Desperate for Love Text / Lyrics

    Se tidigare bloggpost för mer information om Over the Rhine.

    The ride - Åktur



    Riktigt säker är jag inte, men jag antar att det här är en reklamfilm för Peugeot trots att lejonet på loggan är vänt åt fel håll. För mig är filmen härligt animerad ögongodis.

    Skisser och förarbeten till filmen. Olika Peugeot loggor under årens lopp. Ni kan se fler reklamfilmer på Konserverad gröt

    fredag 26 september 2008

    Google fyller 10 år

    Google fyllde tio år 7 september och högtidlighåller det så här

    Jag har rotat i internetarkivet och letat fram Google från 11 november 1998. Sökmotorn fanns då i två versioner; Google Search Engine Prototype och Might-work-some-of-the-time-prototype that is much more up to date (BETA)

    Lite kul att se hur de stolt skriver att det fanns 25 miljoner webbsidor i deras sökindex. Hur många som finns i dag har jag inte lyckats hitta någon uppgift om, men enligt en artikel i New York Times, 27 september 2005, fanns det då fler än åtta miljarder.
    8 168 684 336, för att vara exakt.

    Hur skulle man i dag klara sig utan Google, som - precis som jag! - bara blir större och smartare med åren. Hur skulle folk hitta till min blogg om inte Google fanns? Under de senaste 30 dagarna har
    71 procent av bloggbesökarna hittat hit med hjälp av Google. Jag googlade nyss hela webben med .se-versionen på sökorden ramadan 2008. Jag fick 12 500 000 träffar och den första var en post på min blogg. Tack och grattis, Google!

    Lär dig mer om hur man använder Google

    Susan Wojcicki, nuvarande vice VD i Google, framför det garage i Silicon Valley där Google flyttade in i september 1998. I augusti i år hade Google ett börsvärde på 157 miljarder dollar.

    Ramadan: Laylat al-Qadr (Allmaktens natt)

    Någon gång under de tio sista dagarna av muslimernas fastemånad Ramadan, som avslutas vid kommande månadsskift, infaller Laylat al-Qadr (Allmaktens natt)

    Det är natten då Muhammed sägs ha mottagit den första uppenbarelsen av Koranen, de fem första verserna i sura 96 Al-'Alaq (Grodden) Exakt när natten infaller är inte känt, men det förmodas vara på ett udda datum. Därför är de sista tio dagarna i Ramadan speciellt viktiga för muslimerna och allra viktigast är naturligtvis Laylat al-Qadr, som enligt Koranen "är mera värd än tusen månader."



    Ur filmen Muhammad: Legacy of a Prophet

    onsdag 24 september 2008

    "Frödings bordell" på Dragarbrunnsgatan 59

    Igår fick jag en kommentar till bloggposten Frödings bordell från april 2006. Jag gjorde några sökningar på nätet och hittade bland annat nedanstående utdrag ur en tidningsartikel om rivningen av "Frödings bordell" 1962.

    Enligt uppgifter på ett släktforskningsforum hette bordellmamman Tekla och var född runt 1850. Det påstås att hon tillbringat en tid i fängelset och att det bland hennes kunder fanns flera högt uppsatta personer. Uppgiftslämnaren gick på 40-talet i Kungsängsskolan, som låg nära bordellen, och uppger att på den tiden levde ryktet om 59:an fortfarande kvar.

    Än idag, drygt 100 år efter att bordellen stängdes, har jag träffat personer som berättat om vad som sägs ha iakttagets utanför byggnaden, bland annat vilka som besökte stället.

    I Axel Lekanders outgivna manuskrift "Kärlekslivet i Upsala vid sekelskiftet 1800–1900″, som han på 40-talet skänkte till Uppsala Universitetsbibliotek med påskriften "Får ej lånas ut på många år", finns följande beskrivning av bordellen och dess kunder:

    Man skaffade sig den nödvändiga lättnaden i körtlarnas överbelastning hos de ofta vackra och snälla hetärerna på "59:an".

    Bandtraktor stormar 59:an

    Dragarbrunnsgatan i Uppsala har aldrig haft några paradhus. Den har rymt en stabil borgerlig lunk som stadens hantverkarkvarter. Därför var det kanske naturligt att det hus som med sitt leverne avvikit helt från gängse moraluppfattningar också blivit en av gatans mest kända - eller ökända - byggnader. Det vill säga sekelskiftets
    "glädjehus", också kallat 59-an.

    I oktober 1962 stormades en gammal skola tillsammans med Dragarbrunnsgatan 59 av en bandtraktor. Lyckligtvis utplånade maskinen spåren efter sönderslagna brännvinsflaskor och slummiljön. I minst ett halvsekel, och säkert längre, har byggnaden stått, men revs nu ner på en timme.

    En 60-talets besökare bland krollsprint och pornografi gör en förvånad reflektion: Var inte detta omtalade hus större? Vill man eventuellt veta mer om husets funktion vid sekelskiftet kan gammalt folk i grannfastigheterna lämna upplysningar. Med en vokabulär, som gör att man till sist avstår från att anteckna vad som sägs, berättar de om militärer med röda revärer, studenter och borgare. Landåerna kom och stannade utanför björken och rabatten. Kvinnor från Stockholm och Uppsala och landsbygd steg av och försvann in genom porten.

