fredag 23 oktober 2009

Hälsa genom nakenkultur (1932)



Både mannen och kvinnan var nakna, och de kände ingen blygsel inför varandra. Bibeln, 1 Moseboken, 2:25

Och de åt båda av dess [frukt] och blev på detta sätt medvetna om sin nakenhet och de försökte skyla sig med hopfästade blad från lustgården. Koranen, 20:121

Människan föds naken. Nakenhet är naturligt.

Grunden till de moderna nudist- eller naturiströrelserna lades på 1700-talet av upplysningsfilosofer som Jean Jacques Rousseau (1712-1778), vilken förespråkade ett återvändande till naturen. I Europa bildas de första naturistföreningarna i Tyskland och Frankrike i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Den första naturistföreningen i Sverige, Hälsa genom nakenkultur, bildades i juli 1932. I slutet av juli arrangerade de sin första söndagsutflykt med båt till en undanskymd strand vid Mälaren. Utflykterna fortsatte under augusti och början av september. Svensk filmindustris veckorevy fick följa med på en utflykt till bad- och sportplatsen på Ingarö utanför Stockholm. Genom att tillfälligt upphäva det principiella fotograferingsförbudet ville föreningen visa allmänheten vad de egentligen ägnade sig åt.

Läs kort historik om naturismen Se även Sveriges Naturistförbund och tidningen Naturisten

2 kommentarer:

joakim wingren sa...

jag är en svensk 54års manlig naurist (homosexuell) o tycker att filmen från 30talet var sensuell o vacker att se själv så njuter jag sexuellt av att vara nakennaturist i naturen känner en viss sexuell upphetsning av att visa upp mig naken o fri o se andra nakna. att njuta öppet utomhus är ju även naturismens kärna.jag äskar sommarens värme som inspirerar till sex utomhus ensam eller inte naken o fri.

joakim wingren sa...

synd att svensk naturism bara tycks bestå av äldre män o kvinnor pensionärer var är alla unga ? joakim -w@live.se