lördag 7 januari 2012

Om rättigheten att inte troJag hade verkligen ingen tanke på att tillbringa drygt en halvtimme med att lyssna på en muslimsk professor som talade om islams framtid i en tid av ny media, men jag klickade ändå lite håglöst igång videon. Redan i början ombeds professor Abdullahi An-Na´im förklara sitt påstående, "if I don´t have the freedom to disbelieve, I cannot believe." Ja, sedan var jag fast och lyssnade till ett intressant samtal om bland annat islam och den sekulära staten, mänskliga fri- och rättigheter och islamisk lag (shari´a).

An-Na´im publicerade 2008 boken Islam and the secular state: Negotiating the future of Shari´a, som fick stor uppmärksamhet. Hos Amazon kan du tjuvläsa lite i boken, som inleds med kapitlet Introduction: Why muslims need a secular state. Den vetgirige ser även denna entimmes video i väntan på att ett exemplar av den beställda boken skall dimpa ned i brevlådan.

Videon ovan är en del i projektet The future of Islam in the age of new media, som startades av bloggaren Amir Ahmad Nasr, The Sudanese thinker Projektets första del, som jag bloggat om tidigare, innehåller en audioinspelning med världens kortaste islamiska konferens, 60 talare x 60 sekunder.

2 kommentarer:

THE Banana sa...

Al-Naim är intressant att lyssna på och han iklär mycket av de islamiska principerna ord som man förstår på västerländska. Han har några intressanta idéer. Samtidigt är han en apologet utan like. Allt som finns ska omtolkas i amerikansk liberal teckning så att det EGENTLIGEN är samma men att man uttrryckt det på annat sätt. Det vore mer intressant om han vågade stå för sin egen tolkning istället.

Samma sak kan jag tyvärr inte säga om Amir. Det finns vissa "dödssynder" i min bok, och begår man dem så är man "körd" tillsvidare. En av dessa är att faktiskt vara islamofobisk, att vara hatisk, men att vifta med flaggan "jag är muslim, minsann, och därför KAN jag inte vara hatisk/generaliserande/demoniserande/dum i huvudet. I värsta, absolut värsta fall, är jag självkritisk." Nej, gott folk, man kan vara ett svin och muslim samtidigt. Det är sånt man får stå sitt kast för på den yttersta dagen.

Habiba sa...

Ska titta på videon när jag får tid och tillfälle att gör det, verkar jätteintressant...