    Folket omkring erinrar sig mycket och har bott i grannskapet så länge att man är van att upplysa om 59:an. I varje fall finns det flera som vill minnas den goda punschdoften, som letade sig över gårdsplanket. Med den litterära anknytningen till Fröding tycks byggnaden dessutom i grannarnas ögon ha blivit upphöjd till något förmer än ett vanligt "glädjehus".

    Inte ens den mest ivrige försvarare av gamla byggnader kan finna behag i 59:an. Takplankorna har lossnat och sågspån har silat ut över golven. Fönsterrutorna har varit måltavlor. Gamla grammofonskivor med Palmernas sång utförd av Elmers Hawaiikapell har krossats. Kvinnors skoblock och gamla nazistaffischer har lämnats kvar i bråten…

    Ur Upsala Nya Tidning den 23 oktober 1962.

    Se även filmen Dragarbrunn, Jonas Simas debut som dokumentärfilmare från 1962. Längd 13 minuter.

    tisdag 23 september 2008

    Trailers för gamla skräckfilmer

    Jag tittade igenom ett 100-tal filmtrailers innan jag gjorde musikvideon som postades igår Risken är stor att jag kommer att terrorisera er bloggbesökare med gamla filmtrailers i fortsättningen, allt enligt mottot "ju sämre trailer desto bättre". Videon nedan innehåller valda delar ur trailers för följande skräckfilmer:

    The Amazing Transparent Man (1960)
    Attack of the 50 Foot Woman (1958)
    Bride of the Gorilla (1951)
    The Day the Earth Stood Still (1951)
    The Deadly Mantis (1957)
    Invasion USA (1952)



    måndag 22 september 2008

    Oh Laura: Release me



    Posten med Oh Lauras musikvideo till jättehiten Release me är en av de mest besökta på bloggen. Om man ska tro statistiken på Tuben har närmare 4000 besökare sett videon här på bloggen sedan 22 mars förra året.

    Eftersom jag behöver öva mig på att hantera Windows Movie Maker, puzzlade jag i dag ihop en ny video till sången.

    Paranoland - en film av Patrick Boivin



    En film om Victor som flyttar in i ett charmigt hus på landsbygden. Det var många tankar som bubblade upp när jag såg filmen, det första var en ledarartikel i Expressen som publicerades för två år sedan:

    Jag har aldrig mött en så öppen och rå och folklig rasism som i Skåne. Jag har aldrig upplevt en så djävulsk ryktesspridning om smårån, butiksstölder och slagsmål. Jag har aldrig varit på ett ställe där så många fega kräk så tvångsmässigt förolämpar folk med annan hudfärg.

    Men filmen skulle också kunna handla om ett par av mina grannar, en före detta arbets"kamrat" eller - kanske om dig och mig.

    söndag 21 september 2008

    Rekalmfilm för Hovis bröd



    Hovis bageri grundades 1886. I deras senaste reklamfilm tas vi med på en resa genom historien, från de engelska suffragetternas 1890-tal via två världskrig, för att slutligen hamna i 2000-talet. Läs mer om reklamfilmen.

    Se fler reklamfilmer på Konserverad gröt

    lördag 20 september 2008

    Ajamu: Rally around Obama

    Ytterligare en av alla dessa sånger till stöd för Barack Obama. Den här är helt i min smak och har spelats in av Ajamu (hemsida / diskografi) från den lilla ön Grenada i Västindien.


    Ajamu har varit aktiv som artist sedan början av 80-talet och har erövrat titeln Calypso Monarch vid sju tillfällen (1987, 1988, 1990, 1991, 1992, 1995 och 2004), det är fler gånger än någon annan i hans hemland. Hans musik är en blandning av traditionell calypso, soca och reggae, vilket just den här sången är ett utmärkt exempel på. Sedan några år tillbaka är han bosatt i Brooklyn, New York.


    Lyssna på fler sånger med Ajamu och se en live-video

    Missa inte spellistan med Obama-sånger, den innehåller nu över 170 sånger för Barack Obama. Dessutom finns det en lista men enbart World music for Obama

    fredag 19 september 2008

    Eid al-Fitr - glädjefest avslutar Ramadan

    Jag vet att det är alldeles för tidigt att önska Eid Mubarak; Glad Eid. Det är fortfarande över en vecka kvar innan muslimerna avbryter fastan och påbörjar den tre dagar långa glädjehögtiden. Men jag tänkte att de som var intresserade av att fira med lite festlig musik skulle få tid på sig att hitta spellistan här på bloggen.

    Bloggens 10 i topp

    De mest besökta bloggposterna perioden 17 augusti - 18 september.

    1.Startsidan
    2. När börjar fastemånaden ramadan 2008?
    3. Barack Obama for president 2008
    4. Program för kulturnatten i Uppsala 2008
    5. Mighty Sparrow: Barack the magnificent (lyrics)
    6. Magnus Betnér: I ditt ansikte
    7. Sex i hundparken
    8. Länge leve mångfalden, Ikea
    9. Aha Bingo och Daniel Benitez
    10. Orgeln i Stockholms stadshus

    Global uppvärmning



    Wikipedia om global uppvärmning

    Pierre - a hole with a view



    En film från 2007 av Dan Brown (6:43)

    Även jag har varit upp över öronen förälskad och väntat på ett litet tecken som bevis på att mina känslor var besvarade. Visst har även jag gjort felbedömningar, men jag tror nog ändå att jag oftast har varit lite mer realistisk än Pierre i filmen. Kanske.

    Det märkliga med förälskelse är att jag aldrig tycks lära mig av tidigare misstag, utan fortsätter att upprepa dem gång efter gång. Det är nog därför man säger att kärleken är blind. Det engelska ordet infatuation översätts som både dårskap och blind förälskelse.

    torsdag 18 september 2008

    Chuck Berry: You can't catch me


    Alternativ rubrik: Därför hatar jag tv-reklam.

    Som jag alltid sagt; reklamfilm är bäst på internet, när man själv kan välja tillfälle att se den. Så är det.

    Se reklamfilmer på Konserverad gröt

    Samtal med Yusuf Islam

    Cat Stevens LP The dustbin cried the day the dustman died har ni förmodligen aldrig hört talats om, vilket inte är så underligt eftersom den aldrig gavs ut med det namnet. Den kom i stället att heta Mona Bone Jakon och släpptes i juli 1970. Det, och mycket annat, berättar Yusuf i en 35 minuters video som finns i tre delar på hans hemsida Mountain of Light

    Spellistan innehåller tre filer där Yusuf talar och sjunger på temat krig och fred.

    onsdag 17 september 2008

    Salve Regina och Pachelbels kanon



    Ur filmen En värsting till syster med Whoopi Goldberg

    Salve Regina är en vanligt förkommande bön inom den katolska kyrkan Författare och kompositör till denna latinska Maria-hymn förmodas vara Hermanus Contractus (1013-1054).



    All Angels och Jeong-Hyun Lim tolkar Pachelbels kanon, också känd som Kanon i D-dur. Komponerad av Johann Pachelbel omkring 1680.

    Magnus Betnér: I ditt ansikte - i kyrkan



    Magnus Betnér i Kanal5:s komediserie I ditt ansikte

    Lyssna på en intervju med Betnér i SR P1 Kvartsamtalet

    Iran: Dödsstraff för alla som lämnar islam

    Irans parlament har med överväldigande majoritet antagit ett lagförslag som föreskriver dödsstraff för alla som lämnar islam. Därmed återstår bara detaljer innan lagen antas, skriver tidningen Dagen och fortsätter:

    - Att parlamentet tar upp lagförslaget om dödsstraff är ett enormt steg bakåt för mänskliga rättigheter i Iran. Ingenting liknande har hänt förut, säger en expert från Christian Solidarity Worldwide, en kristen organisation som övervakar religionsfrihet.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Tvång skall inte förekomma i trosfrågor, enligt Koranens budskap

    tisdag 16 september 2008

    Vildsvin i Sverige

    Själv har jag aldrig haft något intresse för jakt, men med två arbetskompisar som är jägare (var av en är tjej) blir det naturligtvis en del snack om jakt. Eftersom jag alltid har tyckt det är spännande att lära sig om sånt jag intet vet, så lyssnar jag gärna på dem och ställer den ena frågan dummare än den andra.

    Nu ska den mest aktiva jägaren av dem ner till Skåne på kurs för att lära sig mer om vildsvinsjakt. Han tipsade mig, som aldrig har sett ett vildsvin i naturen, om Jägareförbundets webbkamera som är placerad vid en upplyst foderplats någonstans i mellersta Sverige. Tidigare uppgraderades bilderna varannan sekund, men sedan ett par dagar är det strömmande bilder. Webbkameran finns här

    Klockan 21, 22 och 23 sprutar spridaren ut foder till de nattaktiva vildsvinen och då är chansen störst att se dem. Under de senaste fem timmarna (21-02) har jag tittat in ett antal gånger och sett vildsvin vid varje tillfälle.

    De första vildsvinen kom till Sverige tillsammans med människan för 8-10 000 år sedan. Långt senare, under 1500-talet, gjorde Johan III om hela Öland till en hägn för vildsvin och de bönder som dödade något av hans vilt riskerade dödsstraff.

    Vid slutet av 1600-talet var svinen försvunna från de svenska skogarna på grund av jakt och uppgående i tamsvinsstammen genom parning. Kung Fredrik I återinförde 1723 vildsvin som jaktbyte på Öland. Böndernas protester ledde dock till att jakten intensifierades och stammen var utrotad kring 1770.

    Under 1800-talet och framåt infördes vildsvinet till hägn i södra Sverige. Den vildsvinsstam som nu uppstått i Sverige härrör från rymningar ur hägn. På 1970-80-talet rymde vildsvin och etablerade en ny vild stam.

    Riksdagen beslutade 1980 att vildsvinen inte var önskade i Sverige, med undantag för Stockholms län, där en mindre stam skulle tillåtas för forskning. Vildsvinsstammen tillväxte dock kraftigt och åtta år senare revs beslutet upp och riksdagen fastslog att vildsvinet var ett naturligt inslag i den svenska faunan.

    Vildsvinsstammen uppskattades 2006 till mellan 50-80 000 djur, men det anses vara osäkra uppgifter eftersom vildsvinen är mycket svåra att inventera. De finns i alla landskap nedanför norrlandsgränsen (Dalarnas och Gävleborgs län). Den största koncentrationen finns i södra och sydöstra delen av landet. Avskjutningen 2005 beräknades till cirka 25 000 vildsvin.

    Galtarna väger upp till 150 kilo och suggorna 60-100 kilo. Enligt min jagande arbetskompis vägde det största vildsvinet som skjutits i Sverige 220 kilo. För att jag skulle inse hur mycket det är, berättade han att den fullvuxna sextaggade älg han sköt senast vägde 175 kilo. Så vi bör vara tacksamma för att vildsvinen är stillsamma och skygga djur, som helst undviker kontakt med oss människor.

    Källor: I huvudsak Svenska jägareförbundet, men även Vildsvinsbutiken och Wikipedia

    Bilaga: Recept med vildsvin

    måndag 15 september 2008

    Magdansande påfågeldansare

    Igår postade jag en video med orientalisk dans i blå jeans och två videos med den traditionella kinesiska påfågeldansen I dag hittade jag en video där påfågeldansen blandas med orientalisk dans, så kallad "magdans", och presenteras med ett disco-stuk.

    Det är tyvärr dålig kvalité på videon, så jag postar den i litet format. Ni kan se den i större format på DailyMotion om ni vill.



    16 september: Demonstrationer mot FRA

    I morgon hålls demonstrationer mot FRA-lagen i Stockholm, Göteborg och Malmö

    Amazon/Tribe - Songs for survival

    I kväll börjar engelska BBC 2 sända en serie tv-program om Amazon-floden i sydamerika. Serien består av sex program och behandlar djurliv, skogsskövling, kokainhandel, korruption, hotade folk och mycket annat.

    I samband med seriestarten släpps ett musikalbum som finns tillgängligt på mp3 från och med i morgon och på dubbel-CD den 6 oktober. Inkomsterna från albumet doneras till Survival International och används till att stödja Amazonas-folk i kampen mot korruption och för att hävda sin rätt mot myndigheter.

    Albumet innehåller 20 specialskrivna sånger av dessa artister:

    KT Tunstall, Will.i.am (Black Eyed Peas), Johnny Borrell (Razorlight), Mike Oldfield, Jeremy Warmsley feat. Mystery Jets och Adem, Jason Mraz & Brett Dennen, Yusuf Islam (tidigare Cat Stevens), Hot Chip, The Go! Team, Dawn Kinnard , Tom Baxter, Skin & Robot Club, Hybrid, Adam Freeland, The Egg, The Ruby Suns, Blue States, Way Out West och Tom Baxter.

    Guy Berryman, Jonas från MEW och Magne från norska A-ha har formerat en tillfällig grupp och spelat in sången Apparatjik, som även kommer att användas i tv-seriens eftertexter.

    Lyssna på korta smakprov av samtliga sånger


    Bruce Parry presenterar tv-serien och musikalbumet.

    söndag 14 september 2008

    Kinesisk påfågeldans

    Det här är verkligen en riktig pytt i panna-blogg. Så långt ifrån man kan komma nischade bloggar med reklam och massor av besökare. Bloggen är helt omöjlig ur kommersiell synvinkel. Men det är himla kul att få lyfta fram det jag är intresserad av, kanske är det någon som hittar hit och uppskattar det.

    Efter att igår på Kulturnatten här i Uppsala sett min dotters kompisar dansa i olika stilar så bubblade mitt intresse för dans upp igen. Jag har tidigare i dag postat ett inlägg med orientalisk dans och i mitt sökande efter dansvideos snubblade jag över två videos med kinesisk påfågeldans.

    Det finns förmodligen en hel del att skriva om denna traditionella dans, men jag är inte riktigt på humör att göra några fler sökningar i dag. Enligt uppgifter på Tuben är den övre videon ett av de första exemplen på när kvinnor dansar denna traditionellt manliga dans. Jag får kolla upp det här närmare vid ett senare tillfälle. Just nu är det alldeles tillräckligt för mig att få njuta av dessa underbart vackra danser.




    Orientalisk dans i jeans och skjorta



    Blå jeans, polotröja och storrutig skjorta är förmodligen inte den klädsel de flesta förknippar med orientalisk dans - eller "magdans", som det brukar kallas - men publiken på videon tycks uppskatta vad de ser. Det gör jag också.

    Se fler bloggposter om dans

    Young Raz och Bring down the beat

    Igår var det Kulturnatt här i Uppsala - ett lite märkligt namn eftersom evenemangen även pågår under hela dagen. På eftermiddagen tillbringade jag några timmar på stan med min tonårsdotter och kollade in när hennes gamla kompisar dansade, sjöng och rappade. Det tog ett tag innan jag riktigt förstod att dessa grymt duktiga tonåringar faktiskt var de ungar min dotter lekte med som liten.

    Först var vi och lyssnade på talangerna från Bring down the beat, ett hip-hopprojekt som drivs av Studiefrämjandet i stadsdelen Gottsunda. Radio Uppland gjorde ett reportage om projektet inför starten i februari i år.

    Jag blev mycket imponerad av gänget från Bring down the beat. Tyvärr glömde jag att skriva ner namnen på alla, så att jag åtminstone kunde ha namngett dem. Å andra sidan var de så duktiga så deras namn kommer säkert med tiden att dyka upp i betydligt större sammanhang än på en liten obetydlig blogg.

    Jag köpte en skiva med en av dem, den 15-åriga rapparen Young Raz (på bilden). Gå in på hans MySpace så kan ni lyssna på fyra av de nio spåren på CDn och kolla in hans video nedan, inspelad i de centrala delarna av Uppsala.



    Musikvideo med Young Raz: Take shots at me (3:38)

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Kulturnatten fick Uppsala på fötter Upsala Nya Tidning

    lördag 13 september 2008

    Vincent - en film av Tim Burton



    En film från 1982 av Tim Burton: Vincent Läs hela dikten

    The walking man: Dancing



    Musikvideo med The walking man: Dancing (3:32)

    En sång om alkoholmissbruk och storhetsdrömmar. Gruppen kommer från Israel och leds av Gilad Kahana, som - av en Google-sökning att döma - varit verksam i diverse musikaliska konstellationer.

    Videon är gjord av Yuval & Merav Nathan som driver OneWingFly

    fredag 12 september 2008

    World Music for Obama

    Fado: Terra - ny skiva med Mariza

    I augusti släpptes den nya skivan, Terra, med Portugals stora fadostjärna, Mariza. Här har hon tagit ytterligare ett steg för att utveckla och förnya den traditionella fado-musiken. På Terra, som är producerad av den spanske flamenco-gitarristen Javier Limón, finns inslag av jazz, kubansk och afrikansk musik.

    Jag tänker överlåta tyckandet åt proffsen. Ni, kära besökare, kan bilda er en egen uppfattning genom att lyssna på spellistan nedan, där hela skivan finns med. Själv har jag redan beställt biljetter till hennes konsert i Uppsala den 10 oktober på konserthuset, vilket blir den enda i Sverige vid detta besök (så vitt jag vet).

    Kolla gärna in min tidigare bloggpost om Mariza, där ni hittar en spellista, musikvideo och intressanta länkar. Jag rekommenderar särskilt länken som tar er till Thomas Nydahls blogg.


    Mariza sjunger Rosa Branca från skivan Terra.

    Och nu blir det recensioner.

    Björn G Stenberg skriver i Upsala Nya Tidning:

    Man kastas obönhörligt in i musiken och det är bara att kapitulera efter första låten. Låt vara att fadons innersta väsen är vemod, livet känns sällan så dyrbart som när jag lyssnar på den. I alla fall med en så STOR artist som Mariza.

    Ulf Bergqvist i Lira anser att

    Det är ingen dålig skiva. Allt är proffsigt, elegant och flott, ibland med en ton av mondän nattklubb. Men jag lyssnar pliktskyldigt och lägger snart Terra till handlingarna. Och där blir den nog liggande.

    Dagens Nyheters Nils Hansson skriver:

    Mariza sjunger minst lika storslaget som någonsin, med en teatral nerv som är så ursinnigt högspänd att det är nästan obegripligt att hon aldrig framstår som manierad. Helt sammanvuxen med sina sånger, med en röst som glöder oavsett tonläge. En av samtidens stora sångerskor.

    I Svenska Dagbladet undrar Bengt Eriksson:

    Ska också Mariza bli ­kritiserad när hon på albumet Terra tagit fado­sången ur traditionen och ut i världen?

    torsdag 11 september 2008

    Over the Rhine: If a song could be president



    Video med Over the Rhine: If a song could be president Text / Lyrics

    If a song could be president

    We’d vote for a melody
    Pass it around on an mp3
    All our best foreign policy
    Would be built on harmony

    Over the Rhine startades 1989 som en kvartett, men består numera endast av det äkta paret Lindford Detweiler och Karin Bergquist - nä, det blir inget pris till den som gissar på att hon är svenskättling. Ni kan läsa mer om duon hos Wikipedia Postar även en ljudfil med en mer genomarbetad studioversion av sången.


    deras MySpace kan ni lyssna på ytterligare några sånger.

    onsdag 10 september 2008

    Mark Giles: Lipstick on a pig



    Om man som jag gillar musik och är intresserad av reklam, så är det naturligtvis Bingo! med en sång om reklam framförd i en video med gamla reklamfilmer. När jag hörde sången kom jag att tänka på en rappare från Singapore som hade en sång med refrängen:

    First we shop, shop, shop
    Then we chop, chop, chop
    Till we drop, drop, drop

    Mark Giles har skrivit musiken till Lipstick on a pig, det är även han som sjunger och spelar gitarr. David Batterson har skrivit texten och var vänlig nog att sända över den så jag kan lägga in den här nedan.

    Lipstick on a pig

    Selling stuff is not so hard
    They do it every day
    Sending out their messages
    To make us pay and pay
    And if we do not want to buy
    They try another mode
    “Buy this” is their mantra
    As their junk they do unload

    Some will say that this is wrong
    Our goal is not to buy
    Taking out big wads of cash
    Consuming till we die
    Maxing out our credit cards
    From pockets they do pop!
    We chug another latte
    And we shop until we drop

    If they wanna sell it
    They put lipstick on that pig
    That's just how they do it
    Either small or something big
    You think you found a bargain
    And you want-ta dance a jig
    Buddy let me warn you
    That there's lipstick on that pig

    Now products sometimes have a flaw
    Do not rank the best
    So they need a little help
    To stand out from the rest
    I'm thinking maybe that's not bad
    It's dreams that they do feed
    Selling makes the world go 'round
    And satisfies a need

    Två filmer om att resa till månen



    Monster on the moon, en film från 2006 av Drew Hill. På hans hemsida kan ni se fler filmer och prov på hans illustrationer.

    Det är möjligt att Drew Hill har blivit inspirerad av den franske filmpionjären Georges Melies och hans film Le voyage dans la lune från 1902. Den är lite händelselös de första minuterna, men när de väl har landat på månen blir det trickfilmad action på hög nivå. Så håll ut medan spänningen sakta byggs upp.



    Tillägg:

    Henny tipsade i en kommentar om den sydafrikanske konstnären William Kentridges hyllning till Georges Melies Du kan läsa mer om Kentridges film på Moderna Museets hemsida.

    tisdag 9 september 2008

    The Producers - Det våras för Hitler




    Ur Mel Brooks film The Producers från 1968. Läs en recension

    The Producers började med en film, ”Det våras för Hitler”, 1968 med Mel Brooks i huvudrollen. 2001 hade musikalversionen premiär på Broadway. Den mest framgångsrika och prisbelönta musikalen någonsin i Broadways historia, den nominerades till maximala tolv Tony Awards och vann samtliga.

    Den 19 september har musikalen premiär på China Teatern i Stockholm. Medverkar gör bland andra Claes Malmberg, Magnus Härenstam och Claes Månsson.

    Jag har sett filmen flera gånger. Första gången var på den lilla Fyrisbiografen i Uppsala i sällskap med en kompis som är jude och har invandrat från Polen. Vi skrattade så tårarna rann.

    Se även bloggposten om Charlie Chaplin och filmen Diktatorn.

    Besök musikalens svenska hemsida

    Agent Pronaxen i Pain City




    Agent Pronaxen bekämpar smärtan i Pain City. Skall han lyckas besegra Señor Headache och hans vidriga gäng? Se den spännande fortsättningen på Konserverad gröt


    Läkemedelsindustrins Informationsgranskningsman (IGM) ansåg förra året att Orion Pharma AB lämnat uppgifter om Pronaxen som stred mot god branschsed på läkemedelsinformationens område.
    Läs mer...

    Om Pronaxen i FASS

    måndag 8 september 2008

    Scala: Raintears



    Musikvideo med Scala: Raintears (5:05)

    Scala är en tjejkör från Belgien där medlemmarna är 16-25 år. Raintears är första singeln från deras senaste album Paper Plane som släpps den 19 september. Musiken fungerar fint i videon, men det är den animerade filmen av Steven Huybrechts som får det hela att lyfta riktigt ordentligt.

    När jag såg slutet på Scalas musikvideo kom jag att tänka på filmen La Migration Bigoudenn som jag postade i mars förra året.

    Raintears

    Caffeine spills, as the world speeds by.
    Train cacophony hides my sigh.
    Raintears spill and the windows smear.
    My tears spill because you're not here.

    And in another place
    your kiss would dry my face.
    Each passing field and tree
    separates you from me.
    Raintears are all I see.

    Gave my blessing, and you were gone.
    Stars burnt out as the years rolled on.
    Gave my heart, as I always do.
    Lost myself the day I lost you.

    And in another place
    I'd heal in your embrace.
    My honey-drizzled dreams
    sweeten lonely in-betweens.
    Each passing day and year
    taunts me 'cause you're not here.

    Wounds won't close
    'cause I know
    somehow I
    let you go.

    Let me go.

    Musik: Steven Kolacny
    Text/Lyrics: Jo Dawson

    Rökare bryter fastan under ramadan

    Fastan under ramadan innebär inte bara att man avstår från mat under dagtid. Man måste även avstå från dryck, rökning, tuggummi och liknande. Även sexuella aktiviteter får vänta till kvällen.

    Bilden hittade jag på Rawia Morras blogg

    Ramadan och reklam

    Ni som följt bloggen - om det nu finns några sådana besökare - vet att jag är intresserad av reklam och andra massproducerade bilder. Nedan har jag lagt ut några annonser som anknyter till muslimernas fastemånad ramadan som pågår just nu.

    Klicka på bilderna för att se dem i större format.





    Eid al-Fitr är den högtid som avslutar ramadan.
    Stripsen på bilden symboliserar händerna på en muslim som ber.

    Se reklamfilmer med anknytning till ramadan på Konserverad gröt

    söndag 7 september 2008

    Program för kulturnatten i Uppsala 2008

    I år firar kulturnatten i Uppsala 20-årsjubileum när den går av stapeln 13 september. Den har växt till sig under åren och har numera ett enormt utbud.

    Jag tycker som jag tyckt under de senaste åren; låt kulturnatten bli en kulturfestival som pågår under en hel helg. Då skulle man ha chans att ta del av betydligt fler evenemang och slippa många av dessa oundvikliga krockar. Kanske det också skulle kunna locka hit en del kulturturister från andra orter.

    Programtidningen för Kulturnatten 2008
    OBS! Programtidningen för Kulturnatten 2009

    För övrigt anser jag att kulturnattens logotyp ser hemsk ut.

    Vad gör muslimerna under ramadan? Äter!

    På baksidan av AbdulWahid Morrones Boken om fastan som enligt förlaget är ett oumbärligt stöd för svensktalande muslimer, står det:

    "Fastan kräver självbehärskning och disciplin, vilket står i skarp kontrast till den moderna människans njutningslystna sätt att leva. Genom att tillfälligt upphäva människans beroende av det jordiska livet, förstärks kontakten mellan människan och hennes Skapare."

    Är det jag eller muslimerna som har missförstått det här med fastemånaden Ramadan? Jag börjar faktiskt undra när jag lyssnar på mina muslimska vänner; de är fullständigt fixerade vid mat under Ramadan. De tänker på mat, drömmer om mat, pratar om mat och formligen vräker i sig mat på kvällarna. Att äta en stadig frukost och sedan frossa i mat på kvällen - ska det kallas att fasta?

    Aftonbladets ramadanblogggare kan knappt skriva ett inlägg utan att på något sätt behandla ämnet mat. För ett par dagar sedan postade hon ett inlägg med rubriken Beredd att avge ett löfte till alla besökare.

    Aha, tänkte jag, nu kommer det; hon tar tillfället i akt att lova börja bära hijab (muslimsk sjal), att besöka fredagsbönen i moskén lite oftare, eller något liknande. Men, inte.

    Hon berättar att mamma är på besök, vilket innebär att det blir "riktigt häftiga maträtter". Hennes löfte är "att ta bilder (på mat) och skriva ner recept (på bloggen)". Hon höll sitt löfte.

    Själv arbetar jag heltid och har ständigt nattarbete. Det innebär att jag under nästan hälften av årets dagar äter en sen middag och sedan tar ett par smörgåsar på jobbet vid 4-tiden på morgonen. Det är allt. Inget märkligt med det.

    Men kanske är jag orättvis. Kanske ser jag, precis som grodan på brunnens botten, bara en liten del av himlen och generaliserar alldeles för grovt. Förmodligen kommer under ramadan den andliga upplevelsen och den ökade närheten till Gud i första hand för de allra flesta muslimer. Så är det nog. Eller har kanske det sekulariserade Sverige urholkat, droppe för droppe, även muslimernas tro.

    Förresten, det är säkert helt annorlunda i andra länder. I USA tar man religionen på mycket större allvar än i Sverige, det gäller oavsett vilken tro man bekänner sig till. För att inte tala om de muslimska länderna i mellanöstern - jisses, där är det fem böner om dagen, moskébesök, fasta och stenhård disciplin som gäller. Antar jag.

    Link-TV gjorde för ett par år sedan en dokumentärfilm om vad muslimer egentligen gör under ramadan. Se det avslöjande reportaget. Men först blir det reklamfilm

    Världen och Atlas - global musik dygnet runt

    Radioveteranen Lennart Wretlinds radioprogram Klingan, din guide till världsmusiken, har jag puffat för tidigare på bloggen. Nu är det dags att lyfta fram två andra program från Sveriges Radio med musik från hela globalen.

    Va? Jorå, jag vet att det heter globen, det var bara ett simpelt tricks för att få tillfälle att nämna världsbutiken Globalen i Uppsala. Den ligger i Kyrkans Hus på Sysslomansgatan 2.

    Nåväl. Åter till SR och den globala musiken.

    Programmen Världen och Atlas sänds dygnet runt på webben. Atlas bjuder på global pop nonstop och Världen tar hand om den övriga musiken, men gränserna är naturligtvis lite flytande. Båda programmen har spellistor på hemsidorna, så du kan kolla in vad som komma skall.

    Jag ska inte trassla in mig alltför mycket i detta, du hittar all information du behöver på hemsidorna SR Atlas och SR Världen

    Psst! Tack för tipset till du-vet-vem-du-är

    lördag 6 september 2008

    Debu: Hep Beraber



    Just nu befinner sig musikgruppen Debu i Turkiet. I onsdags gav de en konsert i Topkapi kulturpark i Istanbul och det blir ytterligare två konserter innan de drar vidare.

    Turkish Daily News hade i dag en artikel om Debu med rubriken Don’t mess with Texas’ Muslim music Amerikanska muslimer?! Jag hade tidigare läst att medlemmarna kom från Indonesien, Sverige, England, USA och Malaysia.

    Läser man medlemmarnas profiler på deras hemsida så är tydligen nästa alla födda i USA, även om de sedan länge är bosatta i Indonesien. Men det är inte så viktigt enligt dem själva, de skriver:

    After having already come to know Debu, we hope people will begin to understand what they are, who they are and why they do what they are doing.

    But after that, one needs to forget it all because Debu isn't really anything, nor anybody and there is simply no reason to ask about them. They have come from Him and are in the process of returning to Him. What should be remembered, however, is the message they bring.


    Videon ovan är från ett framträdande i turkisk TV vid ett tidigare besök i landet. Sången heter Hep Beraber och Debu har fått förstärkning av några turkiska musiker.

    Klicka nedan vid "Etiketter" för att se fler musikvideos med Debu.

    Eunucker i den kastrerade tankens tempel

    Orden i rubriken är hämtad ur Torbjörn Säfves bok Rebellerna i Sverige, utgiven 1971. Den här bloggposten har inget annat syfte än att lyfta fram denna härligt mustiga och fullständigt dräpande formulering, som jag gottat mig åt under natten.

    Foto: Jurek Holzer/SvD

    Ni kan gott sluta läsa här, resten blir bara lite nödtorftig utfyllnad. Utom länken på slutet, den bör ni klicka på och se Lars Ulvenstams samtal med Torbjörn Sävfe i programserien Nyfiken på från 1985. Där får ni dessutom fler exempel på Säfves mustiga språkbruk.

    Jag läste min första bok av Säfve i slutet av 80-talet. Hans fiktiva biografi Ivan Aguéli - en roman om frihet hade stått i bokhyllan under några år, men av någon outgrundlig anledning förblivit oläst. Den första litterära bekantskapen blev istället Jag brinner om Vladimir Majakovskij, även det en fiktiv biografi.

    Jag köpte pocketutgåvan på Arlanda på väg till två semesterveckor i Greklands övärld. Första kvällen i Grekland låg jag på hotellrummet och bläddrade lite håglöst i boken, började läsa och lämnade hotellet först två dygn senare när boken var utläst.

    Nästa år upprepades precis samma sak med Siki. Sedan dess tar jag inte med några av hans böcker på semestern, utan läser dem hemma i favoritfåtöljen.

    Missa inte tv-programmet Nyfiken på Torbjörn Säfve

    Jag har köpt min första digitalkamera

    I många år var fotografi ett av mina stora intressen, både att titta på andras bilder och ta egna. Under mina år som frilansjournalist fick jag, åtminstone i början, den ständiga frågan: "Har du bild?"
    Att sälja en artikel utan bild var i det närmaste omöjligt, så det var bara att börja plåta.

    Med tiden skaffade jag mig vissa färdigheter när det gällde att fota. Jag fick göra några större fotoreportage i tidningar och hade även ett par utställningar, en av dem visades på Upplandsmuseet

    Den ena projektidén efter den andra bubblade upp i mitt huvud. Jag fick ett preliminärt "ja" till projektbidrag för att följa min dotters klass, som hade en intressant sammansättning, under deras första skolår. Det sprack dock på grund av omständigheter som försvårade möjligheterna att genomföra projektet på ett acceptabelt sätt.

    Nu är det säkert tio år sedan jag tog mitt senaste foto. Riktigt varför vet jag inte, men lusten försvann. Jag fortsatte att ta del av andras bilder med stort intresse, men kände inget behov av att själv plåta. Ibland har jag tänkt tanken att börja fota igen, men mer än så har det aldrig blivit. Jag kommer knappt längre ihåg hur min gamla systemkamera fungerar.

    Igår köpte jag för några hundralappar en digitalkamera av en kompis. På en sajt beskrivs den som "perfekt för förstagångsfotografen eller för den som inte kräver en massa finnesser." Det låter som det vore något för mig i dagsläget. Kameran heter Samsung Digimax A403 och är tydligen en mycket enkel variant.

    Jag kom att tänka på en replik av Stig-Helmer (Lasse Åberg) i filmen Sällskapsresan. Han visar lite skamset upp sin gamla kamera, men tillägger med viss stolhet: "Men den har blixt."

    Om jag orkar läsa igenom bruksanvisningen och lyckas förstå hur den fungerar, så kan det nog dyka upp ett och annat självtaget foto på bloggen. Det blir förmodligen bara "bruksbilder"; en skulptur jag gillar, ett parti av Fyrisån, en bild på en skummande Guinness och liknande självklara inslag i min vardag